Világjárványok az emberiség életében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

A klímaváltozás hatása az egészségre
Globalizáció Globalizáció:
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
Üdvözlünk ! Tiens do Brasil© TIENS Bemutató
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Mi az a mikroorganizmus?
2009-es H1N1 járvány tanulságai és a jövő kilátásai
II. sz. Belgyógyászati Klinika
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Róma az örök város.
Mik azok a mikrobák?.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
Világjárványok az emberiség történelmében
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Az angol nyelv diadalútja
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
AIDS Világnap: december 01..
A népesség térbeli eloszlása
Világjárványok az emberiség életében
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Világjárványok az emberiség életében
Járványok az emberiség történetében
FÖLDRÉSZEK.
Az amerikai (USA) kommunikáció
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
KIEMELT JELENTŐSÉGŰ KÓROKOZÓK FELDERÍTÉSE ÉS KOCKÁZATELEMZÉSE
Napi Gazdaság Konferencia az egészségügy finanszírozásáról Budapest, november 10. Tények és tévhitek az influenza elleni védőoltások körül Dr. Ócsai.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A vírusok törzse.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
A pestis Készítette: Koncz Andrea SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
A spanyolnátha Szerző: Bokor Mariann SZTE,Szeged
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Dr. Bujdosó László október Spanyol nátha (H1N1) 1957 Ázsiai influenza (H2N2) 1968 Hon-Kongi influenza (H3N2) millió haláleset1.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Dr. Bujdosó László október Spanyol nátha (H1N1) 1957 Ázsiai influenza (H2N2) 1968 Hon-Kongi influenza (H3N2) millió haláleset1.
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
A világ 20 -ik legnagyobb városa – Beijing, Kína 12 millió lakossal.
Pandémiás felkészülés Lokális válaszok globális kérdésekre
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Vírusok.
Az élelmiszerek romlása
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Készítette: Karácsony Péter
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Személysérüléses közúti közlekedési balesetek alakulása Magyarországon
Ausztrália.
A WHO bemutatása Járványok az elmúlt évtizedekben
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
A világjárványt okozó H1N1 influenza 2009 epidemiológiája
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
4. lecke Nem sejtes rendszerek Vírusok, viroidok és a prionok.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
(Zárójelben a I-V. havi megfelelő adatok)
(Zárójelben a I-VI. havi megfelelő adatok)
(Zárójelben a év megfelelő adatai)
Globalizáció.
Előadás másolata:

Világjárványok az emberiség életében

Mi az a világjárvány? A világjárvány, más néven pandémia, egy egész világra kiterjedő fertőző betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alábbi három ponttal foglalja össze, hogy mi a pandémia: A népesség számára új betegség megjelenése. A kórokozó embereket fertőz meg, komoly betegséget okozva. A kórokozó könnyen és fenntarthatóan terjed az emberek között.

Mi egy világjárvány elterjedésének fázisai? Az állatok szervezetében jelen lévő vírusokat nem mutatták ki emberben. Állati influenzavírus megfertőzött embereket, ezért pandémia-fenyegetést jelenthet. Genetikailag módosult állati, vagy emberi-állati influenzavírus elszigetelt esetekben vagy kis gócokban megbetegített embereket, de nem hozott létre olyan emberről emberre terjedő fertőzést, amely elegendő lenne a nagyobb méretű elterjedéshez az emberi közösségekben. Bebizonyosodott, hogy a vírus emberről emberre terjed és felszökött annak a veszélye, hogy nagy közösségi méretekben elterjedjen (de ez még nem jelenti, hogy pandémia alakul ki). Az érintett országoknak sürgősen konzultálniuk kell a WHO-val. A vírus legalább két országban emberről emberre terjed egy WHO régión belül. Az 5. fázis meghirdetése erős jelzés, hogy a pandémia küszöbön áll és a védelmi intézkedésekre rendelkezésre álló idő már rövid. Maga a pandémia, amikor egy második WHO-régió legalább egy országában is kitör a nagyközösségi méretű járvány.

Főbb világjárványok Kolera Indiából már I.E 400-ban is készítettek feljegyzéseket a járványról. Innen a 19. század elején került át Európába, 1932-re pedig már Amerikában is felütötte a fejét. Évtizedes szünetekkel a vírus újra és újra feléledt további áldozatokat követelve, egészen a 90-es évek elejéig.

Főbb világjárványok Pestis A pestis (más néven dögvész vagy „fekete halál”) baktérium által okozott betegség. Főként a középkorban, azon belül is a 14. században szedte tömegesen az áldozatait. A járvány a Krím-félszigetről indult, és végigsöpört egész Európán, több millió áldozatot követelve.

Főbb világjárványok Spanyolnátha Az első világméretű influenzajárvány. Az 1918-ban felbukkanó fertőzés a világ mintegy 20-40 százalékát megbetegítette, továbbá nagyjából 50 millió ember számára halálosnak bizonyult. Felépítése hasonló a madárinfluenzáéhoz, és sokszor hasonlítják a sertésinfluenzához.

Főbb világjárványok Ázsiai influenza Az 1956 és 58 között felbukkanó vírus Kínából Szingapúron és Hong Kong-on keresztül az Egyesült Államokba is eljutott. A vírus áldozatait egytől négymillióig becsülik.

Főbb világjárványok Hongkongi influenza Hasonlóan az ázsiai influenzához, a hongkongi influenza is többek között Szingapúron keresztül érte el Amerikát, és Európát. 1968-ra már az összes lakott kontinensen jelen volt a vírus. Az áldozatok jelentős része (500 000) hongkongi, valamint amerikai (33 800) volt.

Főbb világjárványok H1N1 A 2009 márciusában Mexikóból induló, mai napig tartó influenzavírus eddig több mint 200 000 embert fertőzött meg, és több mint 4000 áldozatot követelt. A WHO június 11-re már hivatalosan is világjárványnak minősítette.

Diagramok Fertőzöttek aránya

Diagramok Áldozatok aránya

Diagramok Halálozási arányok