Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Elektrosztatika Egyenáram
Elektrosztatika Készítette: Porkoláb Tamás Hétköznapi tapasztalatok
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Jedlik Ányos, Volta, Amper
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
Elektromos feszültség
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Áramforrások és generátorok
Ókori görög régészeti leletek
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Georg Simon Ohm Életrajza..
Mikes Kelemen 22/C.
A dinamó felfedezője? Felfedezői?
Charles Augustin de Coulomb június
Charles Augustin de Coulomb
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Hő és áram kapcsolata.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Szeged az I. Világháborúban ( )
Evangelista Torricelli
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Newton és gravitációs törvénye
Galvánelemek.
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Készítette:Povázsony István!
James Watt Verebes Erika 10. a.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Alexander Stepanovich Popov
Thököly Imre.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
Készítette:Koska Anna
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Czagány Krisztián
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Georg Simon Ohm életrajza
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Simon Gergő 10.A
William Thomson Lord Kelvin
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Eötvös Loránd és a gravitáció
Lénárd Fülöp ( ).
Charles Augustin Coulomb
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Hő és az áram kapcsolata
Christiaan Huygens élete
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Kereszti Laura
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Elektrosztatika Hétköznapi tapasztalatok villám fésülködés tv képernyő műszálas pullover portörlő fénymásoló
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Előadás másolata:

Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c 1745. február 18. - 1827. március 5.

Tartalom Alessandro Volta Élete Életpályája Felfedezései, találmányai Érdekesség Alessandro Voltáról Voltáról kiállított emlékművek Források

Alessandro Volta Gróf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 1745. február 18. – Como, 1827. március 5.) olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a kénsavoldatba merülő cink- és rézelektródból álló Volta-elem (galvánelem) feltalálója. Elektromos áram: az elektromos áram (vagy régebbi, a műszaki életben használt nevén villamos áram) a töltéssel rendelkező részecskék rendezett áramlása. Galvánelem: a galvánelem két elektródból (fél cellából) áll.

Élete 1745. február 18.-án született az itáliai Comóban, nemesi családban. 29 évesen,1774-ben Comóban fizikát kezdett tanítani. 1779-ben a paviai egyetem meghívta fizikaprofesszornak. 1791-ben a londoni Királyi Társaság tagjává választották. 1794-ben a legmagasabb kitüntetést, a Copley-érmet kapta meg, elismerve ezzel a galvanizmus terén végzett vizsgálatait 1801-ben Napóleon Párizsba hívta, hogy bemutassa a galvánláncra vonatkozó kísérleteit az Institut-nek; később a becsületrend tisztjévé tette, neki adományozta a vaskorona-rendet, illetve kinevezte Itália grófjává és szenátorává. 1804-ben lemondott tanári állásáról. I. Ferenc kinevezte Voltát a padovai egyetem filozófiai fakultásának igazgatójává. Ezt a hivatalt azonban csak 1819-ig viselte, amikor végleg búcsút mondott a közéletnek és hátralevő éveit családja körében töltötte el. 1827. március 5-én halt meg 82 éves korában Comóban.

Életpályája Utazásokat tett szülőföldjén, valamint Svájcban és Németalföldön. Utazásai során személyes ismeretséget kötött korának nagy tudósaival. 1801-ben Napóleon Párizsba hívta, hogy bemutassa a galvánláncra vonatkozó kísérleteit az Institut-nek; később a becsületrend tisztjévé tette, neki adományozta a vaskorona-rendet, illetve kinevezte Itália grófjává és szenátorává. Volta érdemeit még életében méltányolta hazája és a külföld egyaránt. A Societa Italiana, a párizsi Institut és a brit Royal Society tagjává választotta, sőt az utóbbi társulat 1794-ben Copley-éremmel jutalmazta érdemeit. Szülővárosában szobor őrzi a nagy tudós emlékét. 1797 volt, azaz év, amikor már teljes energiával a fémek villamos tulajdonságait kutatta. Megszerkesztette a Volta-elemet, majd a Volta-oszlopot.

Felfedezései, találmányai Felfedezései az elektrosztatikában, a meteorológiában és a pneumatikában is maradandóaknak bizonyultak. Felfedezések, tanulmányok: Volta-elem (Galvánelem) Volta-oszlop Szalmaszálas elektroszkóp (Comói és paviai kutatásai és kísérletei során szerkesztett legjelentősebb érzékeny műszer) Volta-féle elektromossági alaptörvény Galvánáram Volta-pisztoly

Érdekesség Alessandro Voltáról Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi, melynek meghatározása a következő: a vezető két pontja közötti feszültség akkor 1 Volt, ha benne 1 amper erősségű áram folyik, s annak teljesítménye a két pont között 1 watt. 1 V = 1 W/A. Volta azon kevesek közé tartozott, akiket egész életükben elhalmoztak elismerésekkel és kitüntetésekkel. 29 évesen már iskolaigazgatóvá, 34 évesen pedig egyetemi tanárrá nevezték ki. Aktív tanúja volt kora legjelentősebb politikai változásainak: az európai felvilágosodás nemzeti mozgalmainak, az olasz szabadságtörekvéseknek, a francia forradalomnak, a napóleoni időknek (legfontosabb találmányát személyesen mutatta be Napóleonnak, aki elhalmozta kegyeivel, és emellett jelentős összegű nyugdíjat is kiutalt számára), és végül a Habsburgok először reformorientált, majd reakciós politikájának.

Voltáról kiállított emlékművek Volta szülőhelyén, Comóban a főtér is az ő nevét kapta, és 1927-ben megépítették az ún. „Volta-templomot”, amelyben egy egész kis múzeumot szenteltek tevékenységének, és ahol kéziratai, könyvei és egyéb kiadványai mellett számos általa készített kísérleti berendezés látható, legalábbis azok, amelyek a paviai egyetemen berendezett Volta emlékkiállításból az 1897-es tűzvészt követően megmaradtak.

Voltáról kiállított emlékművek Az egyetem központi udvarán életnagyságú szobrot állítottak emlékére. A számára épített előadótermet is róla nevezték el (Aula Volta), ahol mellszobra hirdeti múlhatatlan dicsőségét.

Források http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/alessandro-volta http://hu.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Volta http://www.energiasuli.hu/cikk.php?id=28 http://www.tananyag.almasi.hu/ojudit/Tudosok/Tudosok/volta.html http://hu.wikipedia.org/wiki/Galv%C3%A1nelem http://muszakilapok.hu/elektroinstallateur/elektrotechnikanagyjai/158-alessandrovoltaii20080515