Ökoiskola. Mielőtt megijednénk Úgy próbálom veletek megosztani a tudnivalókat, ahogy a diákjainktól is elvártam( volna ) év közben prezentáció készítéskor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Állattartás mindenkinek. Mi a probléma? • Nagyon fontos lenne állatot tartani, mivel – Több, mint 2 millió kutya van Magyarországon – Ez előfutára lehet.
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
Amiért érdemes idejönnöd…
TIOP 1.1.1/09/ Digitális reál-is? Készítette:Mátisné Szultos Erzsébet.
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
A prezentáció művészete
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Soproni Polgárőr Egyesület1 KOrszerű Megelőzési Program = KOMP, amely „egy biztonságosabb jövőbe visz". Tájékoztató.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Albert Einstein idézetek.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Albert Einstein idézetek.
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Mi a Szeretet… Zene: Je pense à toi Elôadja: Richard Abel Kattints.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Kárpátaljára megyünk… A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Missziói Terepgyakorlatának bemutatása MTGY.
TÁMOP /1 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben.
Témahét 2014 FÓKUSZBAN A DEMOKRÁCIA. Miért szervezünk témahetet minden évben? Azért,… hogy a jelen valós problémáit boncolgatva együtt tanulhassunk hogy.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A BOLDOGSÁG TITKA.

 II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u. 67.  
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
13+1 ÖTLET DIÁKMENTOROKNAK. Kik a diákmentorok? közel-kortárs szerepazonosság nem szülő, nem tanár +2 év +1 iskolai fokozat +tapasztalat.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Néder Katalin Ökoiskolai nevelési-oktatási program fejlesztése.
mint ami mások szerint szükséges!
Hajnal Sándor 1Ökosuli  Alapgondolat: Egy kertész iskola akkor is ökosuli, ha hivatalosan nem az, tehát miért ne pályázzunk!  A kritériumok.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Bölcsességek, aforizmák
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
A reintegráció lehetőségei
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Támogató alap dokumentumok
Programjaink fizikából a es tanévben
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Ökoiskola

Mielőtt megijednénk Úgy próbálom veletek megosztani a tudnivalókat, ahogy a diákjainktól is elvártam( volna ) év közben prezentáció készítéskor. Nálam a kémiaórákon a szakmai szempontok a következők: előfordulás, fizikai, kémiai tulajdonságok, előállítás, felhasználás (előnyök, hátrányok) Azt is kérdezhetnétek, hogy miért is tartozik ez rátok, hiszen ennek van felelőse (személyem). Igen ám, de ti és a ti munkátok is része az egésznek és mindenki részvétele számít. Itt jöhetne az a frappáns közhely: Egy mindenkiért mindenki egyért!! A friss francia élményekre való tekintettel

Előfordulás Ez egy klassz pályázat és végső soron egy jó és hasznos titulus az iskolánknak. Talán a prezentáció végére ti is így gondoljátok. Az emberi Erőforrások Minisztériuma és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából és az OFI nyílt pályázatot hirdetett Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére. A cím azon nevelési és oktatási intézményeknek elismerése, amelyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti és egészségneveléssel.

Fizikai tulajdonságok A bonyolult adminisztrációval és dokumentumokkal nem fárasztanálak titeket. Sok-sok összetevője van a dolognak. Az egész iskolára kiterjedő, a teljes ped.program, ökoterv és gyakorlatilag mindenkit érintő dokumentumok. A szerkezetéről mint fizikai tulajdonságáról annyit, hogy a FENNTARTHATÓSÁG fogalma köré csoportosítottam a terveket. Egy szómozaikként fogtam fel ezt a 15 betűből álló Szót. FENN TART HATÓ SÁG AZ ELSŐ 4 BETŰ ÁLTALÁNOS A MÁSODIK 4 A DIÁKOKÉ A HARMADIK 4 A FELNŐTTEKÉ A MARADÉK A JÖVŐ ÜZENETE F mint figyelem E mint energia N mint népszerűsítés N mint nyugalom T mint tisztelet A mint akarat R mint rend T mint takarékosság H mint hatalom A mint attitűd T mint tanítás Ó mint óvás S mint segítség Á mint álom G mint gazdálkodás

Kémiai tulajdonságok A kémiai változáskor akkor beszélhetünk ha a kölcsönhatás( reakció ) során új anyag keletkezik. Jó lenne ezt az új anyagot létrehozni, és ebben az esetben az lenne a kedvező ha minél több kiindulási anyag lenne, ami átalakul és megújul, ám szükség van katalizátorokra tanárokra, diákokra,technikai személyzetre ( mint tudjuk azok gyorsíthatják, vagy kedvezően befolyásolják a reakciónk végbemenetelét) Amit itt kérnék: Segítsétek a gyűjtő munkát azzal, hogy hozzájárultok a készleteitekkel gondolok már a meglévő anyagokra, fényképekre, élménybeszámolókra és természetesen a leendő anyagokra is ami a témához kapcsolódik.

Előállítás Semmit azaz majdnem semmit nem kell máshogy csinálnunk mint eddig…hiszen jól csináljuk! Fókuszálnunk kell a pályázati feltételekre és nevesítenünk a munkánk azon részét ami ide tartozik. Néhány felelős megnevezésével. Itt majd szükségem lesz nevekre és némi lelkesedésre. Összpontosítanunk kell a kínálkozó lehetőségekre a környezetvédelemmel kapcsolatban: külsős programok, rendezvények, kiállítások. Ezeket beépítve az éves munkatervünkbe. Néha pénzkeretünk és belépőink is vannak, használjuk ki, ne fogjuk vissza magunkat. A felfedező szemléltető és foglalkoztató pedagógiánál szerintem nincs is jobb és hatékonyabb.

Felhasználás Előnyök Talán motiváltabbá és tudatosabbá tehetjük a diákokat, ha a saját bőrükön tapasztalnak és talán más eredményeket is elérhetünk: az összefogás ebben kulcsfogalom…. Tenni másokért …és nem egymást fúrni és bántani …amit ebben a tanévben is tapasztaltam bőven a diákok körében. Ehhez szervezettségre és feladatkörökre van szükség és megint csak felelősökre akik összetartják a csoportokat. És nem csak a diákoktól feltételez szorosabb együttműködést, hanem bizony tőlünk tanároktól is. Ami megint nem egy hátrány. Újabb kapcsolatokra, támogatókra és külső mentorokra tehetünk szert, akik megkönnyítik és segítik a munkánk. Új arculata lehet az iskolánknak nem csak a honlapon, hanem a médiában és úgy egyáltalán. Kitehetünk egy nagy transzparenst a bejáratra és ez pozitívabban, kedvezőbben hat a felőlünk érdeklődőkre. Főként az újonnan beiratkozókra. Több gyerekből több sikerélmény is születik!! Jobb tanulmányi átlagok keletkeznek, népszerűbb lesz iskolánk.

Hátrányok Sok papírmunka, folyamatos feladatok a tanév során,nehezített terep a betonrengeteg közepén, rendkívüli értekezletek, a sikeres pályázatért nem jár pénz csak cím.

Bízva a sikeres együttműködő munkában megköszönöm a figyelmet!