Bortermőhelyek az eredetvédelemben. A borrégiók kialakítása. Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK március 30.
A borszabályozás területi hatálya és a területi egységek jelentősége árutermő szőlő > 500 nm > házikerti szőlő –hegyközségi (hk) tagság, hk megalakítása, telepíthető fajták, telepítés-kivágás, szőlő ültetvénykatasztere, termőhely – meghatározott termőhely –M.t. minőségi bor, eredetmegjelölés borvidéki dűlő (magában nem elégséges az eredetmegjelölésre) borvidéki település (hegyközségek) borvidéki körzet borvidék (hegyközségi tanács) borvidéki régió
A borminőséget befolyásoló tényező Termőhely (talaj, domborzat, klíma) Fajta Évjárat Technológia (emberi tényező)
A borminőséget befolyásoló tényezők szerepe az egyes borkategóriákban Th F Év Tech. Th F Év Tech Th F Év Tech Asztali bor M.t. minőségi borVédett eredetű bor Th = termőhely F = Fajta Tech = Technológia Év = évjárat
De lege ferenda javaslatok –származási jelzés és eredetmegjelölés kategóriáinak szétválasztása (ld. Bortörvény 2. § 4.,8. ) –m.t. minőségi borok vonatkozásában javasolt az eredetmegjelölés kategóriájának használata (ld. Bortörvény 2. § 25.)