Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Partner Országok Partner Countries. Hungary Hungary is situated in Central Europe, in the Carpathian Basin. About ten million people live in Hungary.
Advertisements

2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
ROMÁNIA.
Az urbanizáció és városaink
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Magyarország Természeti Kincsei
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
.:: Bulgária ::..
Nyugat-Európa kapujában
Magyarország tájai A Kisalföld
A BENELUX államok.
Hazánk tájai: Alföld.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
Szlovénia & Magyarország & Ciprus. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el május 1-je óta tagja az Európai Uniónak
Alföld Az Alföld résztájai: Duna-Tisza-köze Tiszántúl Mezőföld
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Pécs turizmusa.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Esztergom.
Magyarország.
Csehország és Szlovákia
Ausztria Valacsay András.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Magyarország.
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Svájc.
A határon túli magyarok
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Osztrák Köztársaság Görcs E. 8.a.
Törpeállamok.
Regionális gazdaságtan
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
Európa regionális földrajza
Románia mezőgazdasága
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Francia Köztársaság.
Szlovénia.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Készítette: Szatmári Zsófia
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Ukrajna Ukrajna Magyarország legnagyobb szom- szédja, és ilyen szempontból a leg- nagyobb potenciállal rendelkező partnere, mely óriási felvásárlói piaccal.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Országai, gazdasága, lakossága. Régiófejlesztések. 2oo9, szeptember Kárpátmedence Régió.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Svédország és Balti államok
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
Készítette: Koleszár Gábor
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
Készítette: Koleszár Gábor
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Magyarország

Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával Ukrajna Szlovénia Románia Jugoszlávia Horvátország Szlovénia. Területe nem nagy:93039km 2.Az országot két jelentős folyó szeli át:Duna és a Tisza. Nagy tájai a Dunántúl a Duna-Tisza köze a Tiszántúl és az Északi-középhegység.Itt található az ország legmagasabb hegycsúcsa a Kékes,1014 méter.Közép-Európa és Magyarország legnagyobb állóvize a Balaton. Népesség:Az ország területén 10 millió fő él, ebből magyar roma egyéb

A fővárosban a lakosság 1/5-e él. Ebből munkanélküli:

Közigazgatás: Magyarország államformája köztársaság. Fővárosa Budapest Fővárosa Budapest Területe 19 megyére és négy megyei jogú városra (Miskolc,Debrecen,Pécs,Szeged) tagolódik. Területe 19 megyére és négy megyei jogú városra (Miskolc,Debrecen,Pécs,Szeged) tagolódik. Törvényhozás 386 tagú parlamenttel melynek összetétele: MSZP Fidesz MDF SZDSZ

Államfő: Mádl Ferenc Kormányfő: Medgyessy Péter Gazdaság: GDP:83.6 milliárd USD Gazdasági növekedés: 2.9% Gazdasági növekedés: 2.9% GDP/fő: 8310 USD GDP/fő: 8310 USD Magyarország közepesen fejlett agrár-ipari ország. A mezőgazdasági termelés nagy része az Alföldön folyik. A vulkanikus hegyek lejtőin szőlőt termesztenek és ehhez kapcsolódik az egyre magasabb szintű borászat. Az állattenyésztés legfontosabb exportágazata a liba és kacsa tenyésztés.Világhírű a magyar pecsenyeliba és a mája.A zöldség- és fűszerpaprika termelésének központja a dél-alföldi Szeged és Makó. Az ország ipari termelésére a mezőgazdasági gépgyártás és a közlekedési eszközök gyártása jellemző. A rendszerváltozás után sok multinacionális cég települt az országba (IBM,LG,Siemens) melyek finommechanikai eszközöket, számítógép alkatrészeket gyártanak.

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 MagyarországSzlovákiaRomániaHorvátország Gazdasági növekedés: %/év A magyar gazdasági növekedést mutatja az alábbi diagram a szomszédos országokkal összehasonlítva.

02E+104E+106E+108E+101E+11 Magyarország Szlovákia Románia Horvátország Az összehasonlított négy ország még nem tagja az EU-nak. Ezek között Magyarországnak a legnagyobb az éves nemzeti összterméke.

Más összehasonlításban-unios országokkal. 05E+111E+121,5E+122E+122,5E+12 Ausztria Németország Franciaország Magyarország Milliárd USD

Készítette: Horváth András