A külföldi tőke hatása Miskolc fejlődésére

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
MRTT XI. Vándorgyűlés, Kaposvár november
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
Határon átnyúló munkaerőpiac Komárom térségében
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
A vidéki tér sikertényezői
Baj Gabriella Jánossomorja − a jövőt építő kisváros.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Transznacionális és multinacionális vállalatok
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
A magyar tőkeexport bemutatása
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Magyarországi tőkeimport
Bevásárlóközpontok harca Tatabányán Kovács András Selye János Egyetem Kutatóintézete.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Szlovákia Regionális különbségei
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Előadás másolata:

A külföldi tőke hatása Miskolc fejlődésére Solymári Gábor – MTA RKK ÉMO Szeged, 2006. október 27.

Miskolc a rendszerváltás előtt Az ország második legnagyobb városa A 19. század második felétől erőteljes nehézipar-fejlesztés, egypólusú gazdasági szerkezet kialakulása A szocializmus idején nehézipari központ, a kohászat, acélgyártás hazai fellegvára Nagyvállalatok, stratégiai ágazatok - biztonságtudat

Külföldi beruházások Miskolcon 1989-1996. A privatizáció és válságkezelés időszaka 1997-2002. Zöldmezős beruházási hullám a meglévő kapacitások kihasználásával 2003- Új beruházók elmaradása, fókusz az ipartelepítő tényezők fejlesztésén

1989-1996. Privatizáció és válságkezelés Értékesebb vállalatok privatizációja (pl. DIMAG, Hejőcsabai Cementgyár, Diósgyőri Csokoládégyár, ÉMÁSZ, Lyukóbánya) Folyamatos erőfeszítések a kohászati tevékenység fenntartására Munkanélküliség, elvándorlás A város nem volt a zöld-, és barnamezős termelő beruházások alkalmas terepe.

1997-2002. Zöld-, és barnamezős beruházások Néhány nagyobb iparvállalat megjelenése (pl. Ross Mould, Shinwa, Delco Remy) Külföldi tulajdonú bevásárlóközpontok, hipermarketek, szakáruházak letelepedése Továbbra is hiányzik egy zászlóshajó 2001. megjelenik a Bosch A főbb problémák továbbra is megoldatlanok, az ipartelepítési kapacitások kimerülnek vagy kihasználhatatlanok.

2003- Ipartelepítő tényezők fejlesztése Pozitívum, hogy az autópálya eléri a várost, a K+F kapacitások fejlődnek, de… nem jönnek új beruházók. Hiányosságok korrigálása (ipari park, ipari területek, városmarketing) Törekvés Miskolc újrapozicionálására – iparvárosból a „tudomány és a kultúra városa”. Előtérbe kerülnek az életminőség javítását célzó intézkedések is. 2006. új beruházók megjelenése

Szimbólumok egykor és most A Diósgyőri Acélművek és a Bosch

Diósgyőri Acélművek A(z egykori) stratégiai vas-, és acélgyártás, a „dicső” múlt és a „küzdelmes” jelen szimbóluma LKM fénykorában 16 ezer munkás, jelenleg ezer alkalmazott 16 év alatt négy külföldi tulajdonos 1991-92. Nouvometal-Szojuzruda 1998-99. Kelet-Szlovákiai Vasmű 2001-03. Cogne Acciaci 2004- Donbass Kb. 50 milliárd forint állami támogatás A külföldi tőke néha a probléma megoldása helyett inkább prolongálja azt.

Bosch A jövő és egy új stratégiai ágazat, a mechatronikára alapozott gépipar szimbóluma. Korszerű technológiával termelő, miskolci K+F-potenciálra alapozott, a térségbe erősen beágyazódott ipari tevékenység. Miskolcon két gyár, 800 alkalmazottal - elektromos kéziszerszámok, gépjármű-elektromossági alkatrészek, K+F-részleg. 2004. Robert Bosch Mechatronikai Tanszék alapítása a Miskolci Egyetemen

Külföldi tőkeáramlást segítő és akadályozó tényezők – avagy az érem két oldala A várost elérte az autópálya. Az ipari területek közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése lassan halad Ipari park, zöldmezős beruházásra alkalmas területek. Több száz hektárnyi barnamezős terület rehabilitációja megoldatlan. Miskolci Egyetemen műszaki tudományos-kutatói potenciál, komoly kapcsolatrendszert építettek ki a régión belül és kívül működő külföldi vállalatokkal Az egyetem oktató-kutató állománya elöregszik, a fiatalabbak elköltöznek. Az egyetem oktatási-képzési spektruma egyre bővül, a műszaki és gazdasági képzések differenciálódnak. A végzett diplomások nem szereznek meg bizonyos, a multinacionális vállalatok számára nélkülözhetetlen ismereteket. Jelentős szabad és olcsó munkaerő-kapacitás. A fiatal, képzettebb munkaerő az álláshelyek hiánya, ill. a magasabb fizetési kilátások miatt elvándorol. A munkanélküliek jelentős részének elavult vagy nincs szakképzettsége, munkavállalási képessége alacsony. A város arculata megújul, „élhetősége” javul. A beruházások miatt négy év alatt négyszeresére emelkedett a város adósságállománya.

Köszönöm a figyelmet!