Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai Készítette: Sashegy Réka
Államforma Elnöki rendszerű parlamenti köztársaság Az elnök az államfő, de a valóságos hatalom gyakorlója a kormányfő Egykamarás parlament (300 képviselő)
Kommunikáció Hivatalos nyelv: görög Megszokottnál hevesebb beszédmodor Heves gesztikuláció „Van olyan mondás is róluk, amely szerint, ha nem volna kezük, megnémulnának.”
Protokolláris sajátosságok Nyitottak, véleményüket nehezen változtatják meg. Idősek tisztelete nagyon fontos A kézfogás az általános üdvözlés, ölelés is lehet, ha szimpatizálnak velünk. Köszönés napszakhoz kötődik: kora délutánig- kaliméra = jó reggelt, utána- kaliszpera = jó estét használatos. Megszólítási udvariasság a „kirie”- uram, és a nők esetén a „kiria”- asszonyom. Beszélgetés közben testi érintkezés is megszokott (hátbavágás, átölelés, gallérfogás). Mindenütt szól a szirtaki (zene és tánc)
Nem szívesen mondanak nemet (határozott elutasítás nem jellemző) Döntéseiknél figyelembe veszik a tőlük függőket (Pl.: család, cég) Döntésekért az egyén felelős Siker feltétele a szívélyes kapcsolat Érdekes nonverbális kísérője a „nem”-nek a fej felkapása, a szem tágra nyitása, a szemöldök felhúzása, s közben rosszalló csettintés a nyelvvel. Az „igen” fejjelzése a mi „nem” jelzésünknek felel meg. Dicsérésnél az ajkukon kipöffentett levegővel jelzik elismerésüket. A piacon éppúgy, mint az üzleti életben, fontos az alku.
A személyes kapcsolatoknak jelentősége van, ez pl A személyes kapcsolatoknak jelentősége van, ez pl. jutalékot is jelenthet! Az idegennyelvek közül leginkább az angolt beszélik A névjegykártya kétnyelvű, angol és görög – mindig a göröggel felül kell átadni. Hivatalos öltözködésükre a sötét árnyalatok a jellemzők. A nyakkendő viselete kötelező. A nőknél a mértéktartás a jellemző.
Görög konyha A görög konyha választékában keveredik a balkáni és az itáliai gasztronómia. A főétkezés dél és 2 között van. Az éttermekben egyszerre sokat rendelnek. (Sokat enni – különösen vendégségben – egyet jelent a dicsérettel) Nem levesesek (maximum porból készült) Húsok: bárány, birka, sertés, marha Minden olívaolajjal készül Desszertek törökösek (édesek)
Italok Aperitif: uzó (ánizspálinka), metaxa Az étkezéshez fehér bort isznak, amely a fenyőgyantás kezeléstől jellegzetes ízt kap. Sör is kapható – elsősorban import – ezért drága. A borravaló 10-15% a szállodai és éttermi számlában szerepel.
Ajándékozás Rendkívül nagylelkűek Ha lelkesen beszélünk egy adott tárgyról, képesek azt nekünk ajándékozni Első találkozásra nem illik ajándékot vinni Otthoni látogatáskor a gyerekeket is meg kell ajándékozni és dicséret jár nekik Céglogós ajándékoknak nem lesz sikere!
Köszönöm a figyelmet!