ELTE 2014ELTE 2014 MI MINŐSÜL ÜLDÖZTETÉSNEK? KI AZ ÜLDÖZŐ? AZ ÜLDÖZTETÉS ÖT EGYEZ- MÉNYI OKA. AZ (ELISMERT) MENEKÜLTEK JOGAINAK RENDSZERE „Nemzetközi,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
EMBERI JOGOK.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL II-III. rész Menekültjog
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Elkülönített állami pénzalapok
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Állampolgársága végképp eltörölve
Az Európai Unió menekültjoga: keserédes vívmányok IV. A definíciós irányelv Nagy Boldizsár alternatív órájához kapcsolódó vetítőlapok.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Nagy Boldizsár előadása a Fővárosi Bíróság/BÁH/UNHCR jogi képzésen
EU alapismeretek E-Learning.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A tételek eljuttatása az iskolákba
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
alkotmány – állam- és kormányformák
szakmérnök hallgatók számára
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI: NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓS JOG – ELŐADÁS – DECEMBER BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET – ELŐADÁS.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Állampolgárság.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Állam és polgár II. Nemzetiségek és egyéb jogi státuszok
Alapfogalmak, meghatározások, a menekülés okai, miért kellene védeni a menekülteket, tartós megoldások. „Nemzetközi, európai és magyar menekültügy” Nagy.
Állampolgári jogok és kötelességek
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
A MENEKÜLTÜGYI ELJÁRÁS (MINIMUM)KÖVETELMÉNYEI AZ EU-BAN
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A KVALIFIKÁCIÓS IRÁNYELV évi ÁTDOLGOZÁSA
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Migráció és nemzetközi jog
Nagy Boldizsár előadása A NEMZETKÖZI MENEKÜLTJOG - ÁTTEKINTÉS Nagy Boldizsár előadása a az EU Parlament fordítószolgálatával tartott munkatalálkozón, 2016.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
„Nemzetközi, európai és magyar menekültügy”
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
MI MINŐSÜL ÜLDÖZTETÉSNEK. KI AZ ÜLDÖZŐ
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A jogforrási rendszer II.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

ELTE 2014ELTE 2014 MI MINŐSÜL ÜLDÖZTETÉSNEK? KI AZ ÜLDÖZŐ? AZ ÜLDÖZTETÉS ÖT EGYEZ- MÉNYI OKA. AZ (ELISMERT) MENEKÜLTEK JOGAINAK RENDSZERE „Nemzetközi, európai és magyar menekültügy” Nagy Boldizsár előadássorozata az ELTE-n, rész

ELTE 2014ELTE 2014 Az előadás-sorozat témái 1.IX. 17. Nemzetközi jogi alapfogalmak. Migráció és meneküléstörténet, pillanatkép a jelenről, nagyságrendek 2.IX. 24. Alapfogalmak, meghatározások, a menekülés okai, miért kellene védeni a menekülteket, tartós megoldások. 3.X. 1. A menekültjog alapelvei, különös tekintettel a non-refoulement elvére. Jól megalapozott félelem az üldöztetéstől 4.X. 8. Mi minősül üldöztetésnek? Ki az üldöző? Az üldöztetés öt egyezményi oka. Az (elismert) menekültek jogainak rendszere 5.X. 15. A menekült státusz megszűnése, illetve kizárás a menekültként elismerésből ("érdemtelenség a védelemre") 6.X. 22. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 7.XI. 5 Az Európai Unió regionális menekültjogának kialakulása, az intézményi keretek, az acquis jogi alapjai 8.XI. 12. Átmeneti védelem, befogadási követelmények, a menekült kérelmének elbírálásáért felelős állam kijelölése. (Dublini rendszer) A hatályos jog és a évi átdolgozás. 9.XI. 19. Ki a menekült és a ki a kiegészítő védelemre jogosított? A hatályos, 2011-ben elfogadott kvalifikációs irányelv. 10.XI.26. A menekültügyi eljárás minimumkövetelményei az EU-ban. Az "eljárási irányelv" és a évi átdolgozás, valamint az európai menekültügy intézményi kérdései Menekültügyi Alap, Támogatási Hivatal, 11.XII. 3. A nemzetközi és az európai menekültügyi rendszer jövője 12.XII 10. A magyar menekültjog néhány figyelemreméltó vonása, történet, szerkezet.

