A kvantum rendszer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Elektromos alapismeretek
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
KÉMIAI ALAPFOGALMAK.
Orbitál tipusok.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Kémiai kötések.
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Atommodellek.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Ma igazán feltöltődhettek!
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
 Selyemfonálra függesztünk egy alumíniumfonálból készített üreges hengert.  A henger nincs elektromosan töltve.  Elektromosan töltött rúddal közelítünk.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atom felépítése 7. Osztály Tk oldal.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
A félvezetők működése Elmélet
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Alhéjak és orbitalok relativ energiaszintje
IX.B Első csoport:Haraklanyi Timea Jozsa Szendyke Pap Beáta Román Orsolya Toth Zsofia Vincze Katalin.
Az anyagszerkezet alapjai
Atom - és Elektronpályák
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
Az atom szerkezete (Atom modellek).
Elektromosság 2. rész.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az atomok szerkezete.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Kristályrács molekulákból
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Szervetlen vegyületek
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elektronburok szerkezete
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

A kvantum rendszer

Már 2000 évvel ezelőtt felfedezték a görögök, hogy minden anyag parányi részecskékből épül fel, amelyeket atomoknak neveztek el. Későbbi elméletek ebbe az elképzelésbe bevonták az atomokból felépülő molekulákat is. A szervetlen molekulák többsége nem sok atomot tartalmaz, míg a szerves molekulák között gyakoriak az olyanok, amelyek sok száz (sőt sok ezer) atomból épülnek fel. Atom: Egy elem legkisebb olyan részecskéje, amely még rendelkezik ugyanannak az elemnek a kémiai tulajdonságaival. Vannak olyan elemek, amelyeknek két vagy több atomja molekulákat képez. Molekula: Elemek és vegyületek atomokból felépült legkisebb olyan részecskéje, amely még viseli az adott anyagnak a kémiai tulajdonságait. A molekulában az atomok (két vagy több, nem ritkán több száz vagy több ezer) kémia kötéssel vannak összekapcsolva. Az ionos vegyületek ionokat tartalmaznak és nincsenek molekuláik.

Az atomok szerkezete Dalton atomelmélete kimondja, hogy az atom az anyag legkisebb részecskéje. Később azonban kísérletekkel bizonyították, hogy az atom kisebb elemi részecskékből épül fel. Ezeket az atomon belüli elemi részecskék: a protonok és a neutronok, amelyek az atommagot építik fel, továbbá az elektronok, amelyek az atommag körül találhatók. Atommag: Az atom középpontjában elhelyezkedő, igen nagy sűrűségű, parányi összetett részecske, amely protonokat és neutronokat tartalmaz. Az atommag körül elektronok mozognak. Az atommag tömege csaknem akkora, mint az egész atomé, de mérete nagyon kicsi az egész atoméhoz viszonyítva. Elektron: Atomon belül elemi részecske, amely az atommag körül, valamelyik elektronhéjon mozog nagy sebességgel. Tömege igen kicsi, mindössze 1/1836 része a proton tömegének. Negatív elektromos töltése a protonéval azonos értékű, de ellentétes előjelű. Egy atomon belül az elektronok és protonok száma azonos.

Proton: Egyike az atommagot felépítő elemi részecskéknek. Relatív tömege 1. Pozitív Elektromos töltése van, amely azonos értékű, de ellentétes az elektron töltésével. Egy atomon belül a protonok és az elektronok száma azonos, ezért az atom elektromosan semleges. Neutron: Egyike az atommagot felépítő elemi részecskéknek. Relatív tömege 1, elektromos töltése nincs. Ugyanannak az elemnek az atomjaiban a neutronok száma egyes esetekben különböző is lehet. Elektronhéj: Az atommag körül állandóan mozgásban lévő elektronok elektronburkot képez. Ez különböző energiaszintű elektronhéjakra tagozódik, amelyek száma legfeljebb hét. Az egymást követő héjak átmérője az atommagtól távolodva egyre nagyobb, elektronjainak száma korlátozott. Atompálya (orbitál): Az atomhoz tartozó valamennyi elektronhéj különböző alakú atompályákból épül fel, amelyeken egy vagy két elektron lehet.

Külső elektronhéj: Alapállapotban az atom legkülső olyan elektronhéja, amely elektront tartalmaz. E héjon lévő elektronok száma befolyásolja az elem reakcióit és meghatározza, hogy az melyik elemcsoportba tartozik. A De Broglie-féle hullámok A Heisenberg-féle határozatlansági reláció