A probléma gyökere: a szuperpozíció elve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Programozási feladatok
Kvantum kriptográfia.
Információ és közlemény
Kvantum számítógépek és hálózatok
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
KVANTUMKEFÍR A kvantummechanikát nem lehet megérteni, csak megszokni.
A kvantummechanika rövid átismétlése
A számítástechnika és informatika tárgya
3. óra Kódok, adatok.
Adatábrázolás, algoritmusok
A számítógéprendszer.
Operátorok a Quantummechanikában
Valószínűségszámítás
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Többmagos processzorok
A Paradicsom és a Pokol.
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Egy egyszerű gép vázlata
Kapacitások mérése.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
Információtechnológiai alapismeretek
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Neumann János és elvei.
Ciklusok (iterációk).
Kommunikáció.
Alapfogalmak.
Exponenciális - Logaritmus függvények, Benford fura törvénye
3.3 Forgatónyomaték.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Pazar képek Szöveget magyarra fordította: BeTurk.
H U M O R a bíróságon (Bokrétás András).
Gyuri Úgy várom jössz e már.... Elmegyek, elmegyek.... "Egy ember akinek a zene jelentette az élet összes örömét" Budapest 1947 február szeptember.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Szép és hasznos kvantummechanika
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Carpe diem! Használd ki az időt, a pillanatot ! Szakaszd le a napot ;
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
Valószínűségszámítás II.
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet.
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
CPU Bus Unit terület 4-5. CPU Bus Unit terület A CPU Bus Unit terület 400 szót tartalmaz a CIO 1500 –tól CIO 1899 – ig terjedő területen. A CPU Bus Unit.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Írja fel a tizes számrendszerbeli
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
ADATBÁZIS- RENDSZEREK 12. rész: Konkurenciavezérlés.
Istennel beszélget egy ember
Készítette Csapó Levente 9.e osztályból A kettes számrendszer.
Neumann elvek, a számítógép részei
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
Előadás másolata:

A probléma gyökere: a szuperpozíció elve A kvantummechanikában szuperpozíció elvének nevezzük, amikor egy részecske (vagy hullám) ún. kevert állapotban van, azaz bizonyos tulajdonságait nem tudjuk egyértelműen megállapítani. A részecske addig marad ebben, amíg valamilyen módon meg nem állapítjuk, hogy valójában hol és milyen állapotban van. A probléma ott kezdődik, hogy mérés (megfigyelés) hatására a szuperpozíció összeroppan és a részecske egyértelműen a lehetséges állapotok egyikébe kerül.

A kísérlet leírása „Tegyük fel, hogy van egy macskám. Ezt beteszem egy ketrecbe és a ketrec mellé odateszek egy radioaktív készítményt, amely percenként 50%-os valószínűséggel bocsát ki egy alfa részecskét. Egy számlálót is odateszek, ami egy percre bekapcsol. Ha ez alatt a perc alatt jön egy alfa részecske, akkor a számláló megindul, kinyit egy kis ajtót, bejön egy kémiai méreg, amitől a macska meghal. Ha pedig nem jött alfa részecske ebben a percben, a macska életben marad. Én ezt nem figyelem. A kísérlet végén a macska állapotfüggvénye olyan, hogy a macska egy fél valószínűséggel él, és egy fél valószínűséggel halott. Heisenberg szerint – mondja Schrödinger – ha most hirtelen ránézek a macskára, attól a tekintettől a macska tényleg meghal, vagy a macska tényleg megél. Hát kérem szépen – mondta Schrödinger –, én ebből egy szót sem hiszek. Ez így nem lehet.”

Lehetséges gyakorlati alkalmazás: kvantumszámítógépek A kvantumszámítógépek azon az elven alapulnak, hogy míg egy hagyományos számítógép bináris számrendszerben, csak 1, illetve 0 bitekkel képes dolgozni, addig egy kvantumbit (qbit) egyfajta szuperpozicionált állapotban bárhol állhat a két érték között. Ahogy a qubitek száma nő, úgy növekszik a különböző állapotok száma, amelyeket megtestesíthetnek az összekapcsolt kvantum bitek. Két qubit 4 különböző állapotra képes, amelyeket szimultán fel lehet dolgozni, míg három qubit már 8-ra, és így tovább, exponenciálisan növekvően. Így egy gép, amely csak 10 qubitet tartalmaz, már 1024 műveletre képes szimultán, mintha egy hatalmas párhuzamosan feldolgozó egység lenne. Egy 40-qubites 1 trillió műveletre, sőt, egy 100-qubites rendszer már szinte elképzelhetetlenül nagy mennyiségű, egyidejű művelet végrehajtására képes.