Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus 2014. október 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Társadalomelméleti szaktájékoztatás Az EPA és a MATARKA Minkó-Csontos Anna SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Készítette: Bellavicsné Árgyelán Mária szakreferens
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
DIGITÁLIS FOLYÓIRATOK AZ OSZK ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIBAN ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2007 Renkecz Anita Országos Széchényi Könyvtár
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár A MAGYAR NEMZETI KÖNYVTÁR.
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Az internetes keresési módszerek
Oktatóprogram CINAHL keresés
Útmutató a Metalib használatához. Nyitólap Belépés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Elektronikus periodikák országos adatbázisa (EPA) az OSZK-ban
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Navigáció az Interneten:
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Készítette: Pacsirta Szilvia
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0
Előadás másolata:

Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.

EHM Az EPA, a Humanus és a MATARKA közös keresőfelülete. Elérhetősége:

EHM – a közös kereső

A 3 nagy építőkő: az EPA a HUMANUS, és a MATARKA

EHM – a közös kereső Adatbázisok, digitális tartalmak amikben akár egyszerre kereshetünk

EHM – a közös kereső 8-féle keresőmező

EHM – a közös kereső 3-féle keresési bonyolultság: egyszerű összetett szakértői

A keresés:

A találati lista: A találatok száma. Kijelölési lehetőségek. Exportálási lehetőség hivatkozáskezelő szolgáltatásba. A találati lista letöltése. Megadható, hogy egy oldalon hány találatot jelenítsen meg a rendszer. Lehetőség van a találatok megadott szempont szerinti rendezésére, csoportosítására, összesítésére és ábrázolására A rendezés stb. szempontjai

A találati lista: Lapozás vissza és előre Új keresés, azaz visszatérés a nyitóoldalra A találat típusa (pl.: cikk) és a forrás, amiben megtaláltuk. Ugrás az előző/következő tételhez, ill. oldalra, ugrás az első, vagy az utolsó oldalra

Találatrendezési lehetőségek:

EPA Betűszó, melynek feloldása: Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis. A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kezdeményezésére indult és az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) keretein belül működik. Az interneten fellelhető magyar periodikumokat gyűjti, archiválja, szolgáltatja. Stabil, megbízható hozzáférést biztosít től a nem archiválható periodikákról adatokat közöl. Elérhetősége:

Egyszerű és összetett keresési lehetőség. Szűkítés hozzáférés szerint. Keresés a teljes szövegben. A nyitóoldal: böngészési lehetőség a bal oldalon, keresési lehetőség a jobb oldalon időszaki kiadvány cím szerint, ill. 4 nagy témacsoportba sorolva

Hozzáférési szintek: OFFLINE : A forrás nincs közzétéve interneten, esetleg kereskedelmi forgalomban szerezhető csak be. ARCHIVÁLT : Az EPA-n keresztül stabilan elérhető, megbízhatóan hozzáférhető. A kiadvány teljes szövege kereshető! TÁVOLI : A kiadvány csak a kiadó szerveréről érhető el, az EPA csak ellenőrzi elérhetőségét.

A találat megtekintése:

A folyóirat bibliográfiai leírása, adatai A folyóirat eredeti forrása, kiadója Az elérhető évek, évfolyamok listája A hozzáférés szintje Címlap, borító, képernyőfotó a folyóiratról, illetve az elektronikus tartalomról Bármely évre kattintva betöltődik a távoli forrás weboldala, vagy az EPA által készített tartalomjegyzék

Humanus Magyar vonatkozású humántudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa. Zömében csak bibliográfiai adatokat közöl, de nem kizárt a teljes szöveghez való hozzáférés sem. Jelenleg több mint 150 ezer cikk, 120 ezer tanulmány található meg benne. Magyar vonatkozású az a cikk, vagy tanulmány, amely  magyar nyelvű, VAGY  magyar a szerzője, VAGY  magyarországi folyóiratban jelent meg, VAGY  témája magyar vonatkozású. Elérhetősége:

A HUMANUS nyitóoldala

Azon adatbázisok, amikkel még kibővíthetjük a keresést. Súgó A szóba jöhető lehetőségek listája A HUMANUS keresője és találati oldala

Mozaikszó, melynek feloldása: MAgyar folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa óta működik, jelenleg több mint 1500 folyóiratot figyel. Célja: magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása, kereshetővé tétele. MATARKA

MATARKA - nyitóoldal Lehetőség a találati lista szűkítésére: év, szakterület, vagy a folyóirat címe szerint Egyszerű keresés Többféle keresési és böngészési lehetőség

Lehetőség a találatok kijelölésére. Lehetőség a kijelölt találatok kosárba helyezésére További lehetőségek: Lista exportálása Cikkmásolat- rendelés A találatok rövid megjelenítése A MATARKA találati oldala

Köszönöm a figyelmet! Puskás Nikoletta SZTE Klebelsberg Könyvtár, Szakirodalmi Információs Osztály, Tájékoztató Csoport.