Cseh Köztársaság -Česká republika, (Csehország –Česko)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÜDVÖZÖLJÜK CSEHORSZÁGBAN
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
Siófok és környéki hungarikumok
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
 Karlovy Vary, a legnagyobb cseh fürdőváros Csehország legnyugatibb régiójában fekszik, nem messze a német határtól.  Világszerte páratlan az erre.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Készítette: Tóth Evelin
Szlovákia- a Kárpátok és az alföld eltérő gazdasága
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
NYON 1.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
A mérsékelt övezet 1..
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
A tundrától a trópusokig
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Leíró éghajlattan.
FÖLDRÉSZEK.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Budapest turisztikai marketingje
Pécs turizmusa.
Budapest turisztikai marketingje
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Esztergom.
Dél-Korea A Koreai Köztársaság, köznapi elnevezés szerint Dél-Korea (koreaiul: 대한민국, kiejtése: tehan minguk), elnöki köztársaság Kelet-Ázsiában, a Koreai-félsziget.
Csehország és Szlovákia
Benkovics László, február 2013
Ausztria Valacsay András.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Itt vagyunk mi.
Csehország Fővárosa:Prága (Praha)
Lengyelország.
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Svájc.
Cseh Köztársaság Nemzeti mottó: Pravda vítězí (Az igazság győzedelmeskedik) Nemzeti himnusz: Kde domov můj (Hol van az én hazám)
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Osztrák Köztársaság Görcs E. 8.a.
Törpeállamok.
Csehország.
Lednice - vár
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
Francia Köztársaság.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Készítette: Ipacs Cintia
Szerbia – Szerb Köztársaság
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Csehország Nagy Fanni Enikő.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
Muravidék TÉMANAP.
Honfoglalás, letelepedés
Svédország és Balti államok
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
AUSZTRIA Az Osztrák Köztársaság (Republik Österreich)
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Németország Készítette: Kiss Dzsenifer és Lőrincze Viktória (8. o.)
Előadás másolata:

Cseh Köztársaság -Česká republika, (Csehország –Česko) Forrás: Wikipédia

Szimbólumok Csehország zászlója: Csehország címere: Nemzeti himnusz: Kde domov můj Fővárosa: Prága (Praha) Államforma: parlamentáris köztársaság

Csehország a térképen

Földrajza Csehország nagyrészt az északi szélesség 48. és 51., a keleti hosszúság 12. és 19. foka között fekszik. Csehország felszíne igen változatos. Az ország nyugati részén fekvő történelmi Csehország nagy része a Cseh-medence az Elba csehül Labe és a Moldva csehül Vltava völgyével. Az ország legmagasabb pontja, az 1602 m magas Sněžka az Óriás hegységben található. Az ország keleti részét elfoglaló Morvaország legnagyobb tájegysége a Morva-medence, amit a Cseh-medencétől a Cseh–Morva-dombság választ el. A Morva-medence legnagyobb folyója a Morva csehül Morava, de itt ered az Odera is. Északi határán a Szudéták húzódnak. Csehországban négy nemzeti park van. Ezek a Krkonošei Nemzeti Park, (bioszféra-rezervátum), a Šumavai Nemzeti Park (bioszféra-rezervátum), a Podyjí Nemzeti Park és a Cseh-Svájc.

A Cseh-Svájc Csehország négy nemzeti parkjának egyike Pravcicka brana

Éghajlata Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag felhős, csapadékos, hideg telekkel. A téli és a nyári hőmérsékleti értékek között a szárazföldi elhelyezkedés miatt viszonylag nagy a különbség. A Sněžka, az ország legmagasabb pontja környékén az átlaghőmérséklet mindössze -0,4 Celisus-fok, míg a Dél-Morva kerületben ez akár 10 fokkal melegebb érték is lehet. Hasonlóak a körülmények Prágában is, bár ott jelentős a városi élet okozta hatások is. A valaha márt legalacsonyabb hőmérsékletet 1929-ben České Budějovice mellett Litvínovicében jegyezték fel. Ekkor a hő érő higanyszála -42,2 foknál megállt. Az eddig mért legmelegebb, 40,4 fok Dobřichovicében, Prága környékén volt 2012-ben.[13]

