A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Meg akarjuk védeni a munkahelyünket, hogy lehessen és legyen nyugdíjunk!
Advertisements

Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A személyes részvétel előnyei Legyünk jelen! Piac & Profit Demcsák Mária alapító főszerkesztő.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
December.
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A Grundfos Vállalatcsoport
A HEM kialakulása és fejlődése
Tudástranszfer.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
Hantos Elemér Szakkollégium Miskolci Egyetem HANTOS ELEMÉR SZAKKOLLÉGIUM.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Bemutatkozik a CPL JOBS. Eredmények számokban  1989 óta Európa egyik vezet ő toborzó ügynöksége és HR - szolgáltatója  Európában 8 országban jelenlév.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
2002. Július 10. HR CLUB. I.Alapítás:1977, North Carolina II.központ: Tampa, Florida III.5 kontinens, 15 ország, 42 call center IV.közel munkatárs.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő esélyegyenlőségi programom, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat és megvalósítója.
Mentorrendszer ELTE Mi a mentorrendszer?dv Egyetemünk külföldi hallgatóit segítő önkéntes magyar hallgatókból álló szervezet Students helping students.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Projekt bemutató 2007.Március 9. 1 JOB(B) A NŐKNEK PROGRAM Az eddig elért eredmények.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Aga Gyermekotthon. ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos.
„Az Év Családbarát Vállalata 2016” pályázat Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ A romák munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, -A TÁMOP B-1-11/1kiemelt projektre épül,
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Személyes életvitel.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Haszon rendezvények médiaajánlat
KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Kik vagyunk A Babagenetika mozgalom egy személyes történeten alapuló
Előadás másolata:

A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT Antal Jánosné, Ibolya a Mátrai Erőmű Zrt. üzleti igazgatója és a Mert Nők vezetője

Ez a nők általános munkába állásának kezdete. (1943) Vasútépítő munkások – mind nők, akik a hadseregben szolgáló férfiakat helyettesítik. A háború után, megtapasztalva a saját magukban rejlő erőt és az önálló pénzkereset nyújtotta szabadságot már nem is akartak visszatérni a tűzhelyek mellé. Vasútépítő munkások ebédszünetben. A legtöbbjük a háborúban lévő férjeiket, fiaikat helyettesíti. Ez a nők általános munkába állásának kezdete. (1943)

Szarajevó, szintén a II világháború idején – két vallás, két világ, akár az utca két oldalán is mehetnének. De a muszlim nő kendőjével eltakarja zsidó szomszédasszonya sárga csillagát, ezzel védve őt az elhurcolástól. Mit tanulhatunk MI tőlük? Ma már természetes, hogy a nők dolgoznak és az élet legkülönbözőbb területein, korábban férfiasnak tartott szakmákban is kiválóan megállják a helyüket. Már az itt ülőknek szerencsére nem az életünk és családunk közvetlen fenntartása a legfőbb motivációnk a munkja során. Előtérbe kerül a személyes és ehhez kapcsolódva a munkahelyi siker, és a „tettünk valami hasznosat a környezetünkért, a velünk élőkért” ösztönző ereje. Mégis, példaként tekinthetünk a múltbeli összefogásokra, az egymásnak nyújtott segítségre. Ami egykor életeket mentett, most segíthet sikeresebbé és általában véve jobbá tenni mindannyiunk életét. Egy muszlim nő a fátylával takarja el zsidó szomszédja sárga csillagát, hogy megmentse őt az elhurcolástól. (1941, Szarajevó, akkori Jugoszlávia)

Mi MA a gyakorlati haszna a női összefogásoknak? A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Példaként szolgálva felmutatni sikeres női karriereket, akár mentori szerepkörben is Szélesebb körű szakmai kapcsolatrendszert fejlesztve segíteni az információ átadást, tudásmegosztást Támogatni a pálya elején járó fiatalokat a családi és karriertörekvéseik összehangolásában Közben vigyázni arra, hogy mindez ne a férfi kollégáktól való elkülönülést jelentse, csak egy lehetőséget, hogy magunkat megmutassuk és a nemektől független, de szorosabb együttműködés hajtómotorjai legyünk. MI MA A GYAKORLATI HASZNA A NŐI ÖSSZEFOGÁSOKNAK? A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Mert pszichológusok vizsgálatokkal igazolták, hogy létezik egyedi női vezetési stílus, amely a megváltozott világunkban már nélkülözhetetlen egy szervezet sikeréhez. Mik jellemzőek tehát a női vezetőkre? kitartóbbak, szorgalmasabbak, nyitottabbak, fejlettebb az empatikus készségük, rugalmasabbak - hamarabb megérzik a "veszélyt", jobban átlátják az összefüggéseket, - hajlamosabbak kockáztatni, és a helyzetekből tanulnak - sokszor határozottabbak és meggyőzőbbek, eredményorientáltabbak, - jobbak a tapasztalatok-, és a tudás átadásában - nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatmunkára (problémamegoldásban, döntéshozatalban) képesek másokat maguk mellé állítani, és véghezvinni elképzeléseiket. Éppen ezekre a képességekre alapozva döntöttünk úgy 4 éve, hogy megalapítjuk az egymással együttműködő női szervezeteket a partnervállalatoknál.

Példa egy sikeres női együttműködésre Elmű/Émász Női Fórum 2010-ben, nem sokkal a hasonló német és holland női körök megalakulása után a közös anyavállalati hátterű Mátrai Erőműben, az ELMŰ/ÉMÁSZ csoportban, és az akkor még idetartozó Főgázban is létrejött a vezető beosztásban dolgozó nők hálózata. Ugyan a az összefogás mintája nyugatról jött, igyekeztünk azt a lehető legjobban a helyi viszonyokra, a szervezetek munkájában részt vevők és környezetük igényeire alkalmazni. Fő célkitűzéseink: A cégek között szakmai kapcsolatrendszer erősítése A jó kapcsolatokra és egymás tapasztalataira támaszkodva hatékonyabb együttműködés szakmai kérdésekben A vállalati sokszínűség erősítése A magánélet és a szakmai munka egyensúlyának megteremtése A „női érzékenységre” építve társadalmi tevékenységek ösztönzése

Példák a Női Fórum eddigi tevékenységéből

Szakmai kerekasztalok Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója, eszmecseréje (nem csak vezetők és nem csak nők részvételével!). Pénzügyi, számviteli és adóügyi kerekasztal (együtt a kontrollinggal) Jogi kerekasztal HR kerekasztal Beszerzési kerekasztal CR és környezetvédelmi kerekasztal Ügyfélszolgálati, adósságkezelési kerekasztal Mérnöki és informatikai területen dolgozók kerekasztala Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója. Itt a Női Fórum tagjai a szervezést vállalják magukra, a résztvevők egyaránt kerülnek ki vezető és nem vezető pozícióban dolgozó női és férfi munkavállalók közül. Segíti a tapasztalatcserét konkrét kérdések megoldására és a jobb munkakapcsolatok kiépítését.

A Főgáz Fórum Café rendezvényei Neves közéleti személyiségek meghívása előadásra és az kísérő kötetlen beszélgetésre, amelyet széles közönség előtt tartanak. Vendégeink voltak: Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként a karitatív tevékenység fontosságáról és a gasztronómia szerepéről a család életében Prof. Dr. Bagdy Emőke a Psychofitness nagyasszonya, a testi és lelki egyensúly kialakításának, megőrzésének fontosságáról és gyakorlati módszereiről Gurmai Zita EP képviselő az EU nőpolitikáról és a hazai nők hatékony képviseletéről

Belső szakmai rendezvények „Tanulmányi kirándulás” a Duna alatti kábelalagútban. Erőmű és bánya látogatások irodai dolgozóknak „Zöld iroda” műemlék épületben – az alkalmazott korszerű műszaki megoldások megtekintése Szélesebb munkavállalói körnek szervezünk évente 2-3 alkalommal „tanulmányi kirándulásokat”, amelyeken a dolgozók megismerkedhetnek pl. a bányaműveléssel, az energiatermelés folyamatával, az energiaellátás műszaki hátterével és az energiatakarékosság előfutárainak tekinthető innovatív projektekkel.

Külső szakmai rendezvények Szakmai tanulmányutak külföldi termelőegységekbe, innovációs központokba. Nemzetközi konferenciák a cégcsoport üzleti fejlődéséről, a nők lehetséges lobbierejéről. Más női szervezetekkel összefogva évente 2-3 tagunk képviseli a szervezetet a szakmai tájékozódásra és kapcsolatteremtésre lehetőséget kínáló nemzetköz konferenciákon és a hozzájuk kapcsolódóan megszervezett üzemlátogatásokon. Az itt szerzett információk hasznosak lehetnek a cégünk fejlődési lehetőségeinek, hosszú távú stratégiájának alakításakor.

Mert adni öröm… Az autista otthon és iskola támogatására rendszeres gyűjtések, jótékonysági estek és közvetlen segítségnyújtás Időnként egyedi gyűjtések egy-egy nagyon rászoruló környékbeli család részére Karácsony előtt ételosztás Gyöngyösen hajléktalanok részére

Környezetünk megóvása mindannyiunk ügye Szemétszedő akciók a Mátrában (Mert Nők) Gyűjtött adományok átadása és közös gyümölcsfa ültetés Ózd romák lakta városrészében (Elmű-Émász Női Fórum) Energiatudatossági bemutató (ELMŰ EnergiaPont)

Diversity és esélyegyenlőségi napok a Mátrai Erőműben Beszélgetés egy délutáni kávé mellett a munka és a család egyensúlyáról, a nehézségek, problémák lehetséges megoldásáról. Hogyan motiváljuk kollégáinkat? – tréning a Mert Nők és más vezetők számára Befogadó és támogató vállalati kultúra erősítése A Mátrai Erőmű évente sokszínűségi és esélyegyenlőségi napokat rendez. A cél a diszkriminációmentes, befogadó, támogató vállalati kultúra erősítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csoportok teljesítményére pozitív hatással van a tagok különbözősége. A Mátra odafigyel a korösszetételre, a nők arányára, a megváltozott munkaképességűekre. Fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatcserét, a z utánpótlás képzését, a fiatal szakmunkások és egyetemisták bevonását, s azt, hogy az idősebbeket addig foglalkoztassák, ameddig csak lehetséges. (a cég legidősebb dolgozója 67 esztendős)

Sikeres nőként egy férfias világban Nőként egy férfias világban – személyes tapasztalataim szerint

Az elvárások ugyanazok – a teljesítésük lehet más A szakmai hozzáértés természetesen elengedhetetlen, de… ne felejtsünk el nőnek maradni! Az empátia, a személyes jó kapcsolatok nem csak jó munkahelyi hangulathoz vezetnek, de magasabb teljesítményekhez, gyorsabb megoldásokhoz. Az együttműködés szervezeten belül és kívül megalapozza a hosszú távú személyes és szervezeti sikert. Egy állami szervezet, egy önkormányzat és egy magántulajdonban lévő vállalat vezetése, az ott tevékenykedő nők problémái nagyban hasonlítanak egymásra. A célok megvalósításához a beosztottak közös munkájára, a felettesek támogatására van szükség. A jó vezető - férfi és nő - olyan tulajdonságokkal bír, amelyek a beosztottak szerint szükségesek és vonzóak: tapasztalt, magabiztos, határozott, képes gyors és racionális döntést hozni, ért a szakmájához és az emberekhez. Mindkét nemre jellemzőek lehetnek - például ambíció, kitartás, aprólékosság stb. Nőként azonban megvan bennünk minden képesség ahhoz, hogy egyszerre több irányba is jól teljesítsünk, másokat kényszerítés helyett motiváljunk a célokért való munkára, Könnyedén jó kapcsolatokat alakítsunk ki nyitottságunknak köszönhetően, keressük az együttműködés lehetőségét, átadjuk a tudásunkat a velünk dolgozóknak. Mindez hosszú távon biztosítja a sikeres munkavégzést, a szervezeti folytonosságot és emellett a jó személyes kapcsolatokat.

Kapcsolatkeresés és jó ötletek Mi, a magánszférában dolgozó nők képviselői mit tanulhatunk a női polgármesterektől? Örömmel fogadjuk azokat a javaslatokat, amiket a környezetünk érdekében a mi szerény eszközeinkkel meg tudnánk valósítani!

Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: Antal Jánosné, Ibolya: janosne.antal@mert.hu