2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Advertisements

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Gazdasági válság hatása a vagyonvédelmi piacra, nemzetközi és magyar tapasztalatok.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
A nagy gazdasági világ válság
Nyugdíj.
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az infláció és az inflációs folyamatok
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Összehasonlító gazdaságtan
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági pénzügyek
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Vállalkozói mikrohitelek
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
A nemzetközi tőkeáramlások
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

2008 válság

USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább megpróbálják kiadni hitelbe. USA-ban komolyabb hitelbírálat nélkül, az ingatlanárak növekedésére támaszkodva nyakló nélkül kezdenek jelzálogkölcsönöket nyújtani magánszemélyeknek. (A hitel fejében a bank jelzálogot jegyeztet be az ingatlanra. Nem adható el szabadon!) Pl. 1millió Ft a ház, ebből 900e hitel. Ha a házak ára felmegy, van biztosíték. Ha az ár csökken, nem fedezi a hitelt. A felvett hitelek felhasználása kétirányú volt: 1. nagy mennyiségű új lakásépítést generált, 2. tartós fogyasztási cikkek vásárlását segítette elő

Bankok közötti hitelezési verseny = egyre kockázatosabb hitelezés. Pl.: a ház árának 90%-a hitel! 1. - egyre megbízhatatlanabb adósoknak adnak - kockázatos beruházásokat finanszíroznak 2. - a kockázatos hiteleket különféle pénzügyi konstrukciók segítségével eladták befektetőknek. - ezek a követelések időzített bombák az amerikai befektetési bankok portfoliójában (később nem várt problémákat okoztak) – nincs mögöttük valódi pénz, érték (portfolió = a befektető által birtokolt befektetési eszközök összessége)

A rendszer addig működik, amíg újabb pénzeket képes a hitel piacról felszívni 2006-ban tetőzött az ingatlanok értéke. A befektetők (lakástulajdonosok…) úgy gondolták, hogy most érdemes (magas áron) eladni ingatlanaikat. A megugró kínálat levitte az árakat. Sokan megijedtek és szintén eladással próbálkoztak. A lakások értéke nagy zuhanásnak indult. Ez magával rántotta az erre felépült értékpapírokat is és ezzel az értékpapírokat jegyző befektetési bankokat. A bankok gyakorlatilag elveszítették tőkéjük egy részét és a normál befektetéseiket sem voltak képesek hitelek nélkül finanszírozni. A bankok nem tudják felmérni, hogy mennyit is érnek valójában a követeléseik (mennyiért lehetne eladni a házakat), ezért nem mernek hitelezni (felborult a hitel/betét arány!). A bankok közötti pénzforgalom is leáll. A piacról eltűnt a vásárló erő, mivel a vásárlók végletesen eladósodtak és a további fogyasztást nem fedezte az ingatlanuk árnövekedése.

A Lehman Brothers csődje 2008 októberében előre vetítette egy teljes összeomlás rémképét a teljes amerikai banki szektorra nézve. (a Lehman Brothers amerikai befektetési bank, kb. 10- szer nagyobb, mint az OTP.) Röviden: 2006-tól egyre több hitel dőlt be → egyre több eladó lakás → kínálat növekedés → ár csökkenés → ingatlaniroda csődök → bank csődök vagy csőd közeli állapotok → bankok nagyobb kamatra nyújtanak csak hitelt egymás között → már magánszemélyeknek sem adnak A gazdasági növekedés negatívba vált, ezért csökken a tőzsde, nyugdíjpénztárak, értékpapírok stb. értéke. A bankcsődök és a negatív hírek miatt a hitelezés nehézkessé válik vagy teljesen megszűnik, a fogyasztás csökken, a termelés csökken a munkanélküliség pedig növekszik

A jegybankok (ezeken keresztül az államok) a további csődhullám elkerülése érdekében feltőkésítették a bankokat, hogy a teljes összeomlást elkerüljék és az emberek/cégek… megtakarításai ne ússzanak el teljesen. (Az állam megelőzte az 1930-as nagy világválsághoz hasonló összeomlás kialakulását). A kormányok azóta is alacsonyan tartják a jegybanki alapkamatokat abban bízva, hogy az alacsony hitelkamatokon keresztül beindul a gazdasági fellendülés.