Elektromágneses energiák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Advertisements

Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
Középiskolai Fizikatanári Ankét – Kaposvár, 2009 Kolláth Zoltán (MTA KTM CsKI, MCSE)
Radioaktivitás és atomenergia
Zöld fények az éjszakában
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
A környezeti radioaktivitás összetevői
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Az Atomenergia.
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
Energiatermelés külső költségei
6. Tájékozódás és navigáció
Villamosság élettani hatásai Az optikai sugárzás élettani hatása
Alkoholizmus.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
A termeszétes radioaktivitás
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
Radioaktív anyagok szállítása
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
AIDS Világnap: december 01..
IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK Dr. Sárváry Attila.
Az atomenergia.
Hősugárzás Radványi Mihály.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
A szervezetünk megfelelő működéséhez létfontosságú folyamat
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mindent a radioaktivitásról
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Atomfegyverek működése Hatásai
Légző rendszer betegségei
A szem betegségei.
Elektromágneses színkép
Ionizáló sugárzások egészségügyi hatásai
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Kómár Péter, Szécsényi István
Optika Fénytan.
Atomenergia.
Rutherford kísérletei
Tanárnő : Szilágyi Emese
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Röntgensugárzás.
A gamma-sugárzás nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokból (1019 Hz) álló sugárzás.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
A polarizációs mikroszkópia
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
A termeszétes radioaktivitás
A radioaktív sugárzás biológiai hatása
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A termeszétes radioaktivitás
Jean Baptiste Perrin ( )
Természetes világítás
A maghasadás és a láncreakció
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
VITAMINOK.
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
Anyagmozgató- berendezések I.
Elektromágneses hullámok
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
Sugárzások környezetünkben
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
Atomenergia.
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Radioaktív lakótársunk, a radon
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

Elektromágneses energiák

UV sugárzás Felosztás: közeli UV UV-A UV-B UV-C távoli UV extrém UV

UV-A (315-400 nm) UV-B (280-315 nm) UV-C (200-280 nm)

Az UV B sugárzás hatása a kötőhártyára pterygium

Az UV B-sugárzás hatása a lencsére katarakta

A napfény hatása az ideghártyára Makula degeneráció

Hamisításvédelemre Rovarirtásra

Fertőtlenítés UV-C

Röntgensugárzás lágy, kemény sugárzás Keletkezése: Fékezési sugárzás Karakterisztikus sugárzás

Röntgensugárzás alkalmazásai betegségek diagnosztizálása daganatok kezelésére kimutathatók a fémekben lévő esetleges anyaghibák

Radioaktivitás Henri Becquerel Pierre és Marie Curie Ernest Rutherford Paul Ulrich Villard α, β, γ- bomlás

A radioaktív szennyezés kielégíthetetlen energiaigény U vagy Pu atommagjának bombázása Láncreakció, stabilizálás elektromos E U vagy Pu + deutérium-trícium Magfúziós E nukleáris robbanás Radioaktív anyagok biztonságos tárolása Atomhulladékot három kategóriái kis és közepes aktivitású fajták, nagy sugárzású hulladékok

1986 Csernobil

A sugárzás biológiai hatásai Külső és belső sugárterhelés Genetikai hatás Szomatikus hatás Korai szükségszerű Késői szükségszerű és véletlenszerű

Sugárbetegség lefolyása Idő Halálos dózis Félhalálos dózis Félhalálos alatti dózis 1. hét Émelygés, hányás, ajak és torok megdagad Émelygés, hányás Lehetséges émelygés, hányás 2. hét Láz, folyadékveszteség, gyors súlycsökkenés halál Étvágytalanság, Rossz közérzet Tünetmentes időszak 3. hét Láz, ajak és torok erős gyulladása Rossz étvágy, általános gyengeség, sápadtság, hajhullás, vérzékenység, hányás 4. hét Sápadtság, vérzékenység Súlyveszteség, 50%-os halál A túlélők lassú javulása Lassú javulás

Sugárzások elleni védelem Külső sugárterhelés esetén Távolságvédelem Idővédelem Árnyékolás Belső sugárterhelés esetén Megelőzés Dekorporáció

Elektroszmog Természetes és mesterséges A sugárzások és terek frekvenciájuk, intenzitásuk és a terük jellege (elektromos, mágneses vagy távoltéri sugárzó) Jellemzője, hogy az alacsony energiájú, úgynevezett nem-ionizáló tartományba esik.