ELTE 2014ELTE 2014 Mi minősül üldözésnek? G51 nem értelmez, –az konferencián szándékosan nyitva hagyták – túl sok mód, felsorolhatatlan Kézikönyv: – 51, élet, szabadság veszélyeztetése, vagy emberi jog „egyéb súlyos megsértése” a- biztosan – 52 – szubjektivizálja – a személy percepciójától (is) függ – 53 az összeadódó tényezők: magukban nem, de együtt igen –+ Diszkrimináció (54-55) /Büntetés (56-60) /Republikflucht (61) / gazdasági okok ( 62-64)

ELTE 2014ELTE 2014 Mi minősül üldözésnek? Üldöztetés értelmezési keretei Deborah Anker* –Az „üldöztetés”-nek egyetemes és rugalmas értelmet kell adni; –Az üldöztetés súlyos hátrány, de nem korlátozódik a fizikaira vagy az élet és a szabadság veszélyeztetésére –Az állam alapvetően elmulasztja a védelmet az üldöztetéssel szemben –Nem állami szereplő is lehet üldöző (Héléne Lambert** kiegészítése) Rodger Haines *** - A menedék országának emberi jogi standardjait alkalmazva - szótári jelentésből kiindulva ~ ezeket elveti - kontextuálisan értelmezve, céljának és tárgyának figyelembevételével * Law of Asylum in the United States, 3 kiad, 1999 ** The Conceptualisation of „Persecution” by the House of Lords: Horvath v. Secretary of State for the Home department, International Journal of Refugee Law, vol.13 (2001) No ½ pp. 16 – 31 ***The intersection of human rights law and refugee law: on or off the map? The challenge of locating appellant s395/2002 IARLJ Australia/New Zealand Chapter Meeting, Sydney, 9 June látogatva: június

ELTE 2014ELTE 2014 Definíció(k) J. Hathaway: „Az üldöztetést az alapvető emberi jogok olyan folyamatos vagy rendszeres megsértéseként lehet meghatározni, amely az állami védelem meghiúsulását tanúsítja.”* G.Goodwin-Gill: „Üldöztetést eredményez, ha a kérdéses intézkedések olyan mértékben sértik [a menekülők védett] érdekeit és az emberi lény integritását és bennerejlő méltóságát, amely mértéket elfogadhatatlannak tartanak az érvényes nemzetközi követelményekkel összevetve avagy a menedékjog illetve a menekült státusz elbírálásáért felelős államban érvényesülő magasabb követelményekhez viszonyítva.”** *James Hathaway: The Law of Refugee Status 1991, old **The Refugee in International Law, 2. kiad. 1996, 77.old

ELTE 2014ELTE 2014 Ki az üldöző? A menekültügy történetisége - Szovjetunió,náci Németország, új kommunista rendszerek Kelet Európában, autoriter rezsimek a többi földrészen – az állami (titkos)szolgálatok, szervek üldöznek A nem állami szereplők előretörése –„új törzsiség”, nacionalizmus, vallásháborúk –polgárháborús helyzetek felkelő oldali szereplői (pl. Latin Amerikában!) – domináns csoport saját kisebbsége ellen fordul („meghatározott társadalmi csoport” tagjai ellen)

ELTE 2014ELTE 2014 Szerepek állami és nem állami üldözés esetében Nem állami szereplő üldöz Saját államNem megfelelően védJogi védelmet nyújt üldöz Menedék államaHelyettesítő védelmet nyújt Nem tekinti 51 G szerinti üldözésnek Humanitárius védelmet nyújt Sorsára hagyja / repatriálja A fenyegetett személy MenekültKiegészítő védelmet élvező személy Áldozat Hazai jogi eljárás kedvez- méyezett- je

ELTE 2014ELTE 2014 Törekednie kell-e a menekültnek az üldöztetés elkerülésére? „ Az „üldöztetés” (being persecuted) állapotának az alapvető emberi jogok olyan folyamatos vagy rendszeres megsértéseként felfogása, amely az állami védelem meghiúsulását tanúsítja, azt jelenti hogy a menekült definíciót nem onnan kell megközelíteni, hogy mit tehet a menekülő azért, hogy az üldöztetést elkerülje, hanem a veszélyeztetett alapvető jog és az abból eredő hátrány szempontjából. Ha a menekülő származási országában gyakorolni kívánt jog az adott felhatalmazás magját alkotja és komoly hátrány fenyeget, akkor a Menekült Egyezmény szövegével, kontextusával, céljával és tárgyával ellentétes lenne, ha a menekülőtől megkívánnák az adott jog feladását vagy annak elvesztését és megtagadnák a menekült státuszt azon az alapon, hogy a származási országában megtagadhatná önmagát vagy diszkréciót gyakorolhatna; vagy – Sachs bírónak a National Coalition for Gay and Lesbian Equality v Minister of Justice 1999 (1) SA 6 ügyben használt szavait [130] kölcsönözve - élhetne az ön-elnyomás állapotában” Haines, id. mű 39. para

