Hasonlósági transzformáció ismétlése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
A háromszög elemi geometriája és a terület
Geometriai transzformációk a felsőtagozaton
talp-1 This chapter is about the orthic triangle of the isosceles triamgle. This type of triangle is very interesting in itself. Now we will examine.
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
Hasonlósági transzformáció
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Négyszögek fogalma.
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
A háromszögek nevezetes vonalai
MATEMATIKA GEOMETRIAI TRANSZFORMÁCIÓK: Egybevágósági transzformáció
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Geometriai transzformációk
Kerület, terület, felület, térfogat
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
Geometriai transzformációk
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
Sokszögek fogalma és felosztásuk
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Szögfüggvények Tanulói: Tanári:.
Síkidomok, testek hasonlósága
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Anyagforgalom a membránokon =
A befogótétel.
Érintőnégyszögek
Hasonlóság modul Ismétlés.
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
Kúpszerű testek.
TRIGONOMETRIA.
Miket tanultunk eddig? Háromszögek egybevágóságának négy alapesete - ez egyben a háromszög meg-szerkeszthetőségének négy alapesete Háromszög belső és külső.
Testek osztályozása Térfogat mérése
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
I. Szelő tétel és szerkesztése
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Hasonlósági transzformáció ismétlése http://www.altsuli.hu/matf/vx2keretgtranszf.html

Középpontos hasonlósági transzformáció Adott a síkon egy O pont (középpont) és egy k pozitív szám. Rendeljük O-hoz önmagát. A sík bármely más P pontjához rendeljük úgy az OP félegyenes P’ pontját, hogy OP’ = k · OP legyen.

Középpontos hasonlósági transzformáció Pont transzformálása Síkidomok transzformálása

A középpontos hasonlóság tulajdonságai aránytartó, szögtartó, egyenestartó, párhuzamosságtartó, illeszkedés tartó, körüljárási irány tartó, nem távolságtartó (kivéve a |k|=1 esetet). A középpontos hasonlóság fix pontja: a középpont, fix egyenese nincs, invariáns egyenesei a középponton áthaladó egyenesek.

Hasonlóság Hasonlóságnak nevezzük azokat a geometriai transzformációkat, amelyek középpontos hasonlóság és egybevágóság véges sokszor történő egymás utáni végrehajtásával keletkeznek. Két síkidomot hasonlónak nevezünk, ha található olyan hasonlóság, amely azokat egymásba viszi. A hasonlóság jele: ~ (például ABC ~ PQR ).

Ha egy síkidomot k-szorosára nagyítunk vagy kicsinyítünk, akkor Az ábrán az ABC háromszöget P pontból nagyítottuk. Megmértük a táblázatban szereplő adatokat és meghatároztuk a megfelelő arányokat. Ezt az arányt nevezzük a hasonlóság arányának (k vagy  : ún arányossági tényező) a=3,1 cm b=3,8 cm K=9,3 cm ma=2,35 cm T=3,6 cm2 a’=6,2 cm b’=7,6 cm K’=18,6 cm ma’=4,7 cm T’=14,4 cm2 = 2 =k = 4 =k2 a’ a b’ b K’ K ma’ ma T’ T Ha egy síkidomot k-szorosára nagyítunk vagy kicsinyítünk, akkor ▪ minden távolságadata k-szorosára változik, ▪ területe k2-szeresére változik.

Sokszögek hasonlósága A definíció szerint két síkidom akkor hasonló, ha van olyan hasonlóság, amely azokat egymásba viszi. Tudjuk, hogy hasonló síkidomok megfelelő szakaszainak aránya egyenlő. A háromszögek esetén ez megfordítható állítás. És a sokszögeknél? Nem!!! Sokszögek hasonlósága Megfelelő oldalak aránya egyenlő Megfelelő szögek egyenlők

Hasonló síkidomok területe, hasonló testek térfogata A sokszögeket mindig felbonthatjuk háromszögekre, így elég vizsgálni, hogy hasonlóság alkalmazásakor a háromszögek területével mi történik. k-szoros hasonlóság esetén a távolságadatok mindegyike, így az oldal és a hozzá tartozó magasság is k-szorosra változik. A háromszög területe k2 - szeresére változik. Ez általában igaz a síkidomokra is. Ha a kocka éleit k-szorosára nagyítjuk vagy kicsinyítjük, térfogata így alakul: Nem csak a kockákra igaz, hanem az összes testre: k-szoros hasonlóság esetén a térfogat k3 - szorosra változik.

T ’ = k2 · T T A ’ = k2 · A A V ’ = k3 · V V k-arányú hasonlóság http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/preview/preview?userid=0&store=0&pbk=%2Fctrl.php%2Funregistered%2Fcourses&c=40&node=a118&pbka=0&savebtn=1

Háromszögek hasonlóságának alapesetei Tudjuk, hogy hasonló síkidomok megfelelő szakaszainak aránya egyenlő. A háromszögek esetén ez megfordítható állítás: ha a háromszögek megfelelő oldalainak aránya egyenlő, akkor hasonlók. Két háromszög hasonló, ha  megfelelő oldalainak aránya megegyezik;  két-két szögük páronként egyenlő;  két-két oldal aránya és az általuk közbezárt szög megegyezik;  két-két oldal aránya és a hosszabbikkal szemközti szög megegyezik.

Mintapélda Egy trapéz két alapja 16 és 10 cm. Milyen arányban osztják egymást az átlók? Megoldás: Az átlók metszéspontjánál keletkezik két olyan háromszög, amelyeknek egyik oldala a trapéz alapja. Ezek a háromszögek hasonlók, mert szögeik egyenlők (P-nél csúcsszögek, váltószögek): APB ~ CPD . . A hasonlóság miatt a megfelelő oldalak aránya egyenlő: x és y éppen egy átló két darabja, és az arány mindkét átlóra fennáll. Egyszerűsítve a törtet a keresett arány tehát 8 : 5.

Mintapélda Egy kocka minden élét a kétszeresére változtatjuk. Hogyan változik az alaplapjának területe? Hogyan változik a kocka felszíne? Hogyan változik a kocka térfogata? Megoldás: 1. A nagyított kocka hasonló lesz az eredetihez. A hasonlóság aránya: k=2 Tehát az alaplap területe a k2-szeresére, azaz a négyszeresére változik. 2. A felszín k2-szeresére, azaz a négyszeresére nő. 3. A térfogat a k3-szorosára, azaz a nyolcszorosára nő.

Mintapélda Egy kocka élei 3 centiméteresek. Egy nagyobb kocka térfogata 216cm3. Mekkora a hasonlóság aránya? Milyen arány van a kockák felszíne közt? Milyen arány van a kockák tértogata közt? Megoldás: 1. V=33=27 cm3 V’= 216 cm3 A hasonlóság aránya: k = V’/V =216/27 = 8 2. A felszínek aránya: A’/A = k2 = 64 3. A térfogatok aránya: V’/V = k3 = 512

Osszál fel egy tetszőleges szakaszt 5 egyenlő részre szerkesztéssel! Mintapélda Osszál fel egy tetszőleges szakaszt 5 egyenlő részre szerkesztéssel! Megoldás: (a 15.)

Mintapélda Határozd meg az ábrán szereplő háromszög BC oldalának hosszát, ha BC párhuzamos ED-vel! Megoldás: (11.)

Mintapélda Határozza meg a satírozott ponthalmaz területét, ha tudjuk, hogy k  l.