Környezeti hatások számszerűsítésének problémái Dr. Szigeti Cecília.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Piaci tökéletlenségek
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
EXTERNÁLIÁK.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A piac Szakiskola.
REP – 3. kurzus.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Ésszerűség - sportszerűség
5. Előadás Piaci kudarcok.
Környezetgazdaságtan
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Március órától út 114-ben (óra helyett)
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Magánjavak és közjavak a turizmusban
Közgazdasági elméletek története
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A diákat készítette: Matthew Will
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Energetika hatásainak gazdasági értékelése
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
JÖVŐKÉPEK, SZCENÁRIÓK GYAKORLAT KULCSSZAVAK: COACH, COACHEE, COACHING, COACH KÉPZÉS Saját jövőkép készítése, átalakítása és átkeretezése Magyar Coachszövetség.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Művelődés-gazdaságtan
A hippokratészi eskü értelmezése
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
Kereslet-rugalmassági számítások
Esélyek a piramis alján
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Externália Dr. Szigeti Cecília.
Civil Európa – civilek Európában
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
KÖRNYEZETGAZDASÁGTANI BEVEZETŐ
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Vállalkozásmenedzsment I.
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
Maximális nyereség Ha a függvények valamilyen gazdasági jelenséget írnak le, vizsgálatukkal megoldható az ügyvitel optimizációja.
A KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA MIÉRT FONTOS A KÖRNYEZET PÉNZBELI ÉRTÉKELÉSE?  a társadalom preferenciáinak nem csak irányát, de mértékét is ismerni.
A helyváltoztatási láncok választási valószínűségét számító módszer kidolgozása Csonka Bálint, Dr. Csiszár Csaba IFFK, Budapest augusztus
Tájékoztató NGB_ak012.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Zh Október 13-án csoportbeosztás szerint óra ideje alatt (pontos beosztás Neptunos üzenetben) Zh megírása nem kötelező. Igazolvány, számológép, toll kell.
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
A kereslet.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Externáliák és közjavak
Szigeti Cecília SZE-KGYGK
Előadás másolata:

Környezeti hatások számszerűsítésének problémái Dr. Szigeti Cecília

Közjavak- a javak jellege miattTársadalmi csapdák- a döntés jellemzői miattTermészeti erőforrások értékelése- a módszerek miattExternália- a külső hatások miatt

Javak típusai kisajátíthatóságuk és felhasználásuk szerint

Javak KözjószágMagánjószág

Társadalmi csapdák Társadalmi csapda: Egyén és a közösség érdeke ellentétben áll egymással, mert abban az esetben, ha mindenki csak a saját, rövid távú önérdekét veszi figyelembe, és ha az egyén hozzájárulása elenyésző, a közjószág előállítása igencsak kérdéses. Hibás működési mechanizmus…

Fogolydilemma Közlegelők tragédiája Eladok egy dollárt

Én tagadokÉn vallok Másik tagad Mindketten 6 hónapot kapunk Én szabad vagyok, másik 10 évet kap Másik vall Én10 évet kapok, másik szabad Mindketten 6 évet kap KooperálásDefektálás Kooperálás0,5, 0,50, 10 Defektálás10, 06, 6 KooperálásDefektálás Kooperálásnyer-nyer többet veszt-többet nyer Defektálás többet nyer-többet veszt veszt-veszt

Teljes gazdasági érték koncepció Marjainé; 2001.Más élőlények számára!

A barlangok, mint természeti erőforrások gazdasági értékének összetevői

Nehezen becsülhető!

Módszerek Marjainé; 2001

Értékelési módszerek Hagyományos piac Implicit piacKonstruált piac Jelenlegi magatartáson alapuló Termelékenység változása Kiesett jövedelem számítása Védekezési ráfordítások Utazási költség módszer Kereseti különbségek ingatlanértékek Mesterséges piac Jövőbeli magatartáson alapuló Helyettesítési költség Árnyék projekt Feltételes értékelés

Kinyilvánított preferencia módszerek a fogyasztók valós, már megtörtént cselekedetei alapján becsülik az értékelt jószág iránti keresletet, illetve annak értékét. Utazási költség módszer, Hedonikus ármódszer, Kereseti különbségek, Mesterséges piac.

Feltárt preferencia módszerek a szándékolt preferencia módszerek általában nem valós, piaci viselkedésből, hanem feltételezett, hipotetikus helyzetekre történő reagálások alapján becsülik a jószág értékét. Feltételes választás, Feltételes rangsorolás, Feltételes értékelés

Nem keresleti görbe szerint értékelő módszerek Hatás-válasz, Helyettesítési költség (eredeti helyen), Árnyék projekt módszer, Helyettesítő piaci jószágok, Védekezési vagy elkerülési költségek, Termelékenység változása.

Forrás: Lélegzet

html

Externália

Története Alfred Marshall vezette be a külső költségek és hasznok fogalmát a "Gazdaság alapelvei" c. művében. Egy pénzügyileg önálló egység, pl. egy vállalkozás közvetlenül befolyásolja egy másik, pénzügyileg önálló egység, egy vállalkozás vagy egy fogyasztó helyzetét, anélkül, hogy a piacon kerülnének kapcsolatba. Az externáliák internalizálására vonatkozó elmélet Arthur C. Pigou- tól ( ), a Cambridge University tanárától származik. Levezeti a szennyezés megadóztatásának szükségességét. Kerekes, 1999.

Jellemzői A tevékenység valamely harmadik személynek vagy személyeknek a jóléti függvényét módosítja. –A pozitív externália növeli a jólétét, –a negatív externália pedig csökkenti a jólétét. A jólét növekedéséért vagy csökkenéséért a harmadik felet nem kötelezik a haszon ellenértékének a megfizetésére vagy a kárért nem kompenzálják. A harmadik fél részére előidézett hatás létrehozása nem szándékolt.

Externália alapvető típusai Pozitív Negatív  termelői Méhészet- gyümölcsösStrand-gyár fogyasztói Rendezett kert Dohányzás

FogyasztóTermelő FogyasztóDohányzás  Kellemes parfüm Gyár levegő- szennyezése  Útépítés, infrastruktúra TermelőVeszélyes környék  Rendezett házak Gyár-strand  Méhészet- gyümölcsös kibocsátó érintett

Negatív externáliák további típusai Technológiai - pénzügyi „ Kimerülő ” - nem kimerülő (magánjavakhoz kötött) Reverzibilis- irreverzibilis, Globális -lokális. Kerekes, Lengyel- Mozsár, 2002.

Városi externália Lengyel- Mozsár 2002.

rockwool.hu

Írjon példákat az alábbiakra egy LAKÓTELEPEN LAKÓ DIÁK szemszögéből! a.negatív fogyasztói externália: b.reverzibilis externália: c.kimerülő externália: d.pozitív termelői externália:

6.Írjon példákat az alábbiakra egy STRANDI BÜFÉ TULAJDONOSÁNAK szemszögéből! a.negatív fogyasztói externália: b.reverzibilis externália: c.kimerülő externália: d.pozitív fogyasztói externália:

Emberi preferenciák eloszlásának gyakorisága a fejletlen gazdaságokban Forrás: Hámori

Kétoldalú, kölcsönös függés Nyereség + Veszteség - Jóindulat, pozitív preferenciák Drukkolás a másikért, jóakarat Együttérzés, részvét Rosszindulat, Negatív preferenciák  Irigység, féltékenység Rosszakarat, káröröm Forrás: Hámori „A” „B”

Köszönöm a figyelmet!