HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E. 2300-2000.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi bemutatása
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Készítette:Fekete Ágnes
Készítette: Tóth Evelin
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Értény.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Nagyszalonta.
Székelyudvarhely civil élete Rövid várostörténet őskor óta lakott római castrum – Só útja első írásos emlék település neve Uduorhel mezővárosi.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Bocskai István élete.
Szülővárosom bemutatása
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Márok A falu bemutatása.
Baranya megye Kishajmás Község. A község adatai RégióDél-Dunántúl Rangközség Terület1176 hektár Népesség fő Népsűrűség89,76 fő/km2 Lakósság216.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Készítette: Kleri Dzsenifer
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Felvidék.
Napkor A mi településünk.
Nagyfüged.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
DEBRECEN I. RÉSZ.
Kötcse.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Kávás.
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Történelmi vonatkozások
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
II. RÉSZ REPÜLŐTÉR MEDGYESSY FERENC MÚZEUM DÉRI MÚZEUM.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Tóth Balázs I./3.cs.
Készítette: Dóbiás Kinga
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
NAGYKÁROLY.
Nagykároly Készítette:
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Sárrétudvari.
I. rész SOPRON SOPRON A HŰSÉG VÁROSA (CIVITAS FIDELISSIMA). EZT JELKÉPEZI SOPRON SZIMBÓLUMÁN, A TŰZTORONY DÉLI OLDALÁN TALÁLHATÓ HŰSÉGKAPU ÉS A HŰSÉG.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Készítette: Horváth Dóra
Kistérségi település elemzés
Kolozsvár.
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Készítette: Körtélyesi Nóra
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E KÖRŰL KÉSZŰLT. DOROG ELSŐ OKLEVELES EMLÍTÉSE 1301-BŐL SZÁRMAZIK. A FALU A TATÁRJÁRÁS ALATT ELPUSZTULT BAN A TELEPÜLÉST DOROGEGYHÁZA NÉVEN EMLÍTIK. JELENTŐS TÖRTÉNELMI DÁTUM A TELEPÜLÉS ÉLETÉBEN A BOCSKAI SZABADSÁGHARC. BOCSKAI ISTVÁN FEJEDELEMMÉ VÁLASZTÁSA UTÁN A HAJDÚKNAK NEMESI CÍMET ADOMÁNYOZOTT, EGYÚTTAL BÍZTOSÍTOTTA LETELEPEDÉSÜKET. ÍRÁSOS ADATOK SZERINT AZ ÚJABB TELEPÜLÉS MÁR A MAI HELYÉN VOLT, DE A TÖRÖK HÁBORÚK IDEJÉN ELPUSZTULT. DOROG 1639-BEN MEZŐVÁROSI CÍMET KAPOTT, DE 1886-BAN LEMONDOTT VÁROSI RANGJÁRÓL ÉS KÖZSÉG, MAJD NAGYKÖZSÉG LETT. AZ IGAZGATÁSI SZERVEZETEK KÖLTSÉGEINEK MAGAS VOLTA MIATT NEM MARADHATOTT KIVÁLTSÁGOS VÁROS. VÁROSI RANGJÁT ISMÉT MÁRCIUS 1.ÉN NYERTE VISSZA. A VÁROSNAK JELENLEG 8877 ÁLLANDÓ LAKOS VAN.

VÁROSHÁZA

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

GÖRÖG KATOLIKUS TEMPLOM

KÖLCSEY FERENC GIMNÁZIUM

TÓTH KÚRIA

TÁJHÁZ

ERŐDFAL

BOCSKAI LOVASSZOBRA

CSONTOSKERT

HAJDÚK KÚTJA

RÓMAI ZARÁNDOKLAT SZOBRA

DEBEJE HALOM

ZAJGATÓ

KÉSZÍTETTE: Szentiványi Gábor V É G E MADE IN HUNGARY