Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
Advertisements

MEGHÍVÁS TÁRGYALÁS. MEGHÍVÁS 1. lépés Az üzenet: Szia! A segítségedet szeretném kérni! Beszélhetünk valamikor? Köszönettel: Sanyi Igen! Ez a számom: +36.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
K+F adóalap kedvezmény E-Qualitas Egyesület Badak Béla okl. könyvvizsgáló.
A pedagógusminősítési rendszer
Gábor Dénes Tehetségpont
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
E-beszerzés Bravo csoport.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Egyéni döntések a szervezetben
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az óvodapedagógusok hazai társadalmi elfogadottsága, az óvodai munka szakmai felügyelete és minőségbiztosítása Villányi Györgyné Jutka tudományos munkatárs.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
előadó: Gurmai Margit Pm. Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ K ONCEPCIÓ A GAZDASÁG - ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉNEK TERVEZÉSÉRE, SZERVEZÉSÉRE ÉS.
Iskolák határok nélküli együttműködése.
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Crowdfunding Dobozi Sándor Executive Vice President GCT Holding.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Ünnepélyes eredményhirdetés
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek Társasága NKTH konferencia Veszprém, július 7.

Vázlat Bemutatkozás Ajánlások – hazatérés és reintegráció Ajánlások – alapkutatási eredmények magánosítása Záró gondolatok

Bemutatkozás – A Pro Scientia Aranyérem 1988-ban alapította az Országos Tudományos és Diákköri Tanács (OTDT) Kiemelkedő tudományos vagy művészeti teljesítményt honorálja Kétévente 48-an kapják (45 tudományos, 2 művészi, 1 junior), tudományterületenként 1-5 érmes Eddig 377 érmes van

Bemutatkozás - A Társaság Jogilag 1996-ban alakult meg A Fővárosi Bíróság által nyilvántartott közhasznú társadalmi szervezet Tagja lehet bármely érmes Célja a fiatal magyar tudósok, művészek munkájának elősegítése, egymás tevékenységének megismerése, érdekeinek képviselete

Ajánlások – hazatérés és reintegráció 1. A magyar és külföldi kutatás közötti színvonalbeli különbség a társadalomtudományok esetében sokkal jelentősebb, mint a természettudományok esetében A külföldi kutatók hazatérésének elősegítése támogatandó, hiszen ez az egyik legfontosabb módja a magyar és a külföldi felsőoktatás, illetve a magyar és külföldi kutatás közti színvonalbeli különbség csökkentésének.

Ajánlások – hazatérés és reintegráció 2. Törekedni kell a meglévő magyar kutatási és oktatási intézmények finanszírozási problémáinak csökkentésére is, illetve a finanszírozás átalakítására olyan módon, amely nem a tömegoktatást támogatja (felsőoktatás fejkvóta alapú támogatás csökkentése, tudományos normatív támogatás növelése: cél az 50-50%-os arány elérése).

Ajánlások – hazatérés és reintegráció 3. A hazatérést nem a PhD fokozat megszerzése után közvetlenül, hanem néhány éves tanítói illetve kutatói karriert követően érdemes támogatni. Támogatni érdemes emellett a virtuális hazatérést is: itthon és külföldön dolgozó kutatók kutatási együttműködését.

Ajánlások – hazatérés és reintegráció 4. A hazatérés és reintegráció egyik legfőbb gátja a szinte minden tudományág esetében érvényesülő kontraszelekció – ennek áthidalása nem pénzügyi kérdés. Szükséges lenne ezért egy „teljesítmény- kódex” elfogadása, amely az előmenetel feltételeit rögzíti. Bizonyos tudományágak esetében segíthet az alapkutatások eredményeinek magánosítási lehetőségeinek elősegítése is.

Ajánlások – alapkutatási eredmények magánosítása 1. Az alapkutatás eredményeinek magánosításának előnyeit és hátrányait tudományáganként kell mérlegelni, minden tudományágra érvényes válasz ebben a kérdésben nem adható. A gyógyszerkutatás esetében az alapkutatás magánosításának veszélyeit általában kisebbnek ítéljük meg, mint az ezzel együtt járó hasznokat, ezért támogatjuk a szabályozás további liberalizálását.

Ajánlások – alapkutatási eredmények magánosítása 2. Tiltani kell viszont az olyan eredmények magánosítását, amely alapján konkrét gyógyszerfejlesztés még nem kezdhető meg, csak a további kutatás lehetősége teremtődik meg (pl. géntérkép, egyes emberek közötti genetikai eltérések stb.) Az alapkutatási eredmények magánosítása nem tévesztendő össze azzal a gyakorlattal, hogy egy kutatóintézet eszközeivel és kutatóival saját kutatási célt nem szolgáló szolgáltatást végez külső intézmények számára.

Záró gondolatok „Miért marad egy kutató Magyarországon? Hát kalandvágyból!” „Egyik dédapám asztalosként dolgozott, de sose dolgozott volna olyan fával ami 20 évnél rövidebb ideje áll a padlásán. Ez volt az alsó határ. Azt gondolom, hogy befektetés szinten a világ már nem csak a holnap eladható tudományos eredményeket akarhatja támogatni. Persze, hogy az alacsony kockázatú, magas hozamú termékeket jobban lehet értékesíteni, de ez meg miért lenne baj.”

Köszönöm a figyelmet! További információk: Támogatóink: