Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: 2014.10.21., Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É. -1.75) Számonkérés módja:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

Határozzuk meg Celebesz parttagoltságát a legkisebb kerület módszerével! a.) Milyen hosszú a sziget partvonala (K sz )? b.) Mennyi a sziget területe (T.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
Számítógépes hálózatok
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
Rétegzett hálózati architektúrák
Számítógép hálózatok.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
1 Hálózati technológiák és alkalmazások Vida Rolland
Számítógépes Hálózatok
Hálózati alapismeretek
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok GY
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Számítógépes hálózatok
A számítógépes hálózatok világa
Számítógépes Hálózatok
OSI Modell.
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
A hálózati réteg 6. fejezet. Forgalomirányítás A forgalomirányítási algoritmus (routing algorithm) a hálózati réteg szoftverének azon része, amely azért.
Innovatív elképzelések Győr közösségi közlekedésének fejlesztésére
Hálózati réteg Csányi Zoltán, A hálózati réteg feladatai Forgalomirányítás Torlódásvezérlés Hálózatközi együttműködés.
Számítógépes Hálózatok GY 9. Gyakorlat Bitmap, Binary countdown, Routing, Dijkstra, AIMD Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes hálózatok I.
Számítógépes Hálózatok
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
A hálózati elemek együttműködése
Topológiák Hálózati eszközök
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
TCP jellemzői 1/3 „A TCP egy kapcsolatorientált megbízható szolgáltatás kétirányú bájt-folyamokhoz.” KAPCSOLATORIENTÁLT Két résztvevő, ahol egy résztvevőt.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Hálózati kommunikáció 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Az informatika logikai alapjai
Számítógépes Hálózatok
Számítógépes hálózatok
PPKE ITK 2007/08 tanév 7. szemeszter Őszi félév Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. - 8.
Számítógépes Hálózatok 9. gyakorlat. Gyakorlatok Nov 18,20 - Socket Nov 25,27 - Socket Dec 2,4 - ZH Dec 9,11 - pótZH Számítógépes hálózatok GY2 Gombos.
Rendelkezésre álló sávszélesség mérések alkalmazása az OTP-ben vitaindító előadás Hága Péter és a többiek az ELTE- ről HeHOK meeting ápr.13.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Számítógépes hálózatok GY
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
Az adatkapcsolati réteg DATA LINK LAYER. Az adatkapcsolati réteg három feladatot hajt végre:  A hálózati rétegektől kapott információkat keretekbe rendezi.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Downstream Power Back Off (DPBO)
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Downstream Power Back Off (DPBO)
Előadás másolata:

Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat

Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja: írásbeli (elméleti és gyakorlati kérdések vegyesen) Főbb gyakorlati témakörök:  késleletetés és adatátvitellel kapcsolatos számítások,  CRC számítás,  TCP torlódás védelmi algoritmusok hatékonysága és fairsége,  útvonal számítási algoritmusok. Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY2

Késleletetés és adatátvitel 1. F ELADAT Egy küldő egy üvegszál kábelen egy fényszignált küld PS teljesítménnyel. Tegyük fel, hogy a fogadónál ennek a szignálnak legalább PS/1000 teljesítménnyel kell megérkezni ahhoz, hogy fel tudja ismerni. A kábelben a szignál teljesítményének csökkenése kilométerenként 8%. Milyen hosszú lehet a kábel? 2. F ELADAT Egy felsőbb réteg csomagját az adatkapcsolati réteg 5 darab keretre bontja. Minden keret 65% eséllyel érkezik meg a másik oldalra hibamentesen (pl. ilyen lehet egy zajos WiFi környezet). Tegyük fel, hogy az adatkapcsolati réteg nem tartalmaz hibakezelést, azaz ha az 5 darab keret egyike megsérül, akkor a felsőbb rétegnek a teljes csomagot újra kell küldenie. Adja meg, hogy várhatóan hányszor kell a felsőbb rétegnek újraküldeni a csomagot ahhoz, hogy az hibamentesen megérkezzen a másik oldalra! Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY3

Késleletetés és adatátvitel 1. Feladat Kezdeti teljesítmény: PS, km-ként 8% csökken, tehát: PS * 0,92 l >= PS / ,92 l >= 1/1000 ln 0,92 l >= ln 0,001 l * ln 0,92 > ln 0,001 l <= ln 0,001 / ln 0,92 = 82,85 km 2. Feladat P siker = (0.65) 5 E(X) = 1/(p siker ) = (geometriai eloszlás) Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY4

CRC 1. F ELADAT Történt-e hiba az átvitel során, ha a vevő a következő üzenetet kapja és a generátor polinom x 4 +x 2 +1 ? 2. F ELADAT Számolja ki a CRC kontrollösszeget az üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x 2 +1 ! Mutasson példát olyan bit-hibára, amit nem képes felismerni a fenti módszer! Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY5

CRC 1. F ELADAT r(x)=1000 <> 0 azaz történt hiba 2. F ELADAT r(x)=0100 (3 pont) T(X)~~ (1 pont) E(X)~~ (1 pont) Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY6

Útvonal számítási algoritmusok Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY7

Kapcsolatállapot dpredd d d d d A∞-∞-∞-∞-6E6E B∞-∞-∞-11C6E6E C∞-3F3F3F3F3F D∞-2F2F2F2F2F E∞-7F5D5D5D5D F Számítógépes hálózatok GY8 Gombos Gergő A E D CB F

Hatékonyság és fairness Gombos Gergő Számítógépes hálózatok GY9

Hatékonyság, fairness tx 1 (t)x 2 (t)X(t)F(x) 01450, , , , , , , , ,96 Számítógépes hálózatok GY10 Gombos Gergő

Vége