Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Advertisements

Jó szórakozást kívánok mindenkinek;
Szitakötő Totó.
A korpusz alapú szótár alapja: a korpusz
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Az Internet elterjedése Lakossági felhasználás. Internet terjedése.
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Digitális világ 6. foglalkozás A hirdetések világa Mi a reklám?
A magyar nyelv helyzete a Délvidéken
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
HÁNY SZÓ VAN A MAGYAR NYELVBEN?
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Korpuszmunkálatok Pintér Tibor MTA Nyelvtudományi Intézet Gramma Nyelvi Iroda.
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
Szállóigék, szólások, közmondások a stílusról, retorikáról
3. tétel: A nyelvek típus szerinti felosztása
Hol élnek, hányan vannak?
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
1. Az alapnyelv 2. Az alapnyelv rekonstruálása
Uralisztika Az areális szempont.
Az uráli nyelvcsalád nyelvei A történeti szempont
Online elérhető szótárak július 15. Hol találom? Az Egyetemi Könyvtár honlapjáról Az.
Az angol nyelv diadalútja
4. tétel: A nyelvek eredet szerinti felosztása. Nyelvcsaládok
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
A sütemény.
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
Szülőhazám! Zenével:.
A szintagmák 18. tétel.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Hány szó van a magyarban?
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
A határon túli magyar nyelvűség
A szövegszerkesztés menete
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
Hodinka Antal Intézet Tudományos műhelyek a kárpátaljai magyar tudományosság szolgálatában.
URALISZTIKA I. A nyelvrokonság. Nyelv - nyelvek…  Hány nyelvet beszélnek a világon?  ??? (3.000 – )  ??? Ismerünk-e minden nyelvet.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Európa nyelvei.
A hálás utókor Kazinczy Ferenc.
Irodalmi nyelvünk kialakulása és a nyelvújítás
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Fábiánkovits Márk o Édesapám szülei horvát származásúak, én Magyarországon születtem Sopronban. o Édesapám Horvátországban született egy kis városban,
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
RIPPLN – AZ ÁTLÁTHATÓ KÖZÖSSÉG. Ripple = fodrozódás Ezt a szót használja az angol arra az esetre is, amikor egy vízbe ejtett tárgy, vagy vízcsepp maga.
A magyarság őstörténete
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
Az élet igéje július.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
Bölcsességek, aforizmák
A nyelvi jel és jelrendszer
Határtalanul!.
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Politikai és szociálgeográfia I.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
A Magyar nyelv különlegességei Készítette: Nemesi Gabriella Erdei Györgyné Balajti Zsófi Molnár János Talabér Marcell Szentimrey Panna.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP
A finn-magyar nyelvrokonságról
A TRIANONI BÉKE.
Előadás másolata:

Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás Nyelv-használat

Néhány izgalmas kérdés… Hány nyelv van a világon? A magyar nyelv hol áll a világ nyelveinek sorában? Hányféleképpen lehet a nyelvet beszélni? Mi az a határtalanítás?

1. Hány nyelv van a világon? Ma a világon 3-10 ezer nyelvet beszélnek. Miért nem tudjuk pontosan? Hol a határ a nyelv és a nyelvjárás között??? Kölcsönös érthetőség? Nyelv az a nyelvjárás, amely mögött egy-egy hadsereg áll.

2. A magyar nyelv hol áll a világ nyelveinek sorában? A magyar NAGY nyelvnek számít. Kb. 14,5 millió ember beszéli összesen. Magyarországon kb. 10 millió Szomszédos államokban kb. 2,5 millió Szerte a világban kb. 1,5 millió Az anyanyelvi beszélők száma szerint a világ nyelveinek sorában a 46. helyre teszik. (Legnagyobbak: kínai, arab, hindi, angol, spanyol …) Európában a 13. legnagyobb nyelv

2. A magyar nyelv hol áll a világ nyelveinek sorában? A magyar nyelv rokonai? A magyar az uráli nyelvcsalád finnugor ágához tartozó ugor nyelvek közé tartozik. (finnek 5 millió, észtek 1,1 millió) Ha rokonok vagyunk, mért nem értjük egymást? Rokonság bizonyítéka: Ha az egyezések rendszerszerűek Nem csak a szókincsben vannak meg, hanem a nyelv már rendszereiben is

3. Hányféleképpen lehet egy nyelvet beszélni? Nem tudjuk megszámolni! Máshogy beszélünk különböző helyzetekben (pl. órán, otthon, barátok közt), különböző személyekkel (orvossal, osztálytárssal, szülővel), attól függően, hogy milyen a hangulatunk vagy milyen társaságban vagyunk. szakmák nyelvei – pl. katonanyelvben a tökösnővér – betegszobára beosztott katona Földrajzi vagy területi szempont: nyelvjárások magyar nyelv határon túli változatai

buletin (Erdély - RO) - személyi igazolvány hranolki (Felvidék - SK) – hasábburgonya gruscsik (Kárpátalja - UA) - rakodómunkás bambusz (Vajdaság - SER, Horvátország -HRV, Muravidék - SLO) vörösborból és kólából álló italkeverék melanzs (Őrvidék - A) - tejeskávé

4. Mi az a határtalanítás? A magyar nyelv szótárai valóban a teljes magyar nyelv szótárai vagy csak a magyarországi magyar nyelvé? Ahova már bekerültek határon túli szavak: az Akadémiai Kiadó Értelmező Kéziszótárának legújabb kiadása Osiris Helyesírás Osiris Idegen szavak szótárába Értelmező szótár + Microsoft Office XP

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként.” Kosztolányi Dezső