1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Lakner Zoltán.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.
Értékek, Világkép. Társadalmi, politikai, ideológiai attitűdök
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Dr. Róbert Péter, egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem Regionális- Tudományi és Közpolitikai Tanszék E8. Város és térség társadalmi szerkezete és környezeti.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Dr. Tóth Péter, egyetemi adjunktus
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
Széchenyi István Egyetem, Győr
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A hatásos prezentáció jellemzői
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
XXVI. Hegesztési konferencia
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A projekt általános szakmai célkitűzései
Dr. Nagy Erzsébet, Gyenes Anett, Vargáné Molnár Alíz,
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Szubjektív biztonságérzet szociodemográfiai aspektusai
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
TAPASZTALATOK, ÖTLETEK, JAVASLATOK A FELMÉRÉSKÉSZÍTÉS FOLYAMATÁHOZ AZ EVASYS-T FORGALMAZÓ SZEMSZÖGÉBŐL HORVÁTH ZOLTÁN VSL KFT. TÁMOP C-11/1/KONV
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
A kérdőív összeállításának módszertana, kiértékelése
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Közüzemi szolgáltatások térségszervezése
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán (PhD), egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék E-mail: bugzol@sze.hu A tudomány és a gyakorlat találkozása Széchenyi Egyetem Győr – 2014. június 17. Társadalmi konfliktusok – társadalmi jól-lét és biztonság versenyképesség és társadalmi fejlődés TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069

Területi identitás vonzáskeretei És tapasztalta-e ezeket az ellentéteket a lakóhelyi környezetében? Elvont kategória oreintáltság? 2 Dr. Bugovics Zoltán, egyetemi docens 2

Területi identitás bizalom- és vonzáskeretei És tapasztalta-e ezeket az ellentéteket a lakóhelyi környezetében? 3 Dr. Bugovics Zoltán, egyetemi docens 3

Az elégedettség általános értékei És tapasztalta-e ezeket az ellentéteket a lakóhelyi környezetében? 4 Dr. Bugovics Zoltán, egyetemi docens 4

A Konfliktusok hátterében lévő problémaérzékelés általános értékei És tapasztalta-e ezeket az ellentéteket a lakóhelyi környezetében? 5 Dr. Bugovics Zoltán, egyetemi docens 5

Kohéziós identitás – konfliktus érzékenység Probléma-érzékenység Magas értékek Társadalmi identitás (kohézió) orientáció: Elvont kategóriák, (makro) társadalmi kohézió irányába mutat Konfliktus-érzékenység: - Individuális és mikrokörnyezet fókusz Probléma-érzékenység Azonosulás És tapasztalta-e ezeket az ellentéteket a lakóhelyi környezetében? Legnagyobb láthatóság: Gazdagok/szegények Magyarok és más nemzetiségek Város/vidék Öregek/fiatalok Diploma/diploma nélkül Még dolgozók/nyugdíjasok Bp/Bp-en kívül Megnéztük, hogy az egymással szembeállított csoportok között van-e különbég az ellentét meglétének megítélésében. Magyarok és mások esetében nem volt csoportképző változónk, azt nem vizsgáltuk. Csak itt volt különbség: - Általános társadalmi fókusz - Individuális és mikrokörnyezeti fókusz Alacsony értékek 6 Dr. Bugovics Zoltán egyetemi docens 6

Identitás és konfliktus kapcsolata hat-e a társadalmi feszültségre? Az identitás pozíció és konfliktuserősség ellenpólusokként érvényesül Azon társadalmi tényezők, amivel identifikálunk erősen, ott a konfliktusérzékenység alacsony, ahol pedig magas konfliktuserősség jellemző, azon társadalmi kategóriákkal kevéssé identifikálunk. Dr. Bugovics Zoltán egyetemi docens

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! 8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Társadalmi konfliktusok – társadalmi jól-lét és biztonság versenyképesség és társadalmi fejlődés TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069 8 Dr. Bugovics Zoltán egyetemi docens