Természetes radioaktív sugárzás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A természetes radioaktív sugárzások
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
Radioaktivitás és atomenergia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Radioaktivitás, izotópok
A mikrorészecskék fizikája
A termeszétes radioaktivitás
Orvosi képfeldolgozás
Becquerel I. Curie és Joliot Hevesy György
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
Általános és szerves kémia Ökrös Bence. Decimális szorzóPrefixum számértéke neve jele exa-E peta-P tera-T 10 9 giga-G 10 6 mega-M 10.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Becquerel, Henri ( ) Legfontosabb eredményeit a fluoreszencia, a foszforeszencia, az infravörös sugárzás és a radioaktivitás területén érte el.
Mindent a radioaktivitásról
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
A bomlást leíró fizikai mennyiségek A radioaktivitás észlelése
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Ma igazán feltöltődhettek!
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Tanárnő : Szilágyi Emese
MAGKÉMIA Alkotóelemek: p+ és n0 összetartó erő: magerő (7*108 kJ/mol)
Radioaktivitás az analitikában
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Rádióaktivitás Illusztráció.
Az anyagok részecskeszerkezete
A termeszétes radioaktivitás
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
Radon transzformáció (J. Radon: 1917)
Környezetkémia-környezetfizika
Röntgen cső Anód feszültség – + katód anód röntgen sugárzás
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Úton az elemi részecskék felé
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Sugárzások környezetünkben
Elektromosság 2. rész.
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
~20 °C Párolgás Túltelített gőz -78 °C.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Atomenergia.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Radioaktív lakótársunk, a radon
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
Előadás másolata:

Természetes radioaktív sugárzás Felfedezése több egymást követő véletlen esemény és egy tévedés következménye volt. Radioaktivitás: az atommag külső behatás nélkül alakul át másik atommaggá.

Kutatói Becquerel Curie házaspár Röntgen Rutherford

A radioaktív sugárzás hatásai: a fotópapírt megfeketíti fluoreszcenciát okoz ionizálja a gázokat károsítja az élő sejteket

Sugárzások alfa sugárzás: pozitív töltésű He atommagokból áll, alagút-effektus, igen veszélyes lehet. béta sugárzás: elektronok áramlása, egy neutron protonná és elektronná alakul, tömegszáma változatlan, rendszáma eggyel nő, veszélyes. gamma sugárzás: nagyenergiájú fotonokból áll, energiatöbbletét g-kvantumként kisugározza, legveszélyesebb. Radioaktív bomlás során tehát új elemek keletkeznek.

Bomlás Alfa-bomlás: A radioaktív mag egy héliumatom magjának kisugárzásával átalakul. Béta-bomlás: A két legismertebb során a radioaktív atommag elektron (b-) vagy pozitron (b+) kisugárzásával alakul át. Gamma-bomlás: egy gerjesztett állapotú atommag (X*) nagyenergiájú foton kibocsátásával alapállapotba ugrik vissza.

Felezési idő Miközben egy anyag radioaktív sugárzást bocsát ki, átalakulnak atommagjai. Azt az időt, amely alatt egy anyag atomjainak a fele bomlik el más atommá felezési időnek nevezzük. Elem neve Atomtömege Rendszáma Sugárzás típusa Hatótávolsága Felezési ideje Milyen elemmé alakul Urán 238 92 Alfa 2,5 cm 4,56 milliárd év Rádium 226 88 3,2 cm 1590 év Polónium 210 84 3,7 cm 140 nap Tórium 232 90 2,7 cm 13,9 milliárd év

Sugárzásvédelem állandó sugárzásnak vagyunk kitéve; urán, tórium, rádium stb. radioizotópok a legveszélyesebb a szervezetbe kerülő sugárzó anyag

A megfigyelés eszközei Szcintillációs ernyő A sugarak útjába egy kristályt tesznek, a sugárzás elektronokat vált ki, amely áramimpulzusokat hoz létre. Ionizációs kamra A sugárzás hatására ionizálódik, elektroszkóp a sugárzás intenzitásától függő idő alatt elveszíti a töltését. Wilson-féle ködkamra Hirtelen lecsökkentjük a nyomást, gőz túltelítetté válik és a felesleges pára kicsapódik az ún. kondenzációs magokon.

Geiger-Müller-számlálócső Fotolemez A sugárzás az ezüst-bromidot megfeketíti. Buborékkamra Ha a kamrában lévő folyadék hőmérséklete közvetlenül a forráspont alatt van és a kamrába nagy sebességű részecske érkezik, akkor pályája mentén forrni kezd a folyadék, és ez rövid ideig látható marad. Geiger-Müller-számlálócső A csőbe kerülő radioaktív részecske ionizálja a benne lévő gázt és így pályája mentén az "ioncsatornában" elektronok árama indul meg a katódról az anódra.

Mesterséges radioaktivitás Mesterséges közbeavatkozás során létrejövő radioaktív sugárzás, csak béta-sugárzást bocsájtanak ki. Alkalmazása: daganatos betegségek sugárkezelése kormeghatározás C14-módszerrel gyógyszerek sterilizálása élelmiszerek tartósítása anyagok rétegvastagságának mérése ötvözetek hibáinak felderítése fluoreszcencia kiváltása (pl. óramutatók fluoreszkálása)