Villamos teljesítmény, munka, hatásfok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Galvánelemek és akkumulátorok
Elektromos ellenállás
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Elektromos munka és tejlesítmény
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Kondenzátor.
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
A MÉRŐESZKÖZÖK CSOPORTOSÍTÁSA
Elektromos ellenállás
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Elektromos alapismeretek
Az elektromos ellenállás
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Elektromos alapjelenségek
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
HATÁSFOK - TERHELÉS.
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Áramköri alaptörvények
Ohm törvénye. Az elektromos ellenállás
Az elektromos feszültség mérése. A voltmérő
Ellenállás Ohm - törvénye
Elektromos áram.
Fogyasztók az áramkörben
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Aktív villamos hálózatok
A méréshatárok kiterjesztése Méréshatár váltás
STABILIZÁLT DC TÁPEGYSÉG
A MÉRÉSI HIBA TERJEDÉSE
Az elektromos áram.
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hő és áram kapcsolata.
Elektromos áram, egyenáram
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT. ELEKTROSZTATIKA – POTENCIÁL FOGALMA MUNKA A POTENCIÁL FOGALMÁNAK MEGÉRTÉSÉHEZ EL Ő SZÖR ISMÉTELJÜK.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT. ELEKTROSZTATIKA – POTENCIÁL FOGALMA MUNKA A potenciál fogalmának megértéséhez el ő ször ismételjük.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Energetikai gazdaságtan
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Az elektromágneses tér
Rézkábel hibái.
Elektromos áram, áramkör
Hő és az áram kapcsolata
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
Munka, energia teljesítmény.
Elektromos áramkör.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
Az ellenállás Ohm törvénye
Komplex természettudomány-fizika
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
HATÁSFOK - TERHELÉS.
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása
Az elektromos áram.
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Teljesítmény, hatásfok
Előadás másolata:

Villamos teljesítmény, munka, hatásfok

Villamos teljesítmény, munka, hatásfok Fogalma: az egységnyi idő alatt végzett munka Jele : P Mértékegysége: W Számítása: Villamos munka: A villamos tér a töltések mozgatásával munkát végez. Ha a villamos tér U feszültsége Q töltést elmozdít, a végzett munka: Jele :W Mértékegysége: J (Joule) Számítása: 1 W a teljesítmény, ha 1 J munkavégzés történik 1 s alatt

Hatásfok Fogalma: a hasznos és befektetett összes energia hányadosa A hatásfok megmutatja, hogy a befektetett energia hány százaléka hasznosítható. A felhasználható hasznos energia mindig kevesebb, mint az energiaátalakulás folyamatában résztvevő összes energia, befektetett vagy felvett energia. Ezért a hatásfok mindig kisebb egynél Fogalma: a hasznos és befektetett összes energia hányadosa Jele: η Számítása:

Teljesítmény mérése A teljesítmény mérőnek 4 kivezetése van. Van egy feszültség, és egy áramérzékelő rendszere. A műszer kitérése arányos a rajta eső feszültség, és a rajta átfolyó áram szorzatával. Középállású műszer.

Teljesítmény mérése

Az ellenállások terhelhetőségének meghatározása Az elektromos berendezések ellenállása gyárilag beállított állandó érték, ezért teljesítményüket a rájuk kapcsolt feszültség határozza meg. Ezen oknál fogva nem szabad például egy 12 V-os készüléket 24 V-tal , vagy egy 110 V-osat 230 V-al megtáplálni. Mivel a teljesítmény négyzetesen függ a feszültségtől, így a kétszer nagyobb feszültséghez négyszer nagyobb teljesítmény tartozik A terhelhetőség Az elektronikus berendezések alkatrészei (ellenállás, tranzisztor stb.) annak ellenére, hogy nem ez a feladatuk, az elektromos teljesítmény egy részét hővé alakítják át. Ettől a hőmennyiségtől csak sugárzással, azaz disszipálással tudnak megszabadulni. Alkatrészeknél ezért teljesítmény helyett terhelhetőségől beszélünk. A terhelhetőség értékét a fogyasztón átfolyó áram és a rajta eső feszültség szorzatával is megadhatjuk.

Teljesítmény illesztés Amikor teljesítményillesztés van, akkor a fogyasztó ellenállását úgy választjuk meg, hogy megegyezzen az áramforrás belső ellenállásával, és ez az az eset, amikor a legnagyobb teljesítményt tudja leadni az áramforrás. Rt=Rb

A teljesítményillesztés lényege, hogy az aktív kétpólusból a lehető legnagyobb kimeneti teljesítményt vedd ki, cserében a hatásfok csak 50% lesz, mert ugyan akkora teljesítmény disszipálódik a terhelésen, mint a generátor belső ellenállásán