Mentés és helyreállítás Schäffer András Terméktámogatási tanácsadó Microsoft PSS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
64 bites architektúra, csapdák és átjárók Tóth Sándor Terméktámogatási tanácsadó.
Advertisements

Operációs Rendszerek I.
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Mailbox Server szerepkör - alapozás
Module 4: Lemezek kezelése. Áttekintés  Munka a lemezkezelővel  Munka alapvető lemezekkel  Munka dinamikus lemezekkel  Lemezek előkészítése Windows.
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Active Directory.
Hálózati architektúrák
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
Mailbox Server szerepkör haladóknak. Témák: Postafiókok méretének korlátozása: szükségessége, mértéke Rendelkezésre állás Katasztrófa utáni helyreállítás.
IEEE1394, avagy közvetlen kapcsolat az agyba. Bemutatkozás Barta Csaba Deloitte Zrt. manager CHFI
Tűzfal beállítása Ubuntuban
Számítógépvírusok.
Vezeték nélküli hálózatok biztonsági megoldásai Készítette Hudac Lóránd (HULRAAI) A Bemutatóban szó lesz: Vezeték nélküli hálózatok felépítése Ezek működtetése.
A Windows 7 automatizált telepítése Windows AIK használatával
Az ETR technológia DEXTER Informatikai kft..
Windows alapok Fájlkezelés.
Microsoft Virtual PC 2007 Beszerzés, telepítés
Ember László MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az AIX operációs rendszer
Kurucz György Terméktámogatási tanácsadó Hogyan készüljünk a Windows Server 2003 schema-ra?
Authentication & Authorization Belinszki Balázs terméktámogató mérnök Juhász Mihály alkalmazásfejlesztési tanácsadó.
MSI készítése mindennapi használatra
Megoldás Felhő szolgáltatások és Windows 7.
Windows XP telepítése.
Windows NT 4.0 telepítése. Windows NT telepítése - Indítsa el a MS Virtual PC programját! - Készítsen egy új virtuális gépet - Rendeljen hozzá 128 MB.
Windows 98 SE telepítése.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Module 6: Troubleshooting the Boot Process and Other System Issues Hibaelhárítás a rendszerbetöltő folyamatban és más rendszer kiadásban.
Új Windows alapú intézményi szerverek (címtár és management) tervezése és kivitelezése.
AD {RMS} Active Directory Rights Management Services
SQL 2012 TKOC Magas Rendelkezésreállás II. Király István Microsoft Certified Trainer Microsoft Certified Systems Engineer.
Windows Server 2012 R2 Gál Tamás
Magas Rendelkezésreállás I.
Ők kerestek meg minket Tentálen – Könyvelő iroda, 15 felhasználó SBS 2003, Outlook levelezés Nincs saját fix ip cím, exchange POP3-al töltötte le a leveleket,
Mágneses háttértárolók
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Biztonságos Ablakok Előadást tartja: Lázár András
Számítógép belső felépítése
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
{ PKI } Active Directory Certificate Services
…azaz ha nagy a baj. Gál Tamás Microsoft Magyarország.
Magas rendelkezésre állású Hyper-V rendszer építése
Microsoft Windows Win2000 telepítési folyamata.
18. tétel Vállalatához több tucat egyforma hardverkiépítésű munkaállomás érkezett. Feladata az, hogy ajánljon egy olyan képfájl-kezelő programot, mellyel.
Címtáradatbázis karbantartása. A címtáradatbázis állományai és tranzakciókezelése.
Fischer Péter + segítői Terméktámogatási tanácsadó
Számítógépvírusok.
Eszköz és identitás kezelés Korlátlan fájl szerver kapacitás Másodlagos adatközpont Korlátlanul skálázódó infrastruktúra Biztonságos DMZ Hibrid adat-
Hálózat menedzsment I.- Lemezkép kezelés
FAT (File Allocation Table)
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
SQL Server 7 installálása. A szükséges hardver és szoftver Processzor Memória Háttértár OS Hálózat Kliensek.
A Windows Server 2003 telepítése. Javasolt, minimális hardver CPU1 GHz RAM512 MB HDD2-2,5 GB + Exchange, SQL…
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
1 Setup Project készítése Szabadi Tamás
Biztonság és védelem. AppArmor Alkalmazás biztonsági modul a Linux kernelhez Az Immunix fejlesztette ki A biztonsági szempontból sebezhető alkalmazásoknak.
DR+HA+B/R+Azure Gál Tamás Datacenter Technical Specialist
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
Mentés, archiválás, visszaállítás Takács Béla 2016.
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
AZURE RÉGIÓK Szoftver szolgáltatás SaaS Platform szolgáltatás PaaS Infrastruktúra szolgáltatás IaaS.
Háttértárak.
Alkalmazásfejlesztés gyakorlat
Operációs rendszerek.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

