A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem érzékeny,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hangszerek Musikinstrumente
Advertisements

A hallás.
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Az érintőképernyők.
A négy gyertya.
A sportág születése nem köthető pontos dátumhoz, ám a feltételezések szerint már az 1700-as években is görkorcsolyáztak. Az első görkorcsolyákat a már.
Interaktív táblák Bevezetés.
ÉRZELMI FELSZABADULÁS TECHNIKA RÖVIDEN, KÉPEKBEN.
YES •A "progresszív" (haladó) kifejezést a mai napig használják olyan zenei törekvésekre, amelyek kísérleti módon, az adott műfaj megszokott, elfogadott.
A sokszínűség dallamai
„ „HATÁRTALANUL” kirándulás
Halottak napjára….
Matematika a zenében.
Fizika – hang – zene – orgona
A Szimfonikus zenekar hangszerei
Arab, iszlám kultúra,művészet
Játékeszközök Zsemle Zsanett médiatechnológus asszisztens bemutatója.
16. SZABÁLY – A KI DOBÁS. 16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS A ki dobás a játék újrakezdésének egyik módja. Ki dob ást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost.
U(x,y,z,t) állapothatározó szerkezet P(x,y,z,t) y x z t.
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
1. Mindig legyen egy dosszié a kezedben Azok a dolgozók mindig keményen dolgoznak, vagy éppen értekezletre igyekeznek… Akinek nincs semmi a kezükben,
Eperfesztivál. Mint tudjuk az eper több mint 300 olyan anyagot tartalmaz,amelyek kedvezően hatnak az egészségre C- vitamin tartalma meghaladja a citromét,és.
Adventi négy gyertya.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Ázsia zenéi.
Adatfeldolgozás folyamata
Nem irodai programok fájltípusai
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
Szeretet nélkül kapcsolat-romboló erő, szeretettel kötőanyag
Hősugárzás vizsgálata integrált termoelemmel
SafePack rendszer bemutatása. Mi jellemző a konyhai takarításra? A konyhai munka sokszor veszélyes és sok piszokkal jár Az angol nyelvet mint fő nyelvet,
A Tilinkó zenekarról.
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
 SOKKAL JOBB ÁR-ÉRTÉKARÁNY  Könnyű, egyszerű és kényelmes használat az adagoló palacknak köszönhetően SZEMÖLCSÖK.
Fúvós hangszerek működése
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
A házityúk.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Rezgések a természetben
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Kémiai receptorok.
Akusztikai mérések Sztahó Dávid
HANGSZER VERSENY.
Húros hangszerek működése
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
Hold.
Hang- és stúdiótechnika mellékspecializáció hit. bme
Ritmus az életünkben Vetélkedő.
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
Hangtan.
GITÁR. Húros, ezen belül pengetős hangszerek csoportjába tartozó hangszer. Megszólaltatása pengetővel vagy ujjal történik. Általában hat húrja van. A.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Mechanikai rezgések és hullámok
A szimfonikus zenekar hangszerei Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Kakukktojás játék. 1.G. P. da Palestrina William Byrd Thomas Morley Orlandus Lassus Arezzoi Guido Luca Marenzio Arezzoi Guido, mert ő a középkorban volt.
Soundwave Painting Hanghullám művész
A hang.
Hangszerek Zongora Gitár.
Összefoglalás Hangok.
Te is más vagy – Te sem vagy más
Magasabb rendű idegtevékenység
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Szemestakarmányok tárolása
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hangtan.
A magyar "kézműves" rajzfilm készítésről
Velünk élő középkor Forrás:
Hangszintézis Hangkeltés természetes és mesterséges eszközökkel
Előadás másolata:

Idiofon hangszerek Önmagukban hangzó hangszerek (Bőrhártya nélküli ütőhangszerek, csörgők) A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem érzékeny, könnyű, kis méretű, kiváló hangja van és ráadásul még olcsó is... Bordás kereplő, kerepélő, kerepelő, kereplyő, kereplye, kerepü, kerep, kelep Nyélre szerelt, fogaskerékszerűen bordázott vagy bütykös fahenger egy körülötte elforgatható, egy vagy több rugalmas fanyelvvel ellátott keretre illeszkedik. A nyelv a fahenger forgásakor a fogazaton folyamatosan az egyik fogról a másikra csapódik. A nagyobb, szekrényes kereplő fanyelvei kalapácsszerűek, egy hangszekrény lapjára csapódnak.

Membranofon hangszerek Hártyával ellátott hangszerek (dobok) Köcsögduda, szötyök, höppögő, köpü, huhogó, döfű Cserépfazék, melyet kifeszített disznóhólyag membránnal fednek be, annak közepére vesszőt vagy nádszálat erősítenek. A nedves kezet vagy posztódarabot húzogatva a vesszőn határozatlan hangmagasságú, morgó hangot ad. Ritmikus dallamkíséretre használható.

Chordofon hangszerek Húrral ellátott hangszerek (rezgő húros hangszerek) Pengetve, ütve megszólaltatott hangszerek Citera, citora, tambura A szó hangszertani értelmében is a citerák, lapciterák közé tartozik. Legtöbbször négy, néha több dallamhúrja bundozott fogólap fölött fut. Tíz, tizenöt vagy még több kísérő húrja is van. Pengetővel szólaltatják meg.

Chordofon hangszerek Húrral ellátott hangszerek (rezgő húros hangszerek) Vonós hangszerek Brácsa A klasszikus 4 húros brácsa mellett Erdélyben inkább a lapos híddal ellátott háromhúros változat terjedt el. Ezzel a három húron egyszerre lehet megszólaltatni a hármashangzatokat, ilyenkor a hangolás lentről felfele: G D A, ahol az A egy oktávval mélyebb, mint a "hagyományos" brácsán.

Aerofon hangszerek levegővel megszólaltatott hangszerek (fúvósok) Szabad aerofonok (levél, harmonika) Ajaksípos hangszerek (tilinkó, hangnyílás nélküli peremfurulya) Dutar együtets: Tilinkós a szeretőm (youtube) Nádnyelves hangszerek (töröksíp, tárogató) Tölcséres fúvókájú hangszerek (trombita) Rezesbandák

Marimbafon: falapok alatt közvetlenül könnyűfémből készült rezonátorcsövek találhatók. 4 oktáv hangterjedelmű.

Marimbafon népi változata tökből kivájt rezonátorral van ellátva Marimbafon népi változata tökből kivájt rezonátorral van ellátva. Afrikai származású a marimba.

Tölcséres hegedű

Tölcséres hegedű 1930-as években jutott el Magyarországra és Romániába. Nagyvárad környékén máig készítik és használják.

Ütőgardon (gardon, gardony, ütősgardony, tekenyőgardon, csipi-s-üti, dob) olyan csellóra emlékeztető népi húros ritmushangszer, amelyet ütővel és „csipkedéssel”, pengetéssel szólaltatnak meg.

…..?

… ?