Készítette: Sepsi Nikolett 10.d. Élete (életrajzi adatok) Munkássága Tudományos tevékenységei: Statisztikus mechanika Vektoranalízis Kémiai termodinamika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
Mezoszkopikus termodinamika: eloszlásváltozók Bíró T.S., Lévai P., Ván P., Zimányi J. MTA, RMKI, Elméleti Főosztály –Mezo-termo –Mezo-statfiz –Mezo: QGP.
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Eötvös Loránd élete és munkássága
Mérnöki Fizika II előadás
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Gyengén nemlokális kontinuumelméletek: szilárd vagy folyadék, kontinuum vagy részecske? Ván Péter MTA, RMKI, Elméleti Főosztály és BME, Kémiai Fizika.
Objektív anyagfüggvények felé a reológiában Ván Péter RMKI, Budapest, BCCS, Bergen Montavid Elméleti és Alkalmazott Termodinamikai Kutatócsoport –Bevezetés.
Gyengén nemlokális nemegyensúlyi termodinamika, … Ván Péter BME, Kémiai Fizika Tanszék –Bevezetés –Elvek: II. főtétel és mozgásegyenletek –Példák: Hővezetés.
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Hőtan.
Isaac Newton.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Termodinamika és statisztikus fizika
Charles Augustin de Coulomb
Holland Fizikusok Tarkó Bence 10.c.
Julius Robert Mayer élete
Hő és áram kapcsolata.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c.
Newton és gravitációs törvénye
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Czene Alexandra 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
L UDWIG E DUARD B OLTZMANN K ONCSOR K LAUDIA 10. A.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Árvai Gerg ő 9.c.  Élete  Munkássága  M ű vei.
Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c. Élete (Eisenach, január 23. – január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték.
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Hő és az áram kapcsolata
Ludwig Boltzmann.
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Arnold Sommerfeld Verebes Erika 11.a. Életrajza december 5 (Königsberg) – április 26 (München) Matematika és fizika, königsbergi egyetem PhD.
Wolfgang pauli. -Osztrák származású Nobel-díjas svájci fizikus. -Kizárási elvének figyelembe vételével a Mengyelejev-féle periódusos rendszert sikerült.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A fizika mint természettudomány
Hőtan.
Előadás másolata:

Készítette: Sepsi Nikolett 10.d

Élete (életrajzi adatok) Munkássága Tudományos tevékenységei: Statisztikus mechanika Vektoranalízis Kémiai termodinamika Fázisszabály

Született: február 11.-én New Haven, Connecticut, USA Elhunyt : április 28.-án (64 évesen) New Haven, Connecticut, USA Nemzetiség : amerikai Elméleti fizikus és kémikus; az Egyesült Államok egyik legnagyobb XIX. századi természettudósa. Múlhatatlan érdeme, hogy a termodinamikai elmélet alkalmazásával a fizikai kémia sok területét tapasztalati tudományból deduktív tudománnyá változtatta. Einstein az „amerikai történelem legnagyobb elméjének” nevezte ben az akkoriban legmagasabb kitüntetésnek számító Copley-éremmel jutalmazták a matematikai fizikában elért sikereiért. Copley-érem

Apja, idősebb Josiah Willard Gibbs, a Yale Egyetemen a keresztény irodalom professzora volt. Gibbs felmenői között több egyetemi elnök található, s anyja családjában is voltak tudós tehetségű emberek. Barátságos, de visszahúzódó kamasz volt. Elmélkedésre hajlamos természete és ingatag egészsége miatt nemigen vett részt a diákok közösségi életében. A helyi Hopkins gimnáziumban tanult, majd ben felvették a Yale-re, ahol egymás után több díjat is nyert. Az egyetem elvégzése után a műszaki tudományokban tette próbára tehetségét ban ô kapta az első műszaki doktorátust az Egyesült Államokban. Ugyanebben az évben kinevezték a Yale Egyetem oktatójává. Gibbs korán elvesztette szüleit így két nővérével élt tovább.1866-ban Európába utaztak, csaknem három évre. Ezalatt a matematika és a fizika európai nagyságainak előadásait látogatta, s elsajátította gondolkodásmódjukat. Lélekben inkább európai, mintsem amerikai tudóssá vált. Gibbs agglegény maradt, egyik nővérével élt egy háztartásban. Még az Amerikai Fizikai Társaságnak se lett tagja. Ez azonban a jelek szerint nem érdekelte. Tudatában volt műve jelentőségének, és megelégedett azzal a tudattal, hogy az utókor majd értékelni fogja munkásságát. Yale Egyetem Josiah Willard Gibbs, Sr.

