A szennyezés fogalma.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Környezetvédelem 2013 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Környezetvédelem 2014 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A környezeti elemek I. A légkör
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Levegő védelme.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Az üvegházhatás és a savas esők
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Felelősséggel a környezetért!
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Felszín alatti vizek minősítése
Levegőtisztaság-védelem
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Levegőtisztaság védelme
A légkör és a levegőszennyezés
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A világnépesség növekedése
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A savas eső következményei
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Földünk népessége.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
ÖKOLÓGIA.
Globális környezeti problémák
Ökoiskola- vetélkedő március
Agrár-környezetgazdálkodás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Globalizáció.
Előadás másolata:

A szennyezés fogalma

A szennyezés folyamata Kezdő lépés: A szennyező anyagok valamely forrásból való kilépése (emissziója) A szennyező anygok koncetrációja mindig az emisszió helyén a legnagyobb Az emisszió forrásait többféleképpen csoportosíthatjuk Eredet szerint: ipari, mg-i, közlekedési stb. Helye szerint: helyhez kötött (pl.:gyár kéménye) v. mozgó forrás (autó kipufogója) Ideje szerint: folyamatos vagy időszakos Mennyisége szerint: állandó mennyiségű v. időben változó mennyiségű (Ezeken a csoportosításokon kívül még léteznek más csoportosítások is (pl.: halmazállapot szerint) , de a környezetvédelem napi gyakorlatában ezeket használjuk)

2. lépés: A kilépő anyagok a környezet elemeivel elkeverednek, hígulnak, kémiailag, fizikailag átalakulnak-transzmisszió A kilépő anyagok módosulva a levegőben a a környezetet károsítják Hígulásukkal hatásuk csökkenhet Fizikai/kémiai változással a károsító hatás nőhet A transzmissziót befolyásolja a közvetítő közeg összetétele, földrajzi, meteorológiai tényezők stb.

Folyamat röviden: kilépés-> terjedés->szennyezettség 3. lépés: Ez az anyag valamelyik lépésen keresztül bejut az emberbe (pl.:belégzéssel) vagy kifejti káros hatását a környezet adott elemén-immisszió (szennyezettségi koncentráció) Az immisszió nem egyetlen forrásból származik, hanem valamennyi forrás terjedés által befolyásolt összegzett hatás Folyamat röviden: kilépés-> terjedés->szennyezettség A környezet szennyezettségét többféle módon érzékelhetjük: műszerek segítségével v. érzékszerveink segítségével (műszerek pontosabban érzékelik a szennyezettséget, mint érzékszerveink) Az immisszió egy részét az ember nem érzékeli közvetlenül: Okai: nem éri el az immisszió érzékszerveink észlelési minimumszintjét Eléri a küszöbszintet, de azt más immissziók elfedik (pl.: kocsiban a zene elfedi a közlekedés többi zaját)

A környezeti hatások csoportosítása Egyes környezeti beavatkozás nem csak hatást, hanem hatássorozatot is kivált, megkülönböztetjuk a: - Elsődleges (primer) hatás Az ezáltal szennyezett környezeti elem más környezeti elem szennyeződését is kiválthatja és így kiterjedhet az élő és élettelen környezetre is. pl.: kémény füstölése miatt szennyeződött légkör - Másodlagos (szekunder) hatás Az elsődleges hatás következménye Pl: savas eső a primer hatás miatt - Harmadlagos hatás Pl: a savas eső miatt elsavasodott talaj (- Negyedleges hatás Pl: az elsavasodott talaj miatt elpusztuló növények)

Térbeli és időbeli következmény szerint 3 csoport: Jelentéktelen környezeti szennyezés Földrajzilag csak kis területet érint Csak egy-két környezeti elemre terjed ki A távolabbi jövőben nem okoz visszafordíthatatlan károsodást vagy nem okoz az ökológiai rendszerben nagy változást Pl: az erdőből néhány fa kivágása, virág leszakítása, otthoni kályhafüst Jelentős környezeti szennyezés: A jelentéktelennek tekintett hatások összegződése vagy a szennyező anyag minősége/mennyisége miatt Földrajzilag nagyobb területet érint Kettőnél több környezeti elemre terjed ki Az ottani ökoszisztéma teljes átalakulását v. fajok kipusztulásást okozza Döntő/Globális környezeti hatás Kontinensekre v az egész Földre kiterjed Valamennyi élő és élettelen elemeket károsítja Hosszú távon az egyed feletti szervezeződési szintek átalakulását, új fajok kialakulását vagy a régiek egy részének kipusztulásást okozza

A példákból kiindulva a kályháink C, S- és NO kibocsátása+közlekedés és ipar füstgázai+természetes eredetű légszennyezők szennyezik az atmoszférát. Ezek savas esőt, globális felmelegedést, éghajlati övek eltolódását eredményezik, amiket még súlyosbítanak az ember egyes környezetkárosító tevékenységei is-> Az egész Föld élővilágát pusztulással fenyegetik. Ezekre a megoldást az ökológiai alapú rendszerszemlélet adja Ez azt mondja ki, hogy: Bármely emberi tevékenysége vizsgálni és minősíteni kell annak megkezdése előtt, hogy az milyen hatással van az élő és az élettelen környezetre. A fogalmat már hazánkban is ismerik Pl: Környezeti hatásvizsgálat: az egyes technológiák telepítése előtt vagy felszámolása után végzik Pl: Audiálás: bizonyos üzem környezeti hatásának megállapítása/állapotfelmérése Ezenkívül a fejlett a csak néhány országban bevezetett a termelők környezetirányítási rendszerének kidolgozása.

A környezeti szennyeződés mérséklése Az ökológia rendszerszemléletet az embereknek csak egy töredéke ismeri, ezért az emberek többsége képtelen tevékenységeit ennek megfelelően irányítani A rövid távú gazdasági ellenérdekeltségek is megnehezítik a rendszerszemlélet használatát. Megoldási lehetőségeink tehát nem a rendszerszemléletben rejlenek, hanem másban. Pl: Környezetvédelem, ökológia, jog tudománya Határérték: a szennyező anyagok minőségére és mennyiségére vonatkozó jogilag korlátozott mérték Jogi korlátozás gyanánt a határérték alatti emmissziókat engedélyezik , de túllépésüket már büntetik. A határérték országonként változik- a fejlett országokban magasabb, a fejletlenebbekben alacsonyabb Egy- egy szennyezőre több határérték is megállapítható Globális egyezmények

A globális környezeti problémák Jelentése az olasz Római Klub-nak a „növekedés határai” címmel: 5 fő csoportba sorolhatóak a Globális környezeti problémák Az emberi népesség exponenciális ütemű szaporodása Fokozódó élelmezési hiány, éhínségek A Föld nyersanyag-és energiakészletésenk kiürülése Gyorsuló fegyverkezés Környezet fokozatos elszennyeződése Ezek megállapítása nagy vitákat eredményezett, ám az első következmények szinte azonnal jelentkeztek: 1973-ban kitört az olajválság De egyes országok a rossz gabonatermés miatt a lakosságukat élelemmel látták el->fokozódó éhínség Az olajválság hatásaként regionális fegyveres konfliktusok robbantak ki Afrikában és Ázsiában

2 jelentésük 1974-ben jelent meg Ekkor már a vezető hatalmak is elkezdtek aggódni, számukra is nyilvánvalóvá vált, hogy itt az emberiség léte forog veszélyben 1983-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése nemzetközi bizottség létrehozását javasolta a megoldási lehetőségek feltárására A Környezeti és Fejlesztési Világbizottság nevet kapta 23 tagú testület, elnöke a norvég miniszterelnöknő lett 1987 okt.: A bizottság előterjesztette jelentését „Közös Jövőnk” címmel Erős kötöttségekkel és lényeges változtatásokkal lehetséges aza emberiség további léte és fenntartható további gazdaság fejlődése „…A fenntartható fejlődés olyan társ.-i, politikai-és gazd.-i haladást jelent, amely megfelel jelen szükségleteinknek, de nem akadályozza meg, hogy az eljövendő nemzedékek is kielégíthessék szükségleteiket…” Fő eleme a méltányosság a világ különböző népei között, de szülők és unokák között is