Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Advertisements

A BÍBLIA E O CELULAR Klikej Mit gondolsz, mennyivel más volna, ha mostantól a mobiltelefon helyet a Bibliát használnánk?
Viselkedési szabályok
Készítette: Trubin Beáta
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Szülői elégedettség mérés eredménye
Készítette: Nagy Alexandra
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Etikett és protokoll 3 – Tóth Attiláné dr.
Olaszország Legfontosabb Protokolláris Sajátosságai
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Protokolláris vendéglátás
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Kommunikációs stratégiák
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
December.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Németország Forrás: Internet.
Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna tanár Eszterházy Károly Főiskola
Illemtan tréning.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
Mese a tejről.
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
Jó olvasást kívánunk!!!.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Az etikett és protokoll sajátosságai külföldön
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Készítette: Antal Adrienn
Étkezési szokások az ókori Rómában
A gyerek nem az életre készül, hanem él
Kormányformák.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT!.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Viselkedéskultúra.
Barcelona Hamar Márk.
Italfelszolgálás alapelvei
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
Készítette: Dömötöri Melinda
Nagy József : a protokollról
Az alapvető kommunikáció
Névjegy és névjegykártya használat
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
Üzleti etikett és protokoll az USA-ban
Delegációs munkamenet
Én fel sem foghatom. Ref.: Én fel sem foghatom: mily jó az Úr, Az ajkam zeng hálahalleluját, Nyelvem Róla szól.
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
Vigyázat: minden üzenet!
Mezey Barna Egyetemi tanár
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
Az autóbuszos turizmus támogatásának fontossága az EU tagállamaiban Stephen Smith Elnök Autóbuszos Turizmus Európai Szövetsége.
KONFLIKTUSKEZELÉS, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
A kormányzati rendszerek
DIGITÁLIS OTTHON.
Isten hozott, hogy megáldjon!
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
A nonverbális kommunikáció. A kommunikáció eloszlása Forrás: C3%A1ci%C3%B3&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah.
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Mikulás Készítette: Tomi Roland.
Fizetve… Most ide kell írnom, hogy ne nyúlj hozzá, magától vetít! (+zene)
Előadás másolata:

Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai Készítette: Sashegy Réka

Államforma Elnöki rendszerű parlamenti köztársaság Az elnök az államfő, de a valóságos hatalom gyakorlója a kormányfő Egykamarás parlament (300 képviselő)

Kommunikáció Hivatalos nyelv: görög Megszokottnál hevesebb beszédmodor Heves gesztikuláció „Van olyan mondás is róluk, amely szerint, ha nem volna kezük, megnémulnának.”

Protokolláris sajátosságok Nyitottak, véleményüket nehezen változtatják meg. Idősek tisztelete nagyon fontos A kézfogás az általános üdvözlés, ölelés is lehet, ha szimpatizálnak velünk. Köszönés napszakhoz kötődik: kora délutánig- kaliméra = jó reggelt, utána- kaliszpera = jó estét használatos. Megszólítási udvariasság a „kirie”- uram, és a nők esetén a „kiria”- asszonyom. Beszélgetés közben testi érintkezés is megszokott (hátbavágás, átölelés, gallérfogás). Mindenütt szól a szirtaki (zene és tánc)

Nem szívesen mondanak nemet (határozott elutasítás nem jellemző) Döntéseiknél figyelembe veszik a tőlük függőket (Pl.: család, cég) Döntésekért az egyén felelős Siker feltétele a szívélyes kapcsolat Érdekes nonverbális kísérője a „nem”-nek a fej felkapása, a szem tágra nyitása, a szemöldök felhúzása, s közben rosszalló csettintés a nyelvvel. Az „igen” fejjelzése a mi „nem” jelzésünknek felel meg. Dicsérésnél az ajkukon kipöffentett levegővel jelzik elismerésüket. A piacon éppúgy, mint az üzleti életben, fontos az alku.

A személyes kapcsolatoknak jelentősége van, ez pl A személyes kapcsolatoknak jelentősége van, ez pl. jutalékot is jelenthet! Az idegennyelvek közül leginkább az angolt beszélik A névjegykártya kétnyelvű, angol és görög – mindig a göröggel felül kell átadni. Hivatalos öltözködésükre a sötét árnyalatok a jellemzők. A nyakkendő viselete kötelező. A nőknél a mértéktartás a jellemző.

Görög konyha A görög konyha választékában keveredik a balkáni és az itáliai gasztronómia. A főétkezés dél és 2 között van. Az éttermekben egyszerre sokat rendelnek. (Sokat enni – különösen vendégségben – egyet jelent a dicsérettel) Nem levesesek (maximum porból készült) Húsok: bárány, birka, sertés, marha Minden olívaolajjal készül Desszertek törökösek (édesek)

Italok Aperitif: uzó (ánizspálinka), metaxa Az étkezéshez fehér bort isznak, amely a fenyőgyantás kezeléstől jellegzetes ízt kap. Sör is kapható – elsősorban import – ezért drága. A borravaló 10-15% a szállodai és éttermi számlában szerepel.

Ajándékozás Rendkívül nagylelkűek Ha lelkesen beszélünk egy adott tárgyról, képesek azt nekünk ajándékozni Első találkozásra nem illik ajándékot vinni Otthoni látogatáskor a gyerekeket is meg kell ajándékozni és dicséret jár nekik Céglogós ajándékoknak nem lesz sikere!

Köszönöm a figyelmet!