Gondolatok a tájtervezés és földrajztudomány kapcsolatáról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Advertisements

Madártávlatból a horizontra! Avagy a táj(kép)kutatás horizontális aspektusai Bodnár Réka Kata Molnár Lajos Szabolcs Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Táj/környezettervezés Számonkérés – évközi munka 40 %, év végi dolgozat 60 % jegyajánlás 3-ig szóbeli javítás lehetséges, beugrók kellenek Irodalom •Csemez.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Baranya Megyei Önkormányzat
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
TÁJRENDEZÉS,TÁJVÉDELEM II.
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Tájtervezés/menedzsment 2
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Kővári János országgyűlési képviselő,
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Foglalkoztatás-politika
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika 1996 után Magyarországon
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Az önkormányzatok településfejlesztési
Geográfusok a tájvédelmi-, természetvédelmi államigazgatásban Faggyas Szabolcs tájvédelmi referens Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság MTA X. Osztály Természetföldrajzi.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
2017. július 5..
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Hagyományos ökológiai tudás és
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Gondolatok a tájtervezés és földrajztudomány kapcsolatáról Szilassi Péter SZTE

Az előadás felépítése Elméleti, fogalmi, szemléletbeli különbségek Geográfiai ismeretek, és geográfusok a tájtervezés hazai gyakorlatában Tájtervezés megjelenése a geográfus képzés „tájas” szakirányaiban

1. Elméleti, fogalmi, szemléletbeli különbségek

Tájtervezés fogalma A tájrendezés egyik eszköze, melynek célja a tájrendezési döntések előkészítése és a többcélú tájhasznosításból adódó érdekkülönbségek összehangolása. (Csemez A.) A tájnak, mint térbeli egységnek a védelmét, fejlődését szolgáló tervezési folyamat. Célja a tájháztartás tartós teljesítőképességének, és esztétikai értékének a megőrzése, fejlesztése. (Mezősi G.)

Tájtervezéshez szükség van-e földrajzi ismeretekre? A földrajz hátteret, és eszköztárat ad a táj elemzéséhez, tervezéséhez Magyarországon gyakran pusztán mérnöki feladatnak tekintik a tájtervezést Pedig ugyan azt az objektumot (tájat) szemléli másik nézőpontból A geográfia adós egy tervezés számára kialakított know how gyűjteménnyel A tervezés gyakran nem használja a tájföldrajzi kutatások eredményeit, csak az alapadatokat

Geoökológiai háttér (3 féle megközelítés) Tájszerkezet feltárása (hierarchia, tájtípus) Pufferkapacitásra, érzékenységére lehet belőle következtetni Tájmintázat elemzése (mintázatból a folyamatra lehet következtetni) Funkcionális tájelemzések (optimális tájhasználat tervezése) geoökológiai térképezés segítségével

Tájfunkciók Tájépítészek szerint Tájökológusok szerint Lefolyásszabályozási funkciók Erózióval szembeni ellenállás funkciója Ökotópképző funkció stb. Ipari funkció Települési funkció Rekreációs funkció Stb.

Tájfunkciók elemzése Paraméteres (tájalkotó tényezőnkénti) Integrált (táji) amikor területegységenként Folyamatorientált elemzés (újabban) mely a működés oldaláról közelíti meg a tájat

Geoökológiai tájelemzés lépései (Geoökológiai tájanalízis) Koncepcionális fázis (vizsgálati cél megfogalmazása, modellalkotás) Fő szakasz terepi és labormunkák Geoökológiai viszonyok leírása A tájfunkciók elemzése (víz, anyagkörforgások) Geoökológiai szintézis (ökotóptérképek, tájháztartási elemzések)

Geoökológiai tájanalízis adatháttere Nem elsődleges feladat az adatok előállítása De a térbeli kiterjesztés, szintetikus elemzés IGEN! DE sajnos nem, vagy nehezen hozzáférhető, vagy hiányosak, vagy drágák az adatok…. A tájtervezők határidőre dolgoznak, megelégszenek gyengébb alapadatokkal is…

Tájak hierarchiája, térbeli egységei Geoökológia: természeti földrajzi alapú tájfelosztás (ökotóp, kistáj, középtáj, nagytáj stb.) Tájtervező mérnökök: Antropogén használat alapján történő térfelosztás (Üdülőtáj, Ipari táj stb.) Újabban: Tájkarakter egységek, Tájkarakter-típus Mindegyiknek lehet létjogosultsága, a cél határozza meg, hogy melyiket alkalmazzuk, de a tervezés leggyakoribb alapegysége a közig határ!

Tér és Idő dimenzió problematikája Térben (méretarány) tájaknak, terveknek, is van hierarchiája. A „belenagyítással” nem jutunk több adathoz. Elvileg a kimeneti (javaslati) térképek méretaránya a felhasznált adatok, alaptérképek méretarányával megegyező kellene hogy legyen!!! Időbeli dimenzió is van! Csak addig érvényes a terv időben, ameddig a földrajzi változások progniosztizálhatók.