Králický Sněžník hegyvidéke

Csehország és szomszédos országai Németország Lengyelország Szlovákia Ausztria

Csehország nagyobb városai Praha - Prága Prága zászlója Prágai vár látképe a Károly-hídról Prága címere Prága (csehül Praha, a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése. Gyakran hívják „száztornyú városnak”, „arany városnak”, vagy egyszerűen a városok királynőjének. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Az „arany Prága” név valószínűleg I. Károly cseh király és (IV. Károly néven) német-római császár (1347–78) idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt nevezték el „aranynak”.

Brno (ˈbr̩no; németül Brünn; latinul Bruna; jiddisül ברין, Brin) mind népességét, mind lakosságszámát tekintve Csehország második legjelentősebb városa, Morvaország legnagyobb városa, a történelmi Morva Őrgrófság fővárosa. Brno a Dél-Morva kerület központja, melyen belül önálló járást alkot, a Brno városi járást. A város a Svitava és a Svratka összefolyásánál fekszik, lakossága nagyjából 400 000 fő. [1] Agglomerációjának[2] lakosságát általában 800 000 főre teszik.[1] A környék állandó lakossága a 2004-es népszámláláskor 730 000 fő volt.[3] Brünn címere Brünn zászlója Brünn látképe

Gazdasága Csehország hagyományosan fejlett,[41] magas bevételű[42] gazdaságú ország, ahol az egy főre eső GDP értéke az európai uniós átlag 81%-a Csehország az egyik legstabilabb és legígéretesebb posztkommunista ország. A jelenlegi gazdasági világválság kitörése előtt gazdasága évente 6%-kal bővült. A növekedés két forrása az Európai Unióba, elsősorban Németországba irányuló export és a külföldi befektetések. Az ország a schengeni övezet része. A vízenergiát is hasznosító megújuló források mindössze az energiatermelés 4,6%-át tették ki. A legnagyobb energiaforrás az országon belül a temelini. Az ország másik nagy nukleáris anyagokat hasznosító erőműve a Dukovany. Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy az energiatermelésben használja az alacsony hatékonyságú barnakőszenet, és ezt hatékonyabb forrásokkal váltsa ki.

A Škoda Auto Közép-Európa egyik legnagyobb autógyára A Škoda Auto Közép-Európa egyik legnagyobb autógyára. A német VW leányvállalata 2011-ben rekord számú, 875 000 autót értékesített

Turizmus Az országnak több népszerű régiója is van. Ezek közé tartoznak a híres gyógyfürdők városai Karlovy Vary, Mariánské Lázně and Františkovy Lázně. A másik fő látványosság, ami idevonzza a turistákat, a számtalan itt épített vár és kastély. Ilyenek Karlštejn vára, Český Krumlov vagy a Lednice–valticei kultúrtáj. A pápa 15 itteni templomot minősített bazilikának. A városokon kívül olyan helyszínekkel lehet találkozni, minr a Český ráj, a Šumava vagy az Óriás-hegység. Az ország híres a játékbabáiról és a marionettjeiről. Területén sok bábszínház működik. Az Aquapalace Praha a Prága közelében fekvő Čestlicében Közép-Európa legnagyobb víziparkja. Sok sörfesztivált rendeznek itt, ezek közé tartozik a Prágában májusonként 17 napon át zajló Cseh sörfesztivál, a cseh sörök legnagyobb ünnepe, az augusztusi Pilsner Fest Plzeňben, az "Olomoucký pivní festival" (Olomoucban), valamint a "Slavnosti piva v Českých Budějovicích" fesztivál České Budějovicében).