ELTE 2014ELTE 2014 A Horvath ügy Horvath v. Secretary of State for he the Home Department [2001] 1 AC 489* Tények: –A kérelmező: H szlovák áp. roma, Palin faluban, 1997-ben érkezik Nagy Britanniába. –A panaszolt üldöztetés: - Bőrfejűek fenyegetik, a rendőrség nem védi meg. - nem kap állást mert roma - gyermekét nem iskoláztathatja rendesen mert diszkriminálják Az eljárás: – a bevándorlási hivatal elutasítja –– a speciális bíró kételkedik a szavahihetőségében – - a Bevándorlási Fellebbviteli Bíróság (Immigration Appeal Tribunal = IAT) mégis szavahihetőnek találja, mert beszámolója összecseng a származási ország információval, elismeri a jól megalapozott félelmet a skinhead támadásoktól, de elutasítja a kérelmet, mert nem vette igénybe az állam védelmét. –Az (általános) Fellebbviteli Bíróság (Court of Appeal) helybenhagyja az IAT döntését. –Lordok Háza elé kerül az ügy, de csak abban a kérdésben: nyújt-e megfelelő védelmet az állam. A döntés: A család nem menekült, mert bár valós a fenyegetettség van ellene megfelelő állami védelem * Közli: IJRL, vol. 13 (2001), No 1 / 2,

ELTE 2014ELTE 2014 Horvath - az állami védelem Két kérdés: 1. az állami védelem és az üldöztetés viszonya 2. Az állami védelem megkívánt szintje Ad 1. Védelem és üldöztetés Az 5 lordból 4 úgy véli, hogy az üldöztetés = súlyos hátrány + az állami védelem hiánya Kiindulópont: 51 G célja: védelem és fair bánásmód = a menedék állama által nyújtott védelem az otthoni védelem pótléka ha az állam üldöz De mi a helyzet, ha nem állami aktor az üldöző? Lord Craighead a védelem hiányát beépíti az üldöztetésbe, Lord Clyde a jól megalapozott félelembe (Lord Browne Wilkinson mindkettővel egyetért, Lord Hobhose of Woodborough csak Lord Clyde-dal) Az üldöztetés (-től való félelem) megalapozott, ha a kérelmező „erőszaktól vagy másfajta durva bánásmódtól fél és az állam nem képes vagy nem hajlandó védelmet nyújtani” Lord Lloyd of Berwick ellenvéleményében tagadja az üldöztetés (jól megalapozott félelem) egységét és a védelem hiányát a definíció önálló elemének tekinti. holisztikus megközelítés Fokozatos

ELTE 2014ELTE 2014 Horvath - az állami védelem Ad 2. Az állami védelem megkívánt szintje A Horvath ügyben mindhárom szint (IAT, CoA, HoL) egyetért abban, hogy Szlovákia kellő védelmet nyújt(ott) Mikor megfelelő a védelem? „Van olyan büntetőjogi rendszer, amely az üldözők erőszakos támadásait büntetendővé teszi és megvan az ésszerű hajlandóság a jog kikényszerítésére” Az állam védelme olyan, hogy nem lehet a személy jól megalapozott félelméről beszélni H.o.L. : hatékony vagy elegendő a védelem, ha „a rendőrség és a bíróságok ésszerű mértékben kívánják az elkövetők felfedését, eljárás alá vonását és megbüntetését” = utólagos büntetés (+ elrettentő hatás) Ez a megelőzés kötelezettségével jár(na)

ELTE 2014ELTE 2014 Horvath - értékelés Érdemei: –G51 fejlődő instrumentum, rugalmasan értelmezendő –az értelmezés keretét a nemzetközi emberi jogok adják, G51-nek ez a kontextusa, a szerződés céljából és tárgyából kiinduló értelmezésnek az emberi jogokból kell kiindulnia –nem vitás, hogy a nem állami szereplő is minősülhet üldözőnek

