Az Európai Unió.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Advertisements

Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
Európai Unió.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az Európai Unió.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Földünk a második világháború után
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Készítette: Karácsony Péter
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Szabadkereskedelmi társulások
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ EU PÉNZEI. Az Európai Unió: 500 millió ember – 28 ország Az Európai Unió tagállamai Tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
A kommunista diktatúrák

Az európai integráció előzményei és létrejötte
Az európai integráció története
Az európai integráció elmélyítése: szerződések
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A regionális gazdasági integrációk
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Unió

Korunk világgazdaságának 3 nagy központja van: Európai Unió Amerikai Egyesült Államok Japán Gazdaságuk alapja: Pénz Tudás Anyagi és szellemi tőke

A központok befolyása a távoli földrészekre is kihat Nyersanyag beszerzése Piac Olcsó munkaerő Ezek az elmaradott országok a világgazdaság peremterületei Itt él az emberiség 4/5-e

Az európai integráció Az európai ipari forradalom nemzeti államok keretei között ment végbe Az államhatár zavarta A tőke és a munkaerő áramlását A nemzetközi kereskedelmet Területi munkamegosztást

A nemzetgazdaságok egyesítésének (integrációjának) okai: Nyugat-Európa gazdasága a II. világháború után megrokkant Az USA gazdasági és a SZU katonai fölénye ösztönözte az országokat az együttműködésre Szorosabb kapcsolatok alakultak ki a terület országai között, a természeti erőforrások nagy előnyt jelentettek

A fejlett orszégokban magasabb színvonalúbb: A betegek ellátása Öregek ellátása Munkanélküliek segélyezése Nagyobbak a környezetvédelmi költségek Ezek miatt drágábbak az áruk Ennek csökkentésére szolgál: Üzemméret növelés Sorozatgyártás Specializálódás (szakosodás)

Kisebb a tőkekoncentráció, mint az USA-ban Kisebb a tőkekoncentráció, mint az USA-ban. Több a kisebb nagyüzem, mint a mammutvállalat A jövőben jelentős iparágak (számítógép, nanotechnológia, repülőgépgyártás) óriási kutatási költségeket igényelnek. Ezeket csak a nagyvállalatok tudják biztosítani. Ezért megkivánják az együttműködését az országoknak.

70-es évek világgazdasági korszakváltása energiahordozók árának hirtelen növekedése Megingott Európa gazdasága Összefogás: közös energiapolitikai intézkedések Megindul az integrációs folyamat

Kialakulásának állomásai 1951: Európai szén és acélközösség ESZAK-Montánunió Megteremtése a német szén és a francia vasérc közös piacának kialakítása az oka Létrehozta: NSZK, Franciaország, Olaszország, Benelux államok

Kialakulásának állomásai 1957. Római szerződés Keretében létrehozták: Az Európai Atomenergiai Közösséget (Euratom) EGK (Európai Gazdasági Közösség, más néven Közös Piac) Létrehozta: NSZK, Franciaország, Olaszország, Benelux államok Cél: az egységes belső piac A három szervezet 1967-ben egyesült, kialakult az Európai Közösségek (EK)

1992. November 1-jén lépett hatályba A szerződés célja: A Maastrichti Szerződés az 1957-es római szerződések legátfogóbb reformja. Az 1992 februárjában Maastrichtban aláírt szerződés létrehozta az Európai Uniót (EU). 1992. November 1-jén lépett hatályba A szerződés célja: az intézmények munkájában a hatékonyság és a demokrácia erősítése; a nemzetgazdaságok egymáshoz közelítése; a belső piac megvalósítása; az uniós állampolgárság létrehozása; az állampolgárok szabad mozgásának biztosítása. Közös pénz

Az 1997-es Amszterdami szerződés az európai integráció továbbmélyítését szolgálta 1999‑ben bevezetik az EU közös pénzét, az eurót, amit 12 ország elfogadott, Dánia, Svédország és Britannia nem. Az eurót 2002. január elején hozták forgalomba a 12 országban.

Az Európai Unió 3 pilléren nyugszik Az Európai Közösségek alkotják, melyek egymással gazdasági és pénzügyi unióra lépnek A kormányközi együttműködésen alapuló közös kül-és biztonság és védelempolitikai együttműködés kidolgozása Kormányok közötti együttműködés a belügyek és az igazságszolgáltatás terén

1985-ben Schengen: Franciaország, NSZK, Belgium, Hollandia, Luxemburg aláírta a Schengeni Egyezményt -> Határok nélküli Európa megteremtése Írország és az Egyesült Királyság nem írta alá A semleges Svájc viszont igen

2001. február 26.‑án végleg aláírták a Nizzai Szerződést, amely egy komoly lépés az EU bővítése felé. A nizzai csúcson három kérdésben történt alapvető döntéshozás a tagállamok között: Az Európai Bizottság összetétele. Az Európai Parlament képviselőinek száma. A Miniszteri Tanács szavazati súlya

A tagállamok integrációjának főbb lépései Egymás között megszüntették a vámokat és a mennyiségi korlátozást A több ország áruira egységes vámot szabtak ki A tőke és szolgáltatások szabad áramlása Munkaerő szabad áramlása Támogatják a mezőgazdaságot és az élelmiszer-kivitelt és az elmaradott vidékek gazdasági fejlesztését

Alapító tagok

Tagállamai: 1957: NSZK Franciaország Olaszország Hollandia Luxemburg Belgium

1973: Egyesült Királyság Írország Dánia

1981: Görögország 1986: Portugália Spanyolország 1995: Ausztria Finnország Svédország

2004: Magyarország Csehország Szlovákia Szlovénia Ciprus Észtország Lengyelország Lettország Litvánia Málta

2007: Bulgária Románia

Jelképei Európa-nap: május 9. Beethowen IX. szimfóniája Zászló: 12 csillag: teljesség és egység szimbóluma Unió jelmondata: „Egység a sokféleségben”