Erős elektromágneses sugárzásterhelésre vezethetők vissza egyes megmagyarázhatatlan idegi panaszok, egyes krónikus fáradtságtünetek, mozgásszervi gyengeség, esetlegesen allergiás megbetegedések, fejfájás, szorongásos állapotok, alvászavarok is az. Elektromágneses sugárzásintenzitás fokozott kockázati tényezőt jelenthet a rákos megbetegedéseket és a leukémiát illetően.

Javaslatok az elektroszmog hatással szembeni védekezésre Teljes áramtalanítás, Két méter távolság, Villanypárnákat és –takarókat Rádiós ébresztőórák A tető felett állandó áramvezetékek igen erős váltakozó mágneses teret okozhatnak. (Országos Joliot-Curie Intézet Nem-ionizáló Sugárzások osztálya)

Fényszennyezés

1957. szeptember 20-a reggelén egy torony 150 méteres körzetében 20 1957. szeptember 20-a reggelén egy torony 150 méteres körzetében 20.000 elpusztult madár tetemét találták. Tengeri teknősfajok A soksertéjű tengeri gyűrűsférgek Zooplankton algafogyasztása

1980 Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság 1988-ban az USA-ban megalakult a Nemzetközi Sötét Ég Egyesület (International Dark-Sky Assosiation) Nemzeti Sötét Ég Hete 1980 Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság

Űrfelvétel bolygónk fényeiről

A rovarvilágban a fényszennyezés az alábbi káros hatásokat fejtheti ki: az élőhelyeiktől, táplálkozó-helyeiktől való elcsalogatás; szaporodó partnerek szeparálása; nagyobb kitettség a ragadozóknak; az egyedek közvetlen vagy közvetett elhullása; lokális kipusztulás, a populáció összeomlása.

A fényforrás csalogató hatása alapvetően három paramétertől függ: a fényforrás magasságától, teljesítményétől és a kibocsátott fény spektrumától. A mesterséges fényforrások másik veszélye a rovarok szempontjából, hogy nem végtelen távolságból világítanak, mint az éjszakai égbolt természetes fényforrásai (pl. a Hold).

Ha azonban egy véges távolságú fényforrásból eredő fény a legerősebb inger, és ehhez viszonyítja a haladása irányát, akkor egész más lesz az eredmény (fogságba ejti a fény, spirálozik a lámpa felé).

A fényterhelés káros hatásainak csökkentése érdekében ökológiai szempontból a következőkre kellene különösen odafigyelni: Csak a szükséges területek kerüljenek megvilágításra, lehetőleg kerülve a felfelé irányuló fényt. A világítótestet a még ésszerű legalacsonyabbra kell elhelyezni, és a teljesítményét optimalizálni.

Egy holland kutatás során például az derült ki, hogy egy kivilágított új autóút teljesen tönkretette a nagy godák védett és ezért érintetlenül hagyott fészkelőhelyét, mivel a madarak elmenekültek a megváltozott környékről. Egy olasz reptérbővítéshez készült hatástanulmány szerint a költőző madarak a fények miatt rossz pihenőhelyekre szállnak le, elvesztik a tájékozódási képességüket és csökkennek a túlélési esélyeik. Ráadásul a madarak viselkedése is megváltozik: az angol városi vörösbegyek például végigdalolják az éjszakákat, de már Debrecenben is feltűnt néhány éjjel fütyülő feketerigó.

Hongkong Frankfurt San Diego Valencia

A poláros fényszennyezés Polarizált fény Szupernormális inger Polarizációs ökológiai csapdák Szitakötőket vonzzák a fényes, fekete sírkövek Rajzáskor a kérészek nőstényei petecsomóikat az aszfaltra rakják Géza, Tószeg gólyája Polarizációs bögölycsapda