Merevlemezek tegnap ma holnap.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Készítette: Horváth Gergely
Tegnap Ma Holnap HDD.
SSD Tartalom: 2. oldal - Mi az az SSD?
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Merevlemezek (winchesterek)
Számítógép memória jellemzői
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Mágneses háttértárolók
Merevlemez.
Háttértárak.
Számítógép legfontosabb paraméterei
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA ÉS HOLNAP Szele Balázs Szboabi.elte.
Merevlemezek Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE.
SSD.
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Honka Ádám. RAMAC szeptember 13 5 megabájt 15 darab, hatalmas 24 hüvelykes tányér író-olvasófej függőlegesen mozog.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

Merevlemezek tegnap ma holnap

A merevlemez angolul: hard disk drive, rövidítése: HDD számítástechnikai adattároló berendezés az adatokat kettes számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja.

Működési elve a lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket rpm- ben adják meg : Rotation Per Minute, azaz fordulat per perc általában 5400 – 7200, SCSI csatolásúaknál 10 000 – 15 000 közötti a fej körülbelül 1 nanométeres légpárnán repül a lemezek felett összeszerelésük speciális körülmények között, pormentes üzemcsarnokban, úgynevezett tisztatérben történik egy winchesterben több lemez is van, mindegyikhez két fej tartozik: alul-felül egy mivel az azonos fej, és lemezszámú meghajtók kapacitása eltérő lehet, a végleges kapacitást és az adattárolásra használt területeket a gyártás során, úgynevezett szervóírással alakítják ki

Működési elve a HDD-beli lemezeket azonos központú, különböző sugarú körök tagolják, ezeket sáv- oknak (track-eknek) nevezzük a sávok azonosítása számokkal történik, a legkülső sáv a 0-s sorszámú azokat a sávokat melyek egymás alatt helyezkednek el cilinder-nek nevezzük a sávokat tovább lehet bontani ún. szektor-okra ezeket is sorszámozzák, ezek eggyel kezdődnek a könnyebbség kedvéért a winchester 3-4 szektort együtt szokott kezelni, ezek a szektorcsoportok, acluster-ek.

A merevlemez főbb tulajdonságai Tárolókapacitás: ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 2 TB között mozog. Írási és olvasási sebessége: ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége a merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t) mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsítótárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre

A merevlemez főbb tulajdonságai Írási és olvasási sebessége: olvasásnál a lemezről többet beolvas, mint amennyire szükség van az adott pillanatban, arra a statisztikai tényre építve, hogy „úgy is kérni fogjuk az utána lévő adatokat” (előreolvasás) nem kevésbé fontos szerepe még, hogy a csatolófelület felé szakaszosan is, de állandó sebességgel küldje és fogadja az adatokat a gyorsítótárnak köszönhetően a HDD elérési ideje lényegesen lecsökken a gyorsítótár lehetőségeinek kihasználása érdekében a nagyobb adatsűrűségű tárolókhoz nagyobb méretű szokott lenni. Régebben 2-4 MB-os, manapság a nagyobb kapacitású HDD-k mellé 8, 16 vagy 32 MB-os gyorsítótárat szoktak rakni

A merevlemez főbb tulajdonságai Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajta létezik: ATA (PATA), SATA (SATA I és SATA II), SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), FC (Fiber Channel).

A merevlemez „tegnap” kevés elektronikai eszköz büszkélkedhet olyan sikertörténettel, mint a merevlemez az '50-es években született elképzelésből a '80-as évek közepe óta a PC-k egyik legalapvetőbb részegysége vált, amelynek tárolókapacitása és sebessége folyamatosan növekedik, fizikai mérete és ára azonban egyre csökken

