Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÉDES KÉMIA.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Szénhidrátok.
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Táplálkozástudomány, Élelmiszerkémia A táplálkozás az élet alapja
SZÉNHIDRÁTOK.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Szénhidrátok (Szacharidok).
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Szerves kémia Szacharidok.
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
SZÉNHIDRÁTOK ÁTALAKÍTÁSA
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Szénhidrátok.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
ÁOK/ I. évfolyam / II. félév
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Biokémia Fontolva haladóknak
Növényi rostok Cellulóz
Oligo- és poliszacharidok
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
Tápanyagaink.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szénhidrátok. A bioszféra szerves anyagának fő tömege Döntően a fotoszintézis során keletkezik szén-dioxid + víz + fényenergia = szénhidrát + oxigén.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
Biokémia Fontolva haladóknak
A tápanyagok útja a szervezetben, emésztés és felszívódás, fehérjék, szénhidrátok és zsírok útja a tápcsatornában és szerepük az intermedier anyagcserében.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
22. lecke A szénhidrátok.
A szénhidrátok a természetben leggyakrabban előforduló szénvegyületek
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Szénhidrát anyagcsere
Szénhidrátok 6CO2 + 6H2O + energy C6H12O6 + 6O2 Definíció Körforgalmuk
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Az edzés és energiaforgalom
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok monoszacharidok pentózok, ribóz (RNS); dezoxiribóz (DNS) hexózok, glükóz (szőlőcukor, vér, agyszövet, izomszövet, keményítő, cellulóz); fruktóz (gyümölcscukor, zöld levelek, gyümölcsök, a legédesebb); mannóz (önmagában nem fordul elő, polimerjei a mannánok, élesztők, baktériumok); galaktóz (a tejcukor alkotója)

diszacharidok triszacharidok oligoszacharidok szacharóz (glükóz+fruktóz; répacukor, nádcukor, répa, zöldkukorica, cirok, gyümölcsök) laktóz (glükóz+galaktóz, tejcukor) maltóz (2 glükóz -1,4 glikozidos kötés, keményítő) triszacharidok raffinóz (glükóz+fruktóz+galaktóz, répafélék, melasz) oligoszacharidok pillangós magvúak ( -galaktozid kötés, csak baktériumok bontják, puffadást okoznak)

Cukrok édesítő ereje fruktóz 1,5 szacharóz 1,0 glükóz 0,6 laktóz 0,4

15-30% amilóz + 70-85% amilopektin poliszacharidok keményítő glükóz maltóz dextrin keményítő 15-30% amilóz + 70-85% amilopektin jól emésztődő energiaforrás a keményítő szemcsék alkalmasak az adott növény beazonosítására gabonákban 50-70%, burgonyában 14-18% inulin fruktóz polimer (csicsóka) glikogén állati tartalék szénhidrát (állati eredetű takarmányok)

A keményítő és a cellulóz szerkezete

alkaloidák, glikozidok szerves savak természetben előfordulók (oxálsav, almasav, citromsav) erjesztett takarmányokban (tejsav, ecetsav, vajsav) tartósítóként (propionsav, hangyasav) alkaloidák, glikozidok kis mennyiségben tartalmazzák a növények ízletességet, szagot, étrendi hatást befolyásolnak antinutritív hatásúak, mérgezők (burgonya-szolanin; csillagfürt-lupinin; keresztes virágúak-mustárolaj glikozidok)

Néhány takarmány Nmka-, keményítő- és cukortartalma (%) búza 68,8 61,1 2,7 árpa 67,1 50,1 1,7 borsó 52,9 41,1 5,6 csillagfürt 33,1 8,1 4,6 extrahált szója 30,2 6,7 9,6 fölözött tejpor 51,8 - 47,7

Táplálkozás-élettani megítélés energia felvételünknek jelenleg 42%-a keményítő eredetű a kívánatos 55-58% lenne ajánlott cukorfogyasztás: 60g/nap tényleges szükséglet: 30-40 g/nap fogyasztás: férfiak: 92g/na nők: 85g/nap hozzáadott cukor