Az Európai Unió.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Advertisements

Az európai integráció.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
EU HISTÓRIA EU HISTÓRIA Támogatónk: Támogatónk: Készült az „EU-learning” program keretében.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Gazdálkodási ismeretek és közgazdaságtan 12. osztály
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Magyar diákok külföldön. Miért? Kaland? Állás? Referencia?
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Földünk a második világháború után
Úti okmányok.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Az EU jelképei.
Munkavállalás az Európai Unióban
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Regionális gazdaságtan 6.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Szabadkereskedelmi társulások
1 Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat -
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
AMIT AZ UNIÓS MUNKAVÁLLALÁSRÓL TUDNI KELL. EUR opean E mployment S ervices.
AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ EU PÉNZEI. Az Európai Unió: 500 millió ember – 28 ország Az Európai Unió tagállamai Tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek.
2013. Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá,
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
A kommunista diktatúrák
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Az európai integráció története
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ösztöndíj-tájékoztató
Campus Mundi ösztöndíjak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Unió

Az Európai Egyesült Államok ötlete már a 19 Az Európai Egyesült Államok ötlete már a 19. században megjelent Victor Hugo által. 1849-ben, a párizsi békekongresszuson elnökölve így látta a jövőbeli Európai Uniót: „Eljön a nap, amikor az ágyúkat múzeumokban fogják kiállítani, és az emberek azon tűnődnek majd, hogy vajon mi célt szolgálhattak. Eljön a nap, amikor két roppant csoport, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Egyesült Államok, az egyik a másiknak kezét nyújtja a tengeren át, termékeikkel kereskednek, és megosztják egymással kereskedelmüket, iparukat, művészetüket és ötleteiket „Európai Egyesült Államok” (Victor Hugo)

/Montánunió/ Az alapító hat tagállam: Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Nyugat-Németország Olaszország. /Montánunió/ Szén- és acélközösség

A hat ország a szén- és acélközösséget létrehozó szerződés sikerén felbuzdulva együttműködését egyéb gazdasági ágazatokra is kiterjeszti. Az elgondolás lényege, hogy a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabadon mozoghassanak a határokon keresztül. 1957. március 25. Aláírják a Római Szerződést  , és ezzel létrehozzák az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), más néven a Közös Piacot.

Európai Gazdasági Közösség Intézményrendszerei: Tanács, Bizottság, Parlament

Az első bővülés (1973) Egyesült Királyság Dánia Írország

Görögország (1979) Portugália (1985) Spanyolország (1985) Bővítés a déliekkel Görögország (1979) Portugália (1985) Spanyolország (1985)

Schengeni Egyezmény (1985) Célja: az ellenőrzések fokozatos felszámolása a tagállamok közötti belső határokon + menedékjog, + rendőri erők határokon átnyúló együttműködése /Magyarország 2008-tól alkalmazza/

Ausztria Svédország Finnország Újabb bővítés: tizenkettőkből tizenötök (1994) Ausztria Svédország Finnország

Az euró születése Egységes fizetőeszköz 1995-ben a madridi csúcson kapta a nevét 1998-ban véglegesen rögzítik az euró árfolyamát (1 euró = 1,16 dollár) 2002. január 1.-jén megjelentek az érmék és a bankjegyek

2004. május 1. Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia Málta Ciprus

2013. július 1. Horvátország

ÖSSZEGEZVE: Milyen előnyökkel jár tagságunk? – Az EU országai közösen szervezik meg a külső határok védelmét. – Az új tagok felvételével tovább nő a belső piac, bővülnek a gazdaság lehetőségei. – Az egységes belső piacon ránk is azonos szabályok, egyenlő versenyfeltételek vonatkoznak. – Nő hazánk nemzetközi tekintélye. – Az életszínvonal emelkedése mellett az életminőség is javul (környezetvédelem, fogyasztóvédelem).

Európai jelképek 1986. zászló, hátterében a 12 csillaggal Más jelképek: európai díjak, európai útlevél, egységes vezetői engedély, és az Európa-nap (május 9.) Himnusz: Beethoven IX. szimfóniája: „Örömóda” https://www.youtube.com/watch?v=EOYrmG_ge0g