Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Bonifertné Szigeti Márta – ügyvezető igazgató
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalások
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üveghatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások - vállalásai Domonkos Gréta.
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Megújuló energiaforrás
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.Módosító indítványok szerkesztése és elküldése 3.Felkészülés a csoportülésre.
Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.EGSZB-csoport választása (csoportonként 1 diák), módosító indítványok.
Klímaváltozás és biodiverzitás Az Európai Unió tevékenységei DORKA ÁRON
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A politika felzárkózik a tudományhoz: a brit klímastratégia mérföldkövei Greg Dorey, Brit Nagykövet
Nemzetközi és hazai civil szervezetek hatása a klímapolitikára Schmuck Erzsébet, MTVSZ társelnöke Hogyan értékelhető a nemzetközi és hazai civil mozgalom.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Az országonkénti kibocsátási ráták meghatározása, ellenőrzése, a nemzetközi kibocsátási kvótakereskedelem első tapasztalatai Kontó Sándor.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Az Éghajlatváltozás.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A Föld napja.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Az alternatív energia felhasználása
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások – története/vállalásai ZELEI.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások Készítette: Magyar Gyöngyi.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Ökoiskola- vetélkedő március
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Előadás másolata:

Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás

A kihívás nagysága Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világnak szembe kell néznie Cselekednünk kell a hőmérséklet emelkedésének stabilizálása érdekében, hogy megelőzzük a visszafordíthatatlan és katasztrofális változásokat Globális intézkedésre van szükség – csak rövid ideig van lehetőségünk cselekedni Ha most lépünk, az kevésbé költséges, mintha az elszabadult éghajlatváltozást kellene kezelnünk

A felmelegedés – valóság

1850 óta az átlaghőmérséklet világszerte 0,76 °C-kal emelkedett meg A felmelegedés zöme az utóbbi 50 év során, emberi tevékenység eredményeképpen következett be Az okok: fosszilis tüzelőanyagok elégetése energiatermelés céljából, mezőgazdaság, erdőirtás Már most is tapasztalhatjuk az éghajlatváltozás egyes következményeit, pl. hőhullámokat és szélsőségesebb időjárási eseményeket

Mit kell tennünk? Jelentősen mérsékelnünk kell a széndioxid-kibocsátásokat, és alacsony széndioxid-kibocsátású technológiákra kell áttérnünk Drámai módon változtatnunk kell az energia felhasználásán és termelésén Hatékonyabban kell felhasználnunk az energiát El kell terjesztenünk a megújuló energiák és az innovatív technológiák használatát Alkalmazkodnunk kell a már zajló változásokhoz

A nemzetközi fellépés kezdetei Az országok 1992-ben, az Egyesült Nemzetek Éghajlat- változási Keretegyezményének (UNFCCC) megkötésével kezdtek párbeszédet az éghajlatváltozásról A széndioxid-kibocsátások csökkentésére vonatkozó első nemzetközi kötelezettségvállalásokat a Kiotói Jegyzőkönyv fektette le 1997-ben Az EU vezető szerepet játszott a múltbéli megállapodásokban, emellett a hatékony jövőbeli fellépés szószólója is

A Kiotói Jegyzőkönyv után (1) Kiotó: –Csupán első lépés –Csak 2012 végéig marad érvényben –Nem minden ország csatlakozott hozzá – többek között az USA sem –Nem tartalmaz a fejlődő országokra vonatkozó kötelezettségeket, pedig az ő kibocsátásaik egyre gyorsabban felzárkóznak a fejlett országokéihoz

A Kiotói Jegyzőkönyv után (2) Új megállapodásra van szükség Nagyratörőbbnek kell lennie, hosszú távú kötelezettséget kell vállalni nagyobb arányú csökkentésekre A fejlett és a fejlődő országoknak egyaránt cselekedniük kell Teljesítenünk kell azt a vállalást, miszerint a felmelegedés mértékét 2 ºC alatt tartjuk A globális széndioxid-kibocsátások mennyiségének 2020-ig tetőződnie kell, majd 2050-re felére kell csökkennie A Kiotót követő egyezségnek ki kell terjednie a fejlődő országok és az alkalmazkodás támogatására is

Az EU intézkedései (1)

2008 decemberében az európai vezetők megállapodtak egy éghajlatra és energiára vonatkozó csomagban, amely 2020-ig nagyratörő célokat fogalmaz meg. A csomag szerint: –2020-ig 20%-kal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, illetve 30%-kal, amennyiben más fejlett országok is vállalják ezt –Az energia 20%-ának megújuló forrásokból kell származnia –20%-kal növelni kell az energiahatékonyságot

Az EU intézkedései (2) Néhány példa a csomagban szereplő konkrét lépésekre: –A kibocsátáskereskedelmi rendszer kiterjesztése –A szén-dioxid elkülönítésének és tárolásának támogatása –Országonkénti célkitűzések a megújuló energiákra vonatkozóan

Egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás: az előre vezető út A cél egy új megállapodás megkötése 2009 végéig, az ENSZ koppenhágai konferenciáján A tárgyalásokon 192 ország vesz részt Világméretű célokra van szükség a kibocsátások csökkentését illetően Erősítenünk kell az országok alkalmazkodóképességét Újszerű finanszírozási forrásokra van szükség a fejlődő országok számára 2015-re működnie kell a nemzetközi széndioxid-piacnak

Egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás: az előre vezető út

Itt találhatsz további tájékoztatást