Mentés és helyreállítás Schäffer András Terméktámogatási tanácsadó Microsoft PSS

Miről is lesz szó  A mentés és a mentés tesztelése  Mit tegyünk ha indul a gép  Segédeszközök

Menteni márpedig KELL!!!  A hibatűrés (RAID, Cluster) nem helyettesíti a mentést  Csináljunk teljes mentési és visszaállítási eljárásokat Dokumentáljunk Dokumentáljunk Teszteljünk Teszteljünk  Tipp: Az új szervereket egy héttel előbb rendeljük meg és teszteljük a mentési és helyreállítási rutinokat Az új szervereket egy héttel előbb rendeljük meg és teszteljük a mentési és helyreállítási rutinokat

Mi a baj lehet a Mentéssel ?  Nincs....  Van, de mégsem...  Mentés csak akkor van ha kipróbáltuk és leteszteltük, hogy valóban vissza is lehet állítani  “TDT” Tervezni, Dokumentálni, Tesztelni!!! Tervezni, Dokumentálni, Tesztelni!!!

„The Backup Game”  avagy: “Visszaállítás után is itt fogok dolgozni ?” “Visszaállítás után is itt fogok dolgozni ?” Vajon a mentési eljárásom átmegy-e a teszten Vajon a mentési eljárásom átmegy-e a teszten Öt egyszerű szituáció a mentési eljárás tesztelésére Öt egyszerű szituáció a mentési eljárás tesztelésére

S1 – Egy diszk kilőve...  A kiszolgáló egyik merevlemez tönkrement Tükrözve volt? Tükrözve volt? RAID 5 volt? RAID 5 volt? Van tartalék diszk? Van tartalék diszk?  Hogyan állítja helyre?  Mennyi ideig fog ez tartani?

S2 – Valaki szeret minket!  A felhasználók vírust szereztek  Minden felhasználói adat sérült!  Vissza lehet állítani a lokális állományokat?  Mennyi ideig fog ez tartani?  Milyen messzire tudunk elmenni?

S3 – A szerver halála  Az egyik szerver alaplapja bemondja az unalmast!  És ez természetesen a PDC!  Hogyan tovább?  Ki és hogyan érintett?

S4 – A felhasználói adatbázis halála...  Ügyeskezű adminisztrátor palánta kitörölt 200 felhasználót!  Mire kiderült a BDC-k már replikáltak.  Hogyan fogom ezt visszaállítani?  Hol fogom visszaállítani?

S5 –Godzilla itt járt...  Tűz volt és gyakorlatilag a teljes szerverpark megsemmisült. (a géptermet beleértve)  Mit tudunk helyreállítani?  Mikorra?

Átment a mentési terv a teszteken?  A mentési terv mindegyik forgatókönyvre nyújt megoldást?  Ha IGEN:  Gratulálunk !!! Ön nyugodtan alhat!  Ha NEM:  Akkor a hiányosságokat pótolni kell MOST!

A teszt eredményét dokumentálni kell  Legyünk biztosak benne, hogy a menedzsment megérti: Mit nyújt a mentési megoldásunk Mit nyújt a mentési megoldásunk És mit NEM nyújt! És mit NEM nyújt!  A beszállítóinkkal kössünk Service Level Agreement-et! (Minél hamarabb)

A halott szerver dilemmája  Nekiálljunk életet lehelni bele...  Vagy inkább állítsuk vissza a mentést (ha van)

Mit mentsünk egy NT-n?  Rendszer állományok (Boot állományok)  Registry Windows 2000 esetén a system state !!! Windows 2000 esetén a system state !!!  Szerviz adatbázisok (DNS, WINS, DHCP)  Alkalmazások  Felhasználói adatok  Windows 2000 esetén Active Directory – NTDS.DIT és a LOG állományok Active Directory – NTDS.DIT és a LOG állományok SYSVOL (Group Policy, Logon scriptek) SYSVOL (Group Policy, Logon scriptek)

Ha a gép nem indul  Mitől nem indul egy NT?  Megsérült állományok Törölt Törölt Felülírt Felülírt Vírus Vírus  Hibás merevlemez  Megváltozott hardver Diszkvezérlő! Diszkvezérlő!  Lehet, hogy csak rossz napja van.

