2011. Június 28. Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése pécsi közgyűlése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

Marketingkommunikáció és PR
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
2.0 Informatikus-e a könyvtáros?. Nehézségek: • informatikushiány a könyvtárakban • egyetemi oktatás hiányosságai: – bölcsész szemlélet – informatikaoktatás.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató programsorozat lebonyolítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Újból hálózatban? Újdonságok a GYEMSZI IRF Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár életében Dr. Palotai Mária GYEMSZI IRF MKE Műszaki Könyvtáros Szekció,
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Barki Katalin projektmenedzser
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Könyvtári honlap - látogatottsági statisztika Kovács Beatrix MKE MKSZ rendezvény
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) ( ) Tudásdepó-Expressz.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
szakmérnök hallgatók számára
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Kégli Ferenc Helyismereti fejlesztések a TÁMOP keretében.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Több mint könyvtár A Gödöllői Városi Könyvtár és a digitális kihívás.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Dr. Földy Ferenc Európa-jogi szakjogász III. EURES állásbörze október 11. EUvonal EU Tájékoztató Szolgálat.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
Webes tartalmak digitális megőrzése
EU Tájékoztató Szolgálat
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Előadás másolata:

2011. Június 28. Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése pécsi közgyűlése A távhasználat erősödése a könyvtárakban - új eszközök a célközönség elérésében   2011. Június 28. Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése pécsi közgyűlése

1997 Jorn Barger „weblog” kitalálója Wikipédia: „A weblogok gyakran frissített oldalak, melyek más cikkekre mutatnak a weben, gyakran megjegyzésekkel és azonos oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel. Egy weblog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismersz. Sok útikönyvből lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van. Bajtársiasság és együttműködés van a weblogokat vezető emberek között. Mindenfajta struktkúra, gráf, gyűrű, stb. szerint mutatnak egymásra” – mondta Dave Winer, az egyik legkorábbi, máig író blogger.

Pályázatok a könyvtárak fejlesztésére 1997 – telematikai pályázatsorozat 2003 – IKB - számítógépet a könyvtáraknak portálprogram és kommunikáció elősegítése digitalizálás segítése E-Magyarország indítása 2008 – TIOP – eszközfejlesztések TÁMOP – olvasásfejlesztés, WEB2.0 eszközeinek integrálása

Mit olvastunk ki a pályázati felhívásból? Web 2.0 szoftverek integrálása a portálba és a könyvtári rendszerbe. Online – 7*24 órás - szolgáltatások bevezetése vagy bővítése, interaktív használat biztosítása. Országos rendszerekhez igazodás, összehangolt fejlesztések: ODR, MOKKA, MATARKA, Köztaurusz Együttműködés a régió kulturális és oktatási intézményeivel. Olvasáskultúra fejlesztése, népszerűsítése. Informatikai írástudás terjesztése, adatbázisok használatának támogatása. Mindezt megtámogatni informatikai fejlesztésekre van szükség.

Irodalom Takács Dániel, Mikulás Gábor: Könyvtár 2.0. – in. KIT 2006/39. (2006.nov.4.) – KIT Hírcsokor TMT 2008. 9. sz. Ládi László: 2.0 – a weben és a könyvtárakban. – in. TMT, 2008. 9. sz. p. Kukor Ferenc: Könyvtár 2.0 a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A könyvtári blogok mint virtuális közösségi terek – In: Könyvtári figyelő, 2011. 1. sz. p. 59-75.

