Dunajská Streda - Dunaszerdahely

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Királyhelmec városunk története
Advertisements

 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Felsőregmec.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Róma az örök város.
Róma nevezetességei Te már jártál erre felé?.
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Budapest Mint Világváros
A népesség térbeli eloszlása
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
5. NAP.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
szakmérnök hallgatók számára
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
Dél Ausztrália.
Victoria.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
SZÖUL 서울 특별시.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Közép-Magyarország településszerkezete
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Napkor A mi településünk.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Kötcse.
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Aggteleki Cseppkőbarlang
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Zselickislak.
/06/17. Kakasfesztivál Kozármisleny.
Demográfiai helyzet az OMM-ban
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Tettye.
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Bér bemutatása.
Készítette: Tóth Balázs I./3.cs.
Készítette: Dóbiás Kinga
London történelme London alapítása London a középkorban A nagy tűzvész
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Tevel (Bonyhádi kistérség).
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Dunaszerdahely „Csallóköz szíve”. Dunaszerdahely elhelyezkedése.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Szalay Petra, Almási Lilla
Előadás másolata:

Dunajská Streda - Dunaszerdahely Prezentáció

Lakosság, egyéb adatok Irányítószám: 929 01 Polgármester: Dr. Hájos Zoltán Terület: 31,45km2 Népesség: 22 477fő (2011) Népsűrűség: 715fő/km2 Tengerszint feletti magasság: 118m Körzethívószám: 00421 (0) 31

Földrajzi elhelyezkedés, fekvés Délnyugat Szlovákia Potos koordináták: é. sz. 47° 59′ 49″, k. h. 17° 36′ 42″

Nevének eredete Nevét szerdai napokon tartott hetivásárairól kapta.

Dunaszerdahely lakosságának összetétele

Lakosság 1910-ben 4762 lakosából 4679 magyar volt. 1930-ben 6280 lakosából 2944 magyar és 2186 zsidó nemzetiségű volt. 2001-ben 23 519 lakosából 18 756 magyar, 3588 szlovák, 353 roma, 147 cseh és 24 német volt. 2011-ben 22 477 lakosából 16 752 magyar és 4373 szlovák volt.

Története Dunaszerdahely környékéről már a bronzkorból (bronz raktárlelet) és a római korból (germán urnatemetkezések) is kerültek elő régészeti leletek.

Története A 14. században kialakul Szerdahely központi magja, a Szentfundusként említett városmag. A 16. században újjáépült Szerdahely iskolája. Középkori eredetű templomát 1518-ban mellékhajóval bővítik ki. Szerdahelyet 1599-ben az Erdődi Pálffy család kapta meg hitbizományi birtokul, akik egyben a helyi (katolikus) egyház, illetve templom kegyurai lettek.

Története Az első világháború alatt az élelmiszerek drágultak, több sorozás történt, a város hadikölcsönöket jegyzett és szünetelt a tanítás. Már a háború elején létesítettek egy hadifogolytábort, ahová 1914 szeptemberében 10 ezer orosz katonát zártak. 1960-ban várossá nyilvánították, ekkor csatolták ismét hozzá az addig különálló Sikabony települést is (1939-ben már egyszer összevonták). A város a közel 120 ezer lelket számláló Dunaszerdahelyi járás legjelentősebb kulturális, közigazgatási és gazdasági központja. Pozsony közelségének köszönhetően (mindössze 37 km) igen dinamikusan fejlődik.

Gazdaság, ipar A város az 1990-es évek közepéig a dél-szlovákiai élelmiszeripar egyik fellegvára volt, az ország élelmiszer-gazdasági válsága azonban kihatott a város iparára is, s az szerkezetileg jelentősen átalakult. Az élelmiszer-ipari múltat 2007-től csak a Tauris Danubia húsfeldolgozó vállalat képviseli, ugyanis az ország legmodernebb cukorgyárát is – amely Juhocukor néven létesült 1969-ben, s a rendszerváltás után az Eastern Sugar francia–angol multinacionális cég vette meg – 2007-ben bezárták.

Gazdaság, ipar Az 1970-es évek óta a város fontos idegenforgalmi központ; 1973-ban létesült a 26 hektáron elterülő, gyógyhatású vízzel rendelkező termálfürdője. A város fontos teherforgalmi logisztikai központtá vált a 2005-ben létrehozott ipari parkjának, valamint a város közvetlen szomszédságában megépült logisztikai telepeknek (Királyfiakarcsa, Kisudvarnok) köszönhetően.

Nevezetességek

Nevezetességek Sárga-kastély, melyet Padányi Biró Márton veszprémi püspök építtetett a 18. század derekán, majd a 19. század elején klasszicizált a Kondé család. A kastély termei ma a Csallóközi Múzeumnak adnak otthont.

Nevezetességek Vermes-villa, melyet a Vermes család épített a 20. század legelején, ma a Kortárs Magyar Galéria otthona.

Nevezetességek 1848/49-es szabadságharc emlékműve

Nevezetességek Vámbéry Ármin szobra

A prezentáció Riedl Christopher által volt készítve. Vámbéry Ármin Alapiskola 9.C osztály Dunaszerdahely (szülővárosom) Forrás Wikipedia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunaszerdahely Készítve: 2014.12.10. Köszönöm a figyelmet! 