TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Advertisements

Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Bevezetés a környezetgazdaságtanba
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Fenntartható fejlődés és információs társadalom fejlesztés
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Juhász Ildikó
Környezettudatos terméktervezés
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Környezetjogi alapelvek
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A környezetvédelmi jog története
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható fejlődés
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Vállalati fenntarthatóság
Agrár-környezetgazdálkodás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET

A technológia fogalma, tárgya A technológia a gyakorlat, az ipari üzemek tudománya Különbségek a technológia és az elméleti tudományok között A technológia és más tudományok kapcsolata

A technológia és más tudományok kapcsolata

A technológia alaptörvényei A költségparaméter törvénye A paraméterek nagy számának törvénye A léptékhatás törvénye Az automatizálás törvénye

A technológia fejlődéstörvényei 1. A költségparaméter csökkenésének törvénye Az energiafogyasztás csökkenésének törvénye A termelékenység növekedésének törvénye Folyamatos működésű üzemek létesítése

A technológia fejlődéstörvényei 2. A nyersanyagok hatóanyag-tartalmának csökkenése A fajlagos kihozatal növelése A termék minőségénak javítása, új termékek bevezetése

A technológia fejlesztési irányai A hőmérséklet- és nyomáshatárok szélesítése Szét- és átszerelhető üzemek létesítése A folyamatok sebességének növelése Új energiaforrások alkalmazása Új műveletek, eljárások alkalmazása Hulladékszegény technológiák kifejlesztése A biokémia ipari alkalmazása

Technológia létesítése Termék iránt felmerült igény - fenntartható fejlődés Lehetőségek: - import útján való beszerzés, - új üzem létesítése, - meglévő üzem korszerűsítése.

A technológiai folyamatok ábrázolása Blokkvázlat Elvi vázlat Technológiai folyamatábra Gyártási folyamatábra

A nitrogénipar blokksémája

Ammónium-nitrát gyártás elvi vázlata

Kellog szintéziskör

Technológiai számítások Anyagmérleg Energiamérleg Ezek alapján: - kapacitás kihasználás - termelés fajlagos adatai, kitermelés - átalakulási fok, - termelékenység számítása - energiahatékonyság számítása.

Technológia és környezet A környezetszennyezés nem szükségszerű velejárója az ipari termelésnek Mérföldkövek: - 1968, Római Klub, A növekedés korlátai (Limits to growth), - 1972, Stockholm, I. Környezetvédelmi Világkongresszus - 1987, Közös jövőnk (Our mutual future)  fenntartható fejlődés

Fenntartható fejlődés Sustainable devlopment DEVELOPMENT THAT MEETS THE NEEDS OF THE PRESENT WITHOUT COMPROMISING THE ABILITY OF FUTURE GENERATIONS TO MEET THEIR OWN NEEDS”

További nemzetközi megállapodások 1992, Rio de Janeiro, Föld Csúcs  Nyilatkozat a fejlődésről,  Agenda 21, feladatok a 21. századra, Kioto-i jegyzőkönyv, 2002, Johannesburg, világkonferencia A káros anyag kibocsátás nagy részéért 15 állam felelős. (pl. USA  40 %)

A fenntartható fejlődés követelményei A megújuló természeti erőforrások limitált felhasználása A hulladék keletkezés üteme ≤ a környezet asszimiláló képessége A nem megújuló erőforrások ésszerű felhasználási üteme Természeti erőforrások: Részben megújulók: talajtermékenység, hulladék asszimiláló kapacitás Nem megújulók: ásványi nyersanyagok Megújulók: víz, biomassza

A fenntartható fejlődés alapelvei 1. Figyelem és gondoskodás az életközösségekről Az ember életmnőségének javítása A Föld életképességének és diverzitásának megőrzése A meg nem újuló erőforrások felhasználásának minimalizálása A Föld eltartóképességének keretein belül maradni (carrying capacity)

A fenntartható fejlődés alapelvei 2. Gondolkodásmód megváltoztatása Lehetővé tenni, hogy a közösségek maguk gondoskodjanak a környezetükről Biztosítani az integrált fejlődés nemzeti kereteit Globális szövetség létrehozása

A Földet érő környezeti terhelés T = [lakosszám, fő] x [GDP, €/fő] x [fajlagos terhelés, terhelés/ €] Csökkentése: - csak a fajlagos terhelés csökkentésével lehetséges

Fenntartható és ésszerűtlen fejlődés

Elérhető legjobb technika Best available technique, BAT Elérhető  gazdaság Legjobb  a lehető legkevesebb környezeti hatással járó Technika  társadalom