ELTE 2014ELTE 2014 Horvath - az állami védelem - kritika A védelem = ésszerű állami hajlandóság („reasonable willingness”) gondolatot elutasítja: Új Zéland Menekült Státusz Fellebbezési Hatóság (Refugee Status Appeals Authority)* [A non-refoulement kötelezettségét] „nem lehet egy olyan értelmezési folyamattal megkerülni, amely az állami védelem elegendő mivoltát nem az üldöztetés valódi veszélyének a hiányán méri, hanem az állampolgár védelmét szolgáló rendszer meglétén és az állam ésszerű hajlandóságán a működtetésére” Ha az állam „ésszerű hajlandósága” ellenére a végeredmény az üldöztetés, akkor a személy menekült Refugee appeal No /99 decision of 16 August 2000, para 63

ELTE 2014ELTE 2014 Horvath - állami védelem - kritika ECtHR Osman v. United Kingdom* Az élet védelme nem csak egy negatív kötelezettség( önkényes elvétel tilalma), hanem pozitív is: „Abban egyetértés van, hogy az állam kötelessége ebből a szempontból túlterjed azon a kötelezettségén, hogy hatékony büntetőjogi rendelkezésekkel riasszon el a személy elleni jogsértésektől …, … az egyezmény bizonyos jól meghatározott körülmények között pozitív kötelezettséget is magába foglalhat a hatóságokra nézve, mégpedig azt, hogy megvédjék az egyént, akinek az életét egy másik személy bűntettei veszélyeztetik.” 87/1997/871/1083, 28 October 1998

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy Az üldöztetés öt oka Faj Vallás Nemzethez tartozás Politikai nézet Meghatározott társadalmi cso- porthoz tartozás

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy F AJ A faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről New Yorkban december 21-én elfogadott nemzetközi egyezmény 1. Ezen egyezmény szövegében a „faji megkülönböztetés” kifejezés minden olyan különbségtételt, kizárást, megszorítást vagy előnyben részesítést jelent, amelynek alapja a faj, a szín, a leszármazás, a nemzetiségi vagy etnikai származás, és amelynek célja vagy eredménye politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális téren vagy a közélet bármely más terén az emberi jogok és alapvető szabadságjogok elismerésének, egyenrangú élvezetének vagy gyakorlásának megsemmisítése vagy csorbítása. Kézikönyv, § 68: Legszéleseb értelem, beleértve az etnikai csoportokat

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy V ALLÁS – UNHCR G UIDELINES (I RÁNYELVEK ) Genf, Travaux préparatoires – nem kisérlik meg a meghatározását. Magába foglalja a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságát, ahogyan azt az emberi jogi okmányok kifejezik Jelenthet a) vallást, mint hitrendszert (beleértve a hit tagadását); b) vallást, mint identitást; c) vallást, mint életmódot. “hit (belief)”, = teista, nem-teiste és ateista hitek. Az istenire vagy a végső valóságra vagy az emberiség spirituális rendeltetésére vonatkozó meggyőződés vagy azzal kapcsolatos érték. A kérelmezőket a környezetük eretneknek, hitehagyottnak, szakadárnak, pogánynak vagy babonásnak tekintheti. Az “identitás” kevésbé a teológiai tételekről szól, inkább egy közösséghez tartozásról, amely közösséget az közös hit, rítusok, hagyományok vagy etnicitás, nemzetiséghez tartozás vagy leszármazás tart össze Az “életmód” = a világhoz való viszonyulás része vagy egésze. Megkülönböztető ruházat viselése, bizonyos vallásos gyakorlatok megtartása, beleértve a vallási ünnepek tartását és az étkezési előírások tiszteletét. A hit és az identitás őszintén vallott mivolta, illetve az életmód gyakorlásának belülről fakadó mivolta nem központi kérdés – elég az, hogy az üldöző az adott vallást, hitet vagy gyakorlatot tulajdonítja az egyénnek vagy csoportjának.

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy N EMZETHEZ ( NEMZETISÉGHEZ ) TARTOZÁS (N ATIONALITY ) Magába foglalja az etnikai és a nyelvi csoportokat, egybeeshet kisebbségekkel vagy hontalanok csoportjával Nem: aktivitás! Őszintén vallott - neki tulajdonított A kormányzat (az üldöző hatalom) - valószínűleg értesülni fog róla - valószínűleg nem fogja tűrni Témák: Republikflucht, dezertálás, lelkiismereti okból szolgálatmegtagadás, a menekült státuszból kizárás esetei Politikai nézet

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy M EGHATÁROZOTT TÁRSADALMI CSOPORTHOZ TARTOZÁS Kézikönyv § 77 “Egy `meghatározott társadalmi csoport ` rendszerint hasonló hátterű, viselkedésű vagy társadalmi státuszú személyeket foglal magába” A csoport meghatározásának két módja A) A csoport védendő jellemzői veleszületettmúlthoz önkéntes társulás változtathatatlankötődő alapvető a személy identitás/méltósága szempontjából nem elvárható mozdíthatatlan, állandó hogy feladja

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy M EGHATÁROZOTT TÁRSADALMI CSOPORTHOZ TARTOZÁS B/ Társadalmi érzékelés: a társadalom úgy érzékeli, hogy ez egy elkülönült (azonosíthat) csoport Főkérdés elég valamelyik, vagy mindkettő kell UNHCR 2002*: EU Kvalifikációs irányelv Egymás alternatíváiMindkettő kell (konjunktív) UK House of Lords, 2006 SSHD v K, Fornah v SSHD (UKHL 46) – Nem kell mindkét követelmények (tulajdonság + érzékelés) megfelelni Az üldöztetés önmagában nem hoz létre csoportot (de lehet jele annak, hogy a társadalom csoportként érzékeli az üldözötteket) A csoport bizonyos tagjai mentesek lehetnek az üldöztetéstől A csoport-kohézió nem követelmény (nem kell ismerniük egymást sem tudniuk egymásról) * Guidlines on International Protection, Membership of a Particular Social Group

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy A MENEKÜLTEK JOGAI

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy E LJÁRÁS A Genfi Egyezmény nem szabályozza a menekültként elismerés eljárását – nemzeti jogkör A területhez illetve az eljáráshoz hozzáférés változatos technikái – (vízum, szállító felelőssége, külföldön állomásoztatott bevándorlási tisztviselő, kérelmezési határidők, biztonságos származási és harmadik országok, gyorsított eljárások a megalapozatlannak tekintett kérelme esetében, Európában a dublini rendszer) EU: A Tanács 2005/85/EK Irányelve a menekültstátusz megadására és visszavonására vonatkozó tagállami eljárások minimumszabályairól (2005. december 1.) HL L 326/13, Magyarország: évi LXXX. Törvény a menedékjogról

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy The matrix of rights Simple presenceLawful presence Lawful residence The same treatment (or at least as favour- able /AF/) as is accorded to nationals (S) 4 § Religious freedom (AF) 20 § Rationing (S) 21 § (1) Elementary edcuation (S) 29 § Fiscal charges (S) 14 § Artistic rights and industrial property 16 §(2) Access to courts (legal assistance, etc.) 23 § Public relief and assistance 24 § Labour legislation and social security The most favourable treatment accorded to nationals of a foreign country, in the same circumstances 15 § Right of (non-political and non- profit-making) associations 17 § Right to engage in wage-earning employment Treatment as favourable as possible and, in any event, not less favourable than that accorded to aliens generally 7 § (1) /sets as general standard/ 13 § Movable and immovable property 22 § (2) Non-elementary (higher) education 18 § Self- employment 26 § Freedom of movement within the country 19 § Liberal professions 21 § Housing In countries other than that in which he has his habitual residence, the treatment granted to a national of the country of his habitual residence 14 § Artistic rights and industrial property 16 §(3) Access to courts (legal assistance, etc.) General Obli- gations 2 § Conformity to law of asylum country 3 § Non-discrimination 27 § Identity papers 33 § Non – refoulement danger to security or crime – to community 32 § shall not expel a refugee national security or public order 25 § Administrative assistance 28 § Travel document

ELTE2014ELTE2014 Presentation by Boldizsár Nagy A Z ( ELISMERT ) MENEKÜLTEK JOGAI, HELYZETE Továbbra is külföldi Nincs jog a letelepedésre Harmadik államnak kiadható A nemzeti rendszerek tö9bbnyire nagyvonalúbbak mint 51 GE (de nem minden esetben nyújtanak nemzeti bánásmódot!)

ELTE 2014ELTE 2014 Köszönöm! Köszönöm! Nagy Boldizsár