A merevlemez „tegnap” 1997 óta a meghajtók tárolókapacitása óriási, éves szinten mintegy 100 - 150 százalékos ütemben fejlődik a merevlemezek mérete hozzávetőleg minden nyolc hónapban megduplázódik korábban rengetegszer elhangzott a merevlemezekkel kapcsolatban, hogy sosem lehetnek elég nagyok manapság a piacon kapható átlagos méretű meghajtók immár jóval nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint amire egy átlagfelhasználónak valójában szüksége van  1952 januárjában Reynold Johnson véletlen elérésű adattároló eszközök fejlesztésébe kezdett csapatával, és kifejlesztette a világ első merevlemezét, a RAMAC 350 névre hallgató eszköz prototípusa 1955-ben készült el

A merevlemez „tegnap” az első merevlemezes meghajtó 5 MByte tárolókapacitással rendelkezett, melyet 50 darab egyenként 24 hüvelykes átmérőjű lemezén tárolt el a RAMAC 350 lemezei percenként 1200 fordulatot tettek meg, a meghajtó elérési ideje 1 másodperc, adatsűrűsége pedig 2 kbit/négyzetcol volt a két hűtőgép méretű eszköz 10 ezer dollárba került megabyte-onként. az IBM adatai szerint a merevlemezek adatsűrűsége 1970 és 1991 között mintegy 25 százalékkal növekedett évente 1991-től kezdődően azonban új lendületet vett a fejlődés, és a növekedés mértéke elérte az évi 60 százalékot 1997 óta ez az érték évi 100 százalék körül, illetve afölött van

A merevlemez „tegnap” a fejlődés felgyorsulásában nagy szerepe volt az IBM GMR technológiájának a GMR (Giant MagnetoResistive - Óriási mágneses érzékenységű) író/olvasó fejek a korábbi MR (Magnetoresistive) változatokat váltották, és a többi gyártó is hamar átállt alkalmazásukra 1980-ban egy átlagos merevlemez adatsűrűsége 2 Mbit/négyzetcol volt a Seagate ekkor adta ki első 5,25 colos merevlemezét 5 MByte kapacitással a meghajtó mérete megegyezett a jelenlegi, asztali gépekben lévő CD meghajtókkal, magassága azonban kétszer nagyobb volt. Ezzel megkezdődött az asztali merevlemezek kora.

A merevlemezek ma az utóbbi időben hihetetlen gyorsasággal fejlődik a merevlemezek tárolókapacitása és egyre modernebb fejlesztői technológiák látnak napvilágot  jelenleg 2 Terabyte a merevlemez-kapacitás csúcs (külső merevlemez) az első 1000 GB-os winchestert a Hitachi cég mutatta be 2007-ben. a Seagate 2008-ban hozta nyilvánosságra 1,5 TB-os winchesterét 1 TB kapacitás esetében 3 lemez és 6 fej működik, az adatsűrűség is 166 GB-ról 333 GB-ra nőtt a Colossal Storage 2011-re jósolja az 1,2 Petabyte kapacitású merevlemezét, amely majd 13,3 év hosszúságú HD videó tárolását teszi lehetővé egy Petabyte átváltva egymillió GB-ot jelent.

A merevlemezek ma 2008 novemberében elfogadtak egy újfajta USB 3.0 szabványt, majd a Freecom 2009 őszén jelentette meg az USB 3.0 felületű merevlemezét 5 GB/sec adatátviteli sebesség és 400 MB másodpercenkénti adatátviteli teljesítmény jellemző rá azonban ennek a szabványnak az elterjedése még várat magára

A merevlemezek ma a merevlemezek kapacitásának növelése mindig is célként fog lebegni a gyártók szeme előtt rájöttek, hogy fizikai formázás segítségével és kevés anyagi ráfordítással 10%-os kapacitásnövekedést lehet elérni a Western Digital az Advanced Format elnevezésű szektorszervezéssel egy 2 TB-os winchester esetében 133-200 GB megtakarítást jelenthet az új­fajta módszer 8-szor nagyobb, egyenként 4 Kilobyte-os szektorokat ír le egyetlen vezérlő­blokk és egyetlen hibajavító blokk van jelen és a szektorok között a réseket eltüntetik az évek múltán a merevlemezek ára is csökkenni látszik majdnem 10 év alatt több mint 99%-os árcsökkenés figyelhető meg.

A merevlemezek ma az adatok már nem sorfolytonosan helyezkednek el, hanem lehetőség van a pozicionálásra így az adatok elérése gyorsabb, mint soros elérésű társainál a számítógépek elengedhetetlen kelléke fizikai meghibásodásának lehetősége alacsonyabb, mivel az író-olvasó fej nem érintkezik a mágneses felülettel, valamint különféle megelőző módszerekhez lehet folyamodni a tárkapacitás tekintetében a leggyorsabban fejlődő háttértároló eszköz

A merevlemezek ma a merevlemezek népszerűsége az utóbbi időben még erőteljesebben növekedni látszik az elkövetkezendő években nem lehet tudni, meddig emelkedik az adattárolási kapacitás abban bizonyosak lehetünk, hogy továbbra is a legpraktikusabb adattároló eszközként fogják számon tartani a régmúltra visszatekintő merevlemezeket, hacsak egy új „trónkövetelő” nem fog hirtelen az útjába állni.

A merevlemezek jövője SSD-k és a jövő   az SSD (Solid State Disk) egy félvezetős, mozgó alkatrészeket nem, hanem chipeket tartalmazó merevlemezként használható háttértároló az 1970-es években fejlesztették ki ez egy ún. elektromosan módosítható ROM volt, azonban kudarcba fulladt a próbálkozás, mert nem bizonyult életképesnek.

A merevlemezek jövője 1978-ban a Texas Memory Systems cég gyártásra vitte a 16 kilobájtos RAM-alapú SSD-t, de magas ára miatt a homály fedte el az SSD-ket a 2000-es évekig Ekkor az M-Systems, valamint a Samsung is előtérbe helyezte, de a még mindig jellemző magas ára miatt nem lettek népszerűek Kettő fajta SSD között teszünk különbséget, az egyik a DRAM-, a másik a flashmemória-alapúak Az előbbit ipari alkalmazásra szánták

A merevlemezek jövője a flashalapú SSD-ken belül is megkülönböztetjük az SLC (Single Level Cell) és az MLC (Multi Level Cell) típusúakat hátránya, hogy a flashalapú SSD-k memóriacellái nem a végtelenségig tűrik az írás/törlés folyamatát, ezért élettartamuk kifogásolható előnye nagy sebessége, kis fogyasztása, és zajtalanul működnek.

A merevlemezek jövője az SSD-k legnagyobb hátrányai közé sorolhatjuk továbbá a korábban említett magas árat egy 2 TB-os merevlemez árán csupán 64 GB-os SSD-t vásárolhatunk az egyik jelenleg gyártott Intel X25-M típusú SSD átlagos olvasási sebessége 206 MB, amely kiválónak számít tárolókapacitása átlagosan 64, 80 és 120 GB körül mozog. az SSD-k tehát főleg magas áruk, valamint az megjósolhatatlan élettartam miatt nem lettek eddig annyira népszerűek.

A merevlemezek jövője az utóbbi időben egyre kiválóbb színvonalú fejlesztések történtek. 2009 őszén például az OCZ Technology Group kiadta a nagy teljesítményű Colossus 3,5”-os SSD gyártmányát, mely már maximum 1 Terabyte körüli tárhellyel kecsegtet, viszont piacra kerülnek a 128, 256 és 512 GB-os változatok is A nagy teljesítmény és megbízhatóság mellett 260 MB/sec írási és olvasási sebességgel rendelkezik nagy fejleményként tartják számon, hogy az Intel és a Micron cégek újfajta 25 nanométeres NANDflash memória­chipek gyártásához kezdtek hozzá ez a technológia területminiatürizációt eredményezett, valamint a blokkméret megváltozott 512 KB helyett 2048 KB-ra 2010 őszén ezáltal megjelenhetnek az említett harmadik generációs 80 GB-os SSD-k, s a folyamatos árcsökkenés talán lehetővé teszi, hogy a HDD-ket „megfossza trónjától”

Köszönöm a figyelmet!