NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Advertisements

A keringési rendszer feladatai
A SZÍV.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Kovássy Kata (CX4Z5C) Rekreáció MSc I. évfolyam
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
Györe István, Juhász Zsolt* Országos Sportegészségügyi Intézet,
KOVÁCS Viktória, GÁBOR Anita, MARTOS Éva
PRECIZIÓS TESTÖSSZETÉTEL ANALIZÁTOR A Technológiai remekmű
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Boranalitika.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Történelmi leletek analízise a bioinformatikával Klaus Bender, Peter M. Schneider, Christian Rittner – Institute of Legal Medicine, Johannes Gutenberg.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. (SPSS: p.,
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Cím név.
Ihász Ferenc PhD. Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar
Semmelweis Egyetem Doktori Iskola Nevelés- és Sporttudomány Az egészségtudatosság és az egészségdeterminánsok kölcsönhatása Egyetemi hallgatók egészség-magatartásának.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Tömegspektrometria az elem- és radioanalitikában
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Képesség, készség, adottság, tehetség
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Terhelés-élettan Cardiovascularis adaptáció
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 11.
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
Controlling a gyakorlatban
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
ELEMÉR
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
LED-ek élettartam vizsgálata
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
Egészségfejlesztés Ihász Ferenc PhD. Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A szervezet energiaforgalma
Kattints saját tempódban Kedves barátom, korod előre haladtával egyre jobban kell vigyáznod egészségedre. Remélem, te is nyomon követed a szakmai vizsgálatokat,
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Modern edzésmódszerek
A szervezet energiaforgalma
NETFIT® Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt mdsz
PPKE ITK 2007/08 tanév 7. szemeszter Őszi félév Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. - 8.
Villa Medica MRI A G-scan mágneses rezonanciás vizsgáló készülék az Esaote cég legmodernebb, legújabb technológiával kifejlesztett, legkorszerűbb MRI vizsgáló.
Fejlesztés, hasznosítás, profit Megújuló energiához kapcsolódó kutatások a Pannon Egyetemen Dr. Domokos Endre Egyetemi adjunktus - kutatásvezető Pannon.
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
A SPORTORVOSTAN ALAPJAI TANTÁRGYI BEVEZETŐ TÁMOP E-13/1/KONV (2) AP - Sportorvosi képzésfejlesztés Dr. Márton János Magyar Tudomány Ünnepe.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Készítette: Sovák Miklós Konzulens: Dr. Kiss Endre
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Számítási feladatok Teljesítmény.
A fizika mint természettudomány
Egészség és sport.
Én miért választottam a BME Villamosmérnöki szakát?!
I-QRS ÉletjelfigyelőTelemetriás Rendszer
Előadás másolata:

NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar,

(A laboratórium élet-és sporttudományok terén végez vizsgálatokat (A laboratórium élet-és sporttudományok terén végez vizsgálatokat. Jelenleg négy kutatási program folyik, amelyek a magyar lakosság különböző korú populációjából kerülnek ki. Közvetlen szakmai gyakorlat folyik minden szakon tanuló magyar és külföldi hallgató (órarendszerű), bevonásával. (A vizsgálatokat dr. Ihász Ferenc főiskolai docens a laboratórium vezetője Szakály Zsolt adjunktus és dr. Majer János belesetsebész és sportszakorvos végzik).

A laboratórium futószalag (Marquette S2000) és (kerékpár) ergométert tartalmaz, amelyhez SENSOR MEDICS Vmax29 C Gas Analizátor,12 elvezetéses EKG, és folyamatos vérnyomásmérő (terhelés előtt, alatt, és végén) tartozik.

A feldolgozást és az elemzést nagyban segíti a kar legújabb testösszetétel elemző műszere (InBody 720), amely analizálja az emberi test négy alkotórészét: a teljes testvizet, fehérjét, ásványi anyagokat és zsírt. Az ezen négy alkotórész közötti arány, amely különbözik nemtől, kortól és egyéni jellemzőktől függően, szoros kapcsolatban áll az egészséggel. A testösszetétel analízis azt a célt szolgálja, hogy kvantitatívan számba vegye a testet alkotó összetevőket, és alapvető információkat nyújtson a megfelelő testi kondíciókról. A testösszetétel analízis nagyon fontos a preventív gyógyászatban, mivel a megfelelő fizikai aktivitás és diéták alapjául szolgál az életmód javítása érdekében. Hasznos lehet akkor is, ha a különböző betegségekkel kezelt betegek utógondozása során alkalmazzák.

Az előzetes státusz meghatározás után a vizsgálat során a kiválasztott mérési protokoll (nemzetközileg elfogadott protokolok, amelyeket a gép szoftvere tartalmaz). A vizsgálatok során megfigyeljük a páciens kardio-vaszkuláris teljesítményét (nyugalomban és terhelés közben, a terhelés csúcsán, főleg sportolók esetében és a terhelést követő néhány percben). Ezek értelmében követjük a szív működését (EKG), a nyugalmi és terhelés ideje alatt változó vérnyomást. Elemezhető továbbá az oxigén és széndioxid aránya (RQ), a ventilláció és a hasznosított oxigén mértéke (VE/VO2 ml) illetve a szív teljesítőképessége (a bal kamra teljesítménye) oxigénpulzus (O2P/ml) és a relatív aerob kapacitást (VO2/kg/ml/min, továbbá becsülhető az anaerob átmenet. A vizsgálat végén a kapott eredmények alapján egyénre szabott intenzitási programot ajánlunk, amelyet egy későbbi vizsgálat során visszaellenőrizünk.