Az elsősegély eszközei  Emergency Boot Disk (EBD)  Emergency Repair Disk (ERD)  Boot floppy-k  Telepítő CD-k  Rendszerdokumentációk  GUOOTS (SKECS)  Opcionális extrák Partition Magic Partition Magic

Boot.ini opciók /BASEVIDEO/BAUDRATE/CRASHDEBUG/DEBUG /DEBUGPORT= comx /MAXMEM:n/NODEBUG /NOSERIALMICE=[COMx | COMx,y,z...] /SOS/ONECPU/KERNEL=/HAL=/SCSIORDINAL/SAFEBOOT:MINIMAL(ALTERNATESHELL):NETWORK:DSREPAIR/BOOTLOG

Boot.ini(folyt.)  Boot Logging /BOOTLOG  Enable VGA Mode /BASEVIDEO  Debugging Mode /DEBUG

Mikor nem segít a safe mód?  Az IDE vagy SCSI driver sérült.  Az Ntoskrnl.exe vagy Hal.dll file sérült (vagy rossz verzió).  Alap device driver file sérült (vagy hiányzik)  Rossz vagy hiányzik a GINA.DLL A Safe Boot nem tud int13-al működni A Safe Boot nem tud int13-al működni

Jó barátunk a Recovery Console  Biztonságos hozzáférés Adminisztrátorként kell bejelentkezni Adminisztrátorként kell bejelentkezni  Korlátozott hozzáférés a meghajtókhoz  A Recovery Console indítása (installálása) Bootolható CDROM vagy Win2k Floppyk Bootolható CDROM vagy Win2k Floppyk Winnt32.exe /cmdcons Winnt32.exe /cmdcons Vigyázzunk a Tükrözött System Drive-al (Q229077) Vigyázzunk a Tükrözött System Drive-al (Q229077) Indítsuk el a Setup-ot Indítsuk el a Setup-ot R to Repair, majd C R to Repair, majd C

Jó barátunk a Recovery Console (folyt.)  A parancsok leírása : Q  NT4 install lecseréli a Bootloader-t.  NT4-en nincs Local Security Policy De van registry! De van registry! HKLM/Software/Microsoft/Windows NT/ CurrentVersion/Setup/RecoveryConsole/ SetCommand : DWORD (1) HKLM/Software/Microsoft/Windows NT/ CurrentVersion/Setup/RecoveryConsole/ SetCommand : DWORD (1)

Ha még mindig nem indul!  Emergency Repair Disk Nem varázsszer!! Nem varázsszer!! Folyamatosan frissíteni kell. Folyamatosan frissíteni kell. RDISK /S RDISK /S Nem helyettesíti a registry backup-ot! Nem helyettesíti a registry backup-ot!  Windows 2000 ERD Semmi köze az NT4 ERD-hez Semmi köze az NT4 ERD-hez %systemroot%/repair %systemroot%/repair

Diskprobe  Csak pilótavizsgával Bit szintű hozzáférés a lemezhez Bit szintű hozzáférés a lemezhez Használata kimerül a partíciós tábla manipulálásában Használata kimerül a partíciós tábla manipulálásában Akar valaki egy relációs adatbázist (NTFS) bit szinten piszkálni ? Akar valaki egy relációs adatbázist (NTFS) bit szinten piszkálni ?  Dynamic  Basic konverzió

Ha ezek után sem indul…  Akkor bizony baj van !!!  Újrainstall  vagy… Hagyjuk a csudába és menjünk sörözni! Hagyjuk a csudába és menjünk sörözni!

Összefoglalás  A mentést nem helyettesíti semmi A RAID olyan mint Óz, nem varázsló! A RAID olyan mint Óz, nem varázsló!  Mindig legyen helyreállítási terv! Tervezzük meg Tervezzük meg Dokumentáljuk Dokumentáljuk Teszteljük Teszteljük

És végül egy „idézet” Áldottak a pesszimisták, mert nekik van mentésük! És mert ezeket letesztelék övék lészen a működő szerverek birodalma. Áldottak a pesszimisták, mert nekik van mentésük! És mert ezeket letesztelék övék lészen a működő szerverek birodalma.