Könyvtár 2.0 - Wikipédia http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nyvt%C3%A1r_2.0 A 21. század eleji könyvtári szolgáltatások lazán meghatározott modellje, amelyben a szolgáltatások interaktív módon alakíthatók és vehetők igénybe. Web 2.0-s alapelvekre és közösségi alkalmazásokra épül. Kétirányú információ-áramoltatásra helyeződik a hangsúly. A felhasználók, a passzív olvasói (fogyasztói) szerepkörből kilépve, közreműködhetnek az e-gyűjtemények alakításában, részt vehetnek a címkézésben, a tartalmi indexelésben, a szolgáltatásokat egyéni igényeikhez igazíthatják.

www.fszek.hu régi és új

Online fejlesztések Tartalmi bővítés Interaktivitás és távhasználat Közösségi hírmegosztó szolgáltatások illesztése Azonosítás alapú távhasználat (beiratkozás, hosszabbítás) Digitális tartalomszolgáltatás Elektronikus dokumentumok kölcsönzése Tartalmi bővítés Honlapokon új oldalak új célközönség számára Elavult adatbázis kezelő rendszerek kiváltása Retrospektív konverziók FSZEK: szak-gyűjteményi adatbázisok konverziója (irodalmi analitika, mese, szociológia, Budapest Bibliográfia és Képarchívum) 10 ezer muzeális fénykép metaadatainak rögzítése, és digitális változatának betöltése (objektum-szerver)

A könyvtári hálózat formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében Mit olvastunk ki a pályázati felhívásból? Web 2.0 szoftverek integrálása a portálba és a könyvtári rendszerbe. Online – 7*24 órás - szolgáltatások bevezetése v. bővítése, interaktív használat lehetővé tétele. Országos rendszerek összehangolt fejlesztése: ODR, MOKKA, MATARKA, Köztaurusz Széleskörű összefogás a könyvtárak között, együttműködés a régió kulturális és oktatási intézményeivel. Olvasásnépszerűsítés, olvasásfejlesztés, használóképzés.

A FSZEK honlap fejlesztése A www.fszek.hu oldal bővítése új design, új szerkezet, interaktivitás lehetőségének megteremtése, Web 2.0, új tematikus oldalak indítása, mobil-telefonra optimalizált változat, új szolgáltatások közvetítése. megújult felület, megújult tartalom! Online szolgáltatásaink fejlesztése különböző célcsoportok számára

Megújított portál - web2.0 eszközök illesztése Hozzászólás közvetlenül a cikkekhez Formailag megújult hírlevél-szolgáltatás. Eseménynaptár: a FSZEK tagkönyvtárakban szervezett programokról felnőttek és gyerekek is tájékozódhatnak, a dátumokról közvetlenül elérhetőek az aktuális programok. Címkefelhő: szerkesztőink címkével jelölik a cikkeket, tematizálva a honlapra feltöltött tartalmakat. Videotutorialok az új szolgáltatásokról Könyvtárhasználatot segítő tájékoztató jelnyelven. Akadálymentesített honlap a teljes tartalomra http://akadalymentesitett.fszek.hu/ Mobiltelefonra optimalizált megjelenítés http://m.fszek.hu

Tematikus aloldalak A már működő tematikus aloldalak mellett http:// www.fszek.hu/gyerekeknek http:// www.fszek.hu/tinioldal http:// www.fszek.hu/50_plusz újak is készültek: http:// www.fszek.hu/lapozzbele http:// www.fszek.hu/mediaismeret http://nepzenetar.fszek.hu http://www.fszek.hu/tudasdepo

Zenei alportál wikipédia illesztése

FSZEK - Chat és Leckeinfó KözinfoTár - 2008. októberében online tájékoztatással bővült Meebo - http://www.meebo.com – chat-program illesztése a portál felületére Személyes és telefonos szolgálat hétköznap 10-2 óráig, szombaton 10-16 óráig Chat-szoba hétköznap 10-20 óráig: napi átlag 4-5 megkeresés a hónap kérdése a honlapon közzétételre kerül PR – Facebook, Iwiw, Twitter

Könyvtári blogok Nem unatkozom! http://nemunatkozom.blogspot.com/ 10plusz http://www.fszek.hu/tizplusz Elsárgult oldalak http://rottenbiller.blogspot.com/ Zenei Gyűjtemény http://fidelio.hu/blog/fszek Könyvajánlók, olvasmányélmények megosztása Iwiw – könyvtáraink klubb-ként regisztráltak – programok, rendezvények ajánlása Facebook – programajánlásra, könyvtárak saját névvel regisztrálnak, majd gondozzák.