Első fontosabb cikke Grafikus módszerek a folyadékok termodinamikájában (1873) címmel jelent meg. Ezt még ugyanabban az évben követte (Módszer az anyagok termodinamikai állapotjelzőinek felületek útján történő geometriai ábrázolására) 1876-ban pedig leghíresebb cikke (A heterogén rendszerek egyensúlyáról). Clerk Maxwell skót fizikus Angliában azonnal felismerte munkájának jelentőségét, saját kezűleg elkészítette Gibbs termodinamika felületeinek modelljét, s azt elküldte tudóstársának. James Clerk Maxwell

Termodinamikai munkásságával szilárd elméleti alapot szolgáltatott a fizikai kémiának, így nagy szerepet játszott deduktív tudománnyá válásában. James Clerk Maxwell-lel és Ludwig Boltzmannal együtt megteremtette a statisztikus mechanikát (az elnevezés is tőle származik), a termodinamika törvényeit pedig nagyszámú részecske statisztikus viselkedéséből, az ún. statisztikus sokaságból vezette le. Dolgozott a Maxwell-egyenletek optikai alkalmazásán, matematikusként pedig (a brit Oliver Heaviside-tól függetlenül) megteremtette a modern vektorszámítást (vektorkalkulus). Ludwig Boltzman

Gibbs alkotta meg a kifejezést, definícióját is ő adta: az elméleti fizika azon ága, melyben a rendszer termodinamikai tulajdonságai nagyszámú részecske statisztikus viselkedéséből vezethető le. Bevezette a fázistér fogalmát, és segítségével definiálta a mikrokanonikus, a makrokanonikus és nagykanonikus sokaságot, amely sokkal általánosabb, mint Maxwell vagy Boltzmann elmélete.

Gibbs szerint a kvaterniók szorzatát célszerű felbontani két részre: egy egydimenziós skaláris mennyiségre, és egy háromdimenziós vektorra, mivel szerinte a kvaterniók alkalmazása számos matematikai bonyodalmat és redundanciát okoz, amelyek kerülendők az egyszerűség és könnyebb taníthatóság érdekében. Ezért javasolta a külön skalár- és vektoriális szorzat bevezetését és megalkotta új jelölésrendszerét. Nagy szerepe volt vektorszámítási technikák kidolgozásában, melyek ma is használatosak az elektrodinamikában és fluid mechanikában.

Gibbs 1870-es évekbeli munkáiban a rendszer U belső energiáját az S entrópia, a V térfogat, a P nyomás és T termodinamikai hőmérséklet összefüggésében adta meg. Bevezette a kémiai potenciál (µ) mennyiséget, mellyel megadható, hogy N számú molekula bevitele a rendszerbe mennyivel változtatja meg a rendszer belső energiáját állandó entrópia és térfogat esetén. Az elsők között teremtette meg az összefüggést a termodinamika első és második főtétele között. A rendszer belső energiájának infinitezimális megváltozásának megadásával

A Gibbs-féle fázistörvény a többkomponensű, heterogén rendszer komponenseinek (K), fázisainak (F), szabadsági fokainak (SZ) száma és a külső állapotjelzők (nyomás, hőmérséklet, koncentráció stb.) száma között állapít meg viszonylag egyszerű és általános érvényű összefüggést. Fázistörvény: A heterogén rendszerek tulajdonságainak megismerése szempontjából fontos az, hogy az adott komponensszámú rendszerben hány fázis lehet egymással egyensúlyban. Az is fontos, hogy milyen összefüggés van a komponensek, a fázisok és a szabadsági fokok száma között.

Köszönöm a figyelmet!

rce=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCUQFjAB&u rl=http%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FJosia h_Willard_Gibbs&ei=JulDVISEH9XnapiqgPgO&usg= AFQjCNHnkMi0bpthB9v8mdRb0xLHh6jQSg&bvm=b v ,d.d2s rce=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCUQFjAB&u rl=http%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2Fwiki%2FJosia h_Willard_Gibbs&ei=JulDVISEH9XnapiqgPgO&usg= AFQjCNHnkMi0bpthB9v8mdRb0xLHh6jQSg&bvm=b v ,d.d2s