Építészeti műszaki rajz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Tűzvédelmi Szakmai Nap április 5.
Metaadatok az 1945 utáni tervek feldolgozásánál
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Római építészet Augustus korában
FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM energetikai, rekonstrukciója megújuló energiaforrások felhasználásával 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12.
Az új épületenergetikai szabályozás
Építési beruházás.
Bontási munkák előírásai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A projekt általános bemutatása
Dr.Tóth Judit BME IMVT1 ÚJTERMÉKTERVEZÉS LABOR MENEDZSMENT MELLÉKSZAKIRÁNY A DOKUMENTÁCIÓ.
A kormány 290/2007 (X. 31.) Korm. rendelete
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
Tűzvédelem a kereskedelemben
A helyszínrajz és annak műszaki tartalma
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Előregyártott vasbeton vázszerkezetű csarnok rendszer fővállalkozása, generál kivitelezése áttekintése Cserpes Imre.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
Vörösváczki Kitti szeptember
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
6. Lakóterület, beépítési módok
Építési engedélyezési tervdokumentáció általános tartalma I.
Összeállította: Cserpes Imre
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
ÉPÍTÉSÜGYI VIZSGA FELKÉSZÍTŐ ELŐADÁS
Készítette: Szőke Gréta. A Művészetek Palotája egy többfunkciós kulturális létesítmény.Palotája Három művészeti ág kedvelőinek ad otthont : Zene Vizuálisművészet.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Programozás C# -ban Ciklusok.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az OTSZ új követelményei
tűzvédelmi tapasztalatai
Ingatlanértékelési módszerek
Akadálymentesítés.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
GEOTERMIKUS VÍZKÚTPÁROK TERVEZÉSE ÉS MŰVEZETÉSE HŐSZIVATTYÚS RENDSZERHEZ március 17. Ádám Béla Okl. bányamérnök, ügyvezető igazgató HGD Kft.
Református templom (torony, homlokzat) felújítása Sárkeresztesen A Sárkeresztesi Református Egyházközség a vidéki örökség megőrzése címén nyert támogatást,
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
BAHRAIN.
TANULÁSI KÖRNYEZETEK Bibó István Gimnázium – Kiskunhalas.
KÖLTSÉGBECSLÉSI ELJÁRÁSOK alkalmazása
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés Szolnok, március 17. Napkollektoros HMV rásegítő beruházások építési.
Az építmények válfajai
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
1 Péchysek Baráti Köre, Debrecen AZ ÁLLAMI FŐÉPÍTÉSZ SZEREPE AZ ÉPÍTÉSZETI MINŐSÉG ÉRVÉNYESÍTÉSÉBEN, AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉBEN Összeállította:
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
URBANISZTIKA 4 Baracsi Viktória. BEÉPÍTÉSI / KÖRNYEZETALAKÍTÁSI TERV ÉPÜLETEK Meglévő/tervezett épület (jellemző tetőfelülnézet) Jellemző funkció, szintszám.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Úthálózat fejlesztés, úthierarchia, úttípusok
Összeállította: Cserpes Imre
Településképvédelem2017.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
használati utasítás a következő diákhoz
High-tech építészet és Sir Norman Foster
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

Építészeti műszaki rajz

Az építés nem kezdhető el a következő előkészületek nélkül. Először el kell készíteni a terveket, utána a műszaki rajzokat kell elkészíteni, majd következik a kivitelezés. A műszaki rajz világos és érthető kapcsolatot kell hogy teremtsen az ötlet elkészítője és a munkálatok kivitelezője között.

A tervezést a tervezőirodák végzik. Először az épület környezetének a helyszínrajzát készítik el, majd az épület helyszínrajzát az épület vázlattervét, jóváhagyás után a főtervet – amelyet jóvá kell hagyjon a városrendezési tervezőiroda és ennek alapján adja ki az építési engedélyt, és végül a kivitelezési tervet – parcella tervet kell elkészíteni.

A lakótelep és más objektumok csak ott épülhetnek, ahol azt a városrendezési terv előirányozza.

A városrendezési – urbanizációs terv tartalmazza az új település építését, vagy a meglevő kibővítését és a fejlesztés lehetőségeit is.

Környezeti helyszínrajz A tervezőirodák először elkészítik a környezeti helyszínrajzot, amely bemutatja merre haladnak az utak, a vízvezeték és csatornahálózat, a telefon és az áramvezetékek. Berajzolják, hogy az épületnek hol lesz a helye, a világtájakat és a szomszédos telkek számát

Az építőhely helyszínrajza Az építőhely helyszínrajza a parcellát, az épület helyét, az építőgépek elhelyezését, a kiásott föld és az építőanyagok helyét, a villany és vízvezetéket mutatja be. Építőhely helyszínrajza

Vázlatrajz Szabadkézzel megrajzolt rajz, elgondolás, minden szükséges adattal. A vázlatterv több vázlatrajzból áll, hogy minél jobban bemutassák a tervezett építményt. Megadják a funkcionális, szerkezeti és esztétikai megoldásokat. Általában 1:200 méretarányban készülnek. A vázlattervet megmutatják a megrendelőnek (beruházónak), és ha az elfogadja, akkor készítik a főtervet.

Egy lakás vázlatterve

Főterv A főtervet a vázlatterv jóváhagyása után készítik el. A főterv tartalmazza az épület összes részletét, a szerkezeti számításait, helyiségeit, kinézetét, az alapozást, az emeleteket, a tetőszerkezetet, a vezetékek elhelyezését, a munkálat értékére vonatkozó előzetes számításokat. 1:100 arányban készülnek.

Kivitelezési terv A kivitelezési terv a főterv alapján bemutatja az építmény minden egyes részletét, és segíti a kivitelezést az építkezés színhelyén. 1:50, 1:20 arányban készülnek.

A tervek alapján készítik el a majdani település makettjét és az épület makettjét általában 1:100 vagy 1:200 méretarányban.