AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bank, amelyik érted van!
Advertisements

A Nobel-díj története.
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Budapest, március 4. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Kocsis István vezérigazgató, BKV Zrt.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kamatszámítás.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Készítette: Kiss Dániel
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
Aranymetszés képviselői
A Nobel-díj története.
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
TIMSS 2007.
Magyar és magyarszármazású Nobel-díjasok
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Változások a felvételi pontszámításban 2008-tól A változás az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre történő jelentkezésnél.
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
Gazdasági ismeretek. Elsőként az iskolánkról. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nagy múltú, idén lesz 40 éves. A város legfiatalabb.
PEER REVIEW A TUDOMÁNYOS KUTATÁSBAN HELYZETE A NEMZETKÖZI GYAKORLATBAN BRAUN TIBOR MTA, Kutatásszervezési Intézet és ELTE, Kémiai Tanszék.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
Készítette: Sümegi Dániel
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
SELYE JÁNOS KOLLÉGIUM A TUDOMÁNYOS UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS INTÉZMÉNYE A TUDOMÁNYOS UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS INTÉZMÉNYE A FELVIDÉKEN A FELVIDÉKEN Prof. MSc. PhD.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
75 éves. Tanulmányai: Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, 1950 júniusában érettségizett. Az Egri Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett.
és a magyar Nobel-díjasok
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Charles Augustin de Coulomb
Az EU és a civil szervezetek kapcsolata Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei az EU-tagság kapcsán” Budapest, 2005.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Nagyné Horváth Emília.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Felvételi eljárás 2015.
AZ ELSÕ MATAMATIKA NÓBEL-DIJAS NÕ Réka és Rene MARJAM MIRZAKANI.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
William Thomson (Lord Kelvin)
A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Érettségi eredmények május.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Szöveg beírásához kattintson ide A Nobel-díj. Alfred Nobel Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója. Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Előadás másolata:

AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene

MARJAM MIRZAKHANI

A matematika „Nobel-díját”, az a Fields-érmet az iráni születésű Maryam Mirzakhani nyert, és ezzel először érdemelte ki azt egy nő. A tény igen meglepő, hiszen 1936 óta osztják ki ezt az elismerést. Az érmet négyévente, maximum négy olyan díjazott kaphatja, aki a díjazás évében legfeljebb 40 éves. középiskolába, 1994-ben és 1995-ben is megnyerte a nemzetközi matematikai diákolimpiát ban kapott doktori fokozatot a Harvardon, majd a Priceton Egyetemen, 2008 szeptemberétől pedig a Stanford Egyetemen tanít, a matematika professzora.középiskolába, 1994-ben és 1995-ben is megnyerte a nemzetközi matematikai diákolimpiát ban kapott doktori fokozatot a Harvardon, majd a Priceton Egyetemen, 2008 szeptemberétől pedig a Stanford Egyetemen tanít, a matematika professzora.

MARJAM MIRZAKHANI Maryam Mirzakhani először középiskolásként vonta magára a világ figyelmét, amikor 1994-ben és 1995-ben is (első iráni diákként) maximális pontszámot ért el a Nemzetközi Matematikai Olimpián. Az idén 37 éves tudós Teheránban született és ott is élt, amíg doktorálni nem ment az amerikai Harvard Egyetemre. Fiatalon arról álmodozott, hogy író lesz, de a matematikai problémák megoldása iránti lelkesedése felülírta ezt az álmot. A Princeton Egyetemen, majd 2008 óta a kaliforniai Stanford Egyetemen dolgozó professzornő esetében a Fields-éremmel az ívelt felületek szimmetriájának kutatásában elér eredményeit ismerték el.

MARJAM MIRZAKHANI A díjjal 15 ezer kanadai dollár (3,2 millió forint) is jár, ami anyagilag össze sem mérhető a Nobel- díjjal járó 8 millió svéd koronával (270 millió forint), de szakmai presztízse legalább akkora.

H OGY NÉZ KI A MATEMATIKA NOBEL-DÍJ?

A NOBEL-DÍJAT A svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel ( kiejtése ✩ ) alapította. Nobel 1895.A svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel ( kiejtése ✩ ) alapította. Nobel november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg nyolcmillió svéd koronát (körülbelül 272 millió forintot, illetve 0,87 millió eurót)– kiérdemli.

A NOBEL DÍJAT 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

VÉGE Rene