2. Geográfiai ismeretek, és geográfusok a tájtervezés hazai gyakorlatában

Geográfusok a tájtervezésben… Tájrehabilitációs (rekultivációs) tervek készítése (nem kell hozzá tervezői jogosultság) Természetvédelmi kezelési tervek (nem kell hozzá tervezői jogosultság) Területrendezési tervek Településrendezési tervek tájrendezési munkarésze (geográfus nem tervezhet)

Területrendezés A területrendezés az országra, illetve térségeire kiterjedően a területfelhasználás rendjének és a területhasználat szabályainak megállapítása, az erőforrások feltárása, a táj terhelése és terhelhetősége meghatározása, ezek együttes értékelése, előrejelzések készítése, a területi adottságok célszerű hasznosítási javaslatainak kidolgozása, a fejlesztési koncepciók és programok térbeli, műszaki-fizikai rendszerének meghatározása, nemzetközi együttműködés és szerződés keretében az európai és határ menti területrendezési tevékenység összehangolása… 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

A területrendezés céljai: Az erőforrások feltárása, a táj terhelése és terhelhetősége meghatározása, ezek együttes értékelése, előrejelzések készítése, a területi adottságok célszerű hasznosítási javaslatainak kidolgozása, a fejlesztési koncepciók és programok térbeli, műszaki-fizikai rendszerének meghatározása, 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

„ a térszerkezeti elemek azonosítása, a térszerkezet időbeli alakulása, a térségi területfelhasználás változásai, tendenciák értékelése „ melléklet a 218/2009. (X. 6.) Korm. Rendelethez a területfejlesztési koncepció, a területfejlesztési program és a területrendezési terv tartalmi követelményeiről, valamint illeszkedésük, kidolgozásuk, egyeztetésük, elfogadásuk és közzétételük részletes szabályairól

Tájérzékenység (14 paraméter alapján) súlyozottan

Táterhelés (8 paraméter alapján) súlyozottan

Tájterhelhetőség

? „Rendszeresen belvízjárta területek” 2006-os lehatárolás Módosított lehatárolás (2011)

„ Rendszeresen belvízjárta területek (2005)

Rendszeresen belvízjárta területek (2011) Pálfai I. (2004)

Rendszeresen belvízjárta területek (2005, 2011)

Településrendezési tervek Tájrendezési munkarész (kötelező alátámasztó munkarész) Tájvizsgálat + Értékelés Tájrendezési, Tájvédelmi, Tájfejlesztési javaslat Geográfusnak nincs tervezői jogosultsága

Tájhasználati konfliktusok • jelenlegi területhasználatok (meglévő tájhasználati konfliktusok) • tervezett területhasználatokra (potenciális tájhasználati konfliktusok) vonatkozóan is célszerű feltárni

Tájhasználati konfliktusok típusai (tájépítész szakma szerint) • Funkcionális (használati) konfliktusok, – szomszédságok • Ökológiai, (tájökológiai) konfliktusok • Tájképi, vizuális konfliktusok • Egyéb problémák

Konfliktusok feltárásának menete • Környezeti elemek állapotának áttekintése során feltáruló problémák/konfliktusok – talaj, víz, levegő (bűz is), zaj, stb. – Kijelölt védőterületek hasznosítása és szomszédsága – Ismert környezetszennyezések bírságok, határérték túllépések • Hasznosítások áttekintése – Hasznosításokból eredő terhelések (jelenlegi és korábbi tevékenységek egyaránt) – Az egyes hasznosítások által megkövetelt környezet minőség ,környezetállapot (pl. érzékeny használatok lakó, üdülő) • Védett, védendő értékek áttekintése (víz, természet, tájkép, műemlék)

3. Tájtervezés megjelenése a geográfus képzés „tájas” szakirányaiban

Néhány összehasonlító adat a tájas szakirányokról ELTE (Táj és környezet szakirány) EA GY Új irányzatok a Tájkutatásban 1 Tájföldrajz, Tájkutatás 2 Kultúrtájvizsgálat alapjai Kultúrtájtípusok a Kárpát medencében Település a tájban összesen 9

DE (Táj és környezetkutató szakirány) EA GY Tájelemzés és értékelés gyakorlat 1 Táj és környezeti tervezés földrajzi alapjai 2 Ágazati tervezés környezetvédelmi vonatkozásai Kultúrtájak Tájvédelem Európában összesen 7 4

PTE Táj- és környezetkutató szakirány EA GY Tájértékelés 2 Kultúrtájak földrajza Tájelemzés, tájtervezés Tájkutatás korszerű alkalmazása A táj változása a Kárpát-medencében A táj változása Európában összesen 10

SZTE (Táj és környezetkutató szakirány) EA GY Tájtervezés 2 Ágazati Környezeti tervezés 1 Környezettervezési modellek 3 Környezettervezés alapjai összesen 6 8

Hogyan tudnánk a tájtervezésben aktívabban, nagyobb számban közreműködni a geográfusok? Tervezéshez táji adatbázisok (MNA) Közös szakmai „szótár” készítése Tervezéshez módszertani segédletek készítése, Tervezési jogosultságok kérdésében lobbizás. Geográfus képzés tájas szakirányainak összehangolása, közös jegyzetek, gyakorlat orientáltabb képzés

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!