Távhasználat 2006 és 2011 adatok   január február március április május telefon, email, hosszabbítás 2011-ben 38 510 33 746 40 012 41 945 39 068 telefon, email, hosszabbítás 2006-ban 18 994 16 066 20 075 18 384 18 415 adatbázisok 2011 147 242 140 002 149 309 131 055 126 236 adatbázisok 2006 27 374 24 303 32 482 22 696 34 961 WEBPAC 2011 256 219 239 302 270 913 229 894 235 105 WEBPAC 2006 111 948 91 810 120 723 89 389 109 466

A könyvtári blogok mint virtuális közösségi terek Könyvtári figyelő 2011. 1. sz. p. 59-74. A könyvtári blogok mint virtuális közösségi terek Bognár Noémi Erika, Kozma Zsófia, Tormási Gabriella, Tóth Máté Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar informatikus-könyvtáros mesterképzés keretében megtartott „Kutatószeminárium” hallgatói projekt A könyvtári blogok viszonylatában a legjobb arányszám a Hangtárnoké (2,27), ami azt takarja, hogy átlagosan több mint két megjegyzést fűznek az olvasók egy bejegyzéshez. Kiemelkedik még a FSZEK Börzsöny utcai könyvtár tizenéves olvasóinak közös blogja, hiszen ott is minimum egy hozzászólás érkezik egy bejegyzésre, valamint a Könyvtárosháza és a tótkomlósi Városi Könyvtár blogja, ahol átlagosan minden második bejegyzésre reagálnak az olvasók. A 0 és a 0-hoz közeli értékek nagyon kevés hozzászólást jelentenek. Ezen blogok esetében a tartalmat kizárólag a könyvtáros blogger generálja, így éppen az hiányzik, ami ezen szolgáltatások lényegét adhatná: az interakció, az olvasói vélemények, igények, a használói tudás megragadása. Az Index könyves blogján az arányszám szerint (5,73) átlagosan minden bejegyzésre majdnem hat megjegyzés íródik

aaaaaaaííííaíííaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

A könyvtári blogok mint közösségi terek Az Index könyves bloggal való összehasonlítás végett ki kellett választanunk a hazai könyvtári blogoszférából egy olyat, amely virtuális közösségi térnek tekinthető, és annak az adatait külön is górcső alá venni. A legélénkebb közösségi élet a Hangtárnok és a Könyvtárosháza (http://blog.justhvk.hu) oldalakon alakult ki. Ezek közül az utóbbira esett a választásunk, mert általánosabb profilú, és így közelebb áll az alacsony intenzitású találkozóhely kritériumaihoz A hazai közkönyvtári blogok bejegyzéseinek és hozzászólásainak vizsgálata nyomán arra a következtetésre juthatunk, hogy a könyvtári blogok csak nagyon ritkán képesek bevonni a használókat a tartalmak generálásába. A vizsgált mintában összesen két könyvtári blogot találtunk, ami virtuális közösségi térnek tekinthető, ahol kialakult egy stabil felhasználói kör és ahol rendszeres eszmecsere zajlik. Kérdés azonban ezek esetében is, hogy mennyiben tekinthetők alacsony intenzitású virtuális találkozóhelyeknek, hiszen az alapvetően olvasóknak szóló blogok bejegyzéseihez rendszerint más bloggerek és könyvtárosok (és persze leggyakrabban a könyvtáros bloggerek) szólnak hozzá. Mindez azt sugallja, hogy az átlag könyvtárhasználó gyakorlatilag nem vesz részt ezekben az eszmecserékben.

Köszönöm a figyelmet! 2011. június 28. Béniné Virág Mária beni@fszek.hu Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Informatikai osztály vezetője , TÁMOP 3.2.4-08/1-KMR pályázat projektvezetője