Felsőoktatási intézmény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Science Center of DEBRECEN
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár Oktatás – Kutatás - Vállalkozás.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Alberti Réka Apró Zoltán Baranyi Zsuzsaanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Controlling a gyakorlatban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A „Fenntartható Innovációs Technológiai Centrum” (FITC) céljai és tevékenysége A TÁMOP /1/KONV projekt nyitókonferenciája Gyöngyös,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
A Debreceni Egyetem regionális funkciói
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Kutatóegyetemi Program a Debreceni Egyetemen Fésüs László a DE Kutatóegyetemi Koordinációs Tanács elnöke.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Város, egyetem, gazdaság A PTE KTK hozzájárulása a város és a régió fejlődéséhez Erdős Katalin PTE-KTK KRTI, adjunktus MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Innováció a Pécsi Tudományegyetemen
Innovációs programok a Szent István Egyetemen Regionalitás és együttműködés Figler Kálmán, kancellár Dr. Szabó István, külkapcsolati igazgató, dékán.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS KUTATÓINTÉZET.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A PTE K+F+I helyzetértékelése Prof. Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes szeptember 19.
A magyarországi K+F politika
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Előadás másolata:

Felsőoktatási intézmény a régió fejlődésének szolgálatában Dr. Rőfi Mónika

A tudásalapú társadalom növekedési üteme függ az új tudás: előállításától (kutatásfejlesztés) átadásától és terjesztésétől (oktatás és képzés, publikációk) felhasználásától (új gazdasági, ipari folyamatok és szolgáltatások, spin-off vállalatok, regionális és helyi fejlesztés) Az egyetemek különleges helyzete, hogy mindhárom folyamatban részt vesznek, azonban a külső feltételek megléte is elengedhetetlen !

REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KÜLSŐ FELTÉTELEK: Innovatív gazdasági környezet Regionális innovációs kereslet Kooperációs kultúra Jól összehangolt finanszírozási struktúrák REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

Európában egyedülálló helyzet: Hátrányos helyzetű régió – kiemelkedő felsőoktatási intézmény Mit tehet az egyetem a számára otthont adó szűkebb és tágabb régió fejlesztéséért?

TÖRTÉNET A Debreceni Egyetem addig önállóan működő intézmények (újra)egyesítésével és jogutódlásával 2000. január 1-ével jött létre. Történelmi gyökerei visszanyúlnak a Debreceni Református Kollégium alapításáig (1538), amelynek később kialakult három akadémiai tagozatára alapozva jött létre a Debreceni magyar királyi Tudományegyetem. Ezzel a négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma a Debreceni Egyetem az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye.

OKTATÁS A legszélesebb képzési kínálat: Alapképzés (63 alapszak), Mesterképzés (68 mesterszak), Osztatlan képzés (4), főiskolai képzés (hagyományos), egyetemi képzés (hagyományos), PhD képzés, szakirányú továbbképzés (116), felsőfokú szakképzés (21), felnőttképzés

OKTATÁS

OKTATÁS A 2010-ben felvételt nyert hallgatók állandó lakhelye szerinti megoszlása

TUDOMÁNY Az oktatók 67%-a minősített, összesen 954 fő. Egyetemi/főiskolai tanárok száma: 212 fő. Akadémikusok: 30 fő. Az egyetemen 25 doktori iskolában folyik a doktori képzés (országosan a legtöbb). Doktori fokozatot 6 tudományterületen (agrártudományok, bölcsészettudományok, műszaki tudományok, orvostudományok, társadalomtudományok és természettudományok), 25 tudományágban ítélnek oda. Az évente felavatott doktorok száma: 150-200 fő. Két Regionális Egyetemi Tudásközpont. 12 MTA kutatócsoport, 11 működését az akadémia finanszírozza.

Mind az öt fókuszterületben van: TUDOMÁNY A kutatóegyetemi TÁMOP pályázatban szereplő öt kiemelt alapkutatási fókuszterület: Molekulatudomány, benne a gyógyszerkutatással; Fizikai-, számítás- és anyagtudomány; Molekuláris medicina, Egészség- és környezettudomány, Magyarság kutatás, nyelvtechnológia és bioetika. Mind az öt fókuszterületben van: akadémiai kutatócsoport, innovatív kutatói „team”, és legalább egy doktori iskola.

TUDOMÁNY A K+F+I bevételek évről évre növekednek, a Debreceni Egyetemre érkezik a teljes hazai felsőoktatási szektor bevételeinek 16-17 százaléka.

egyidejűleg 7-800 támogatott projekt fut. TUDOMÁNY Magas szintű kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység folyik valamennyi tudományterületen, egyidejűleg 7-800 támogatott projekt fut. A meggymag kivonatot tartalmazó Olabella krém egyetemi kutatásfejlesztés eredménye.

PÁLYÁZATOK

GAZDÁLKODÁS

GAZDÁLKODÁS

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK KLASZTEREK: Pharmapolis (akkreditált) Informatika (akkreditált) Funkcionális élelmiszer (akkreditált) Termál (akkreditált) Létesítmény energetika e Ft   2007 2008 2009 2010 Részesedések névértéke 148 840 105 236 352 656 353 570 Részesedések könyvszerinti értéke 137 340 104 506 355 690 357 690

Lecturer: István Fábián Egészségipar 100 kutatócsoport DEOEC Molekuláris Medicina Kutatóközpont – EU kiválósági központ; Bioinkubátor központ a start-up cégeknek Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszter Termál egészségipari Klaszter Research Center of Molecular Medicine (RCMM) at UD is a Center of Excellence of the European Union where modern technologies of biochemistry, biophysics, cellular physiology, immunology and molecular biology are utilized for advanced biomedical research in close cooperation with clinical investigators. Core facilities within RCMM: 1. Debrecen Clinical Genomics Centre 2. High-throughput Screening (HTS) Facility 3. Cell Analysis Core Facility 4. Lipidomic Core Facility 5. Laboratory Animal Core Facility 6. Biomolecular Interaction Laboratory 7. Proteomics Core Facility 8. Glycomics and Glycoproteomics Core Facility The Bioincubator Center of the University supports start-up companies of the region with modern research infrastructure and rentable office and laboratory spaces. Molecular Strain Development and Fermentation Service Laboratory - Joined to the the European Union ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure) initiative the minister without portfolio responsible for research and development, launched the National Research Infrastructure Survey and Roadmap (NEKIFUT) project in September 2008. The aim of the project is - to survey the currently existing major infrastructure in Hungary, the so-called national research infrastructure, - to make their system more transparent by a public database - and to create a comprehensive research infrastructure development strategy, including international issues of access to research infrastructures. WIRE2011, 7th - 9th JUNE 2011 Lecturer: István Fábián

Funkcionális élelmiszer 54 kutatócsoport az agrártudományban AGTC I-Bolt innovatív és egészséges élelmiszerek boltja(e.g. glutén mentes péktermékek, funkcionális gyümölcs és tejtermékek) Pharmapolis Innovatív Funkcionális Élelmiszer klaszter Magyar Sport és Életmód-fejlesztési Klaszter Klaszter – 28 tag, akkreditálva 2010-ben I-shop bemutatása

Informatika Informatika Kar Szuperszámítógép Szoftver alapú szimulációs és modellező technológiák kísérleti tudományok, orvos és közgazdasági tudományok támogatása Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter (2010-ben akkreditálva) Kreatív iparágak inkubátor központja Fókusz: komputergrafika, adatvédelem, E-kormányzás, E-community, E-egyetem, üzleti és mesterséges intelligencia

Energetika Alternatív autógyártási technológiák Elektromos versenyautó Pneumobile Visszautalva, hogy a standon ki van állítva az autó.

LENERG Létesítményenergetikai Klaszter 20 tag Fókusz: energia felhasználás minimalizálása, megújuló energiafelhasználás maximalizálása, környezetbarát anyagok használata, új berendezések a növekvő energiafelhasználás miatt 6 új projekt létrehozása

A Jelen – Fontosabb Adatok folyamatosan stabilan, hiánymentesen gazdálkodott, az egyik legszélesebb oktatási és kutatási spektrumot felmutató magyarországi egyetemmé nőtte ki magát, 2010-ben elnyerte a Kutatóegyetem - rangot, a tudományos minősítéssel rendelkező oktatók aránya elérte a 70%-ot, A 2000. évi 20.000 – ről 2010. évre 30.000 felé növelte hazai hallgatói számát, jelenleg megközelítőleg 3.000 külföldi hallgató tanul itt, tudatosan fejlesztette a több lábon állási képességét, az egyik legsikeresebb felsőoktatási intézménnyé vált a pályázati források bevonásában (megközelítőleg 35 Mrd Ft EUforrást vont be), amelyet a jövőbe való befektetésként kezelt, bevételeinek jelentős hányadát (2010. évben 17%-át) saját bevételként teremtette meg, a versenyszférából származó megbízások bevételei 2010. évben meghaladták a 4,7 Mrd. Ft-ot. A régió egyik legnagyobb munkaadója, jelenleg 6.400 fő felett foglakoztat, több mint megháromszorozta a rá bízott állami vagyont, a 2000. évi 20 Mrd. Ft mérlegfőösszegét 2010. évre 70 Mrd. Ft-ra növelte az ország egyik legmodernebb oktatási és kutatási infrastruktúráját építette ki 32-re növelte gazdasági társaságai számát, amelyekben tulajdonosként szerepel

bizonytalanság Kiforratlan elképzelések a felsőoktatás társadalmi szerepvállalása területén, Az állami támogatással tanuló hallgatók létszámának drasztikus csökkentése a következő évek során, A felsőoktatási képzési struktúra jelentős átalakítása (képzések megszüntetése, felnőttképzés átalakítása, térítéses képzés rendszerének megváltoztatása), Bizonytalan finanszírozási struktúra, meghatározó részben kapacitásfinanszírozás a jelenleginél alacsonyabb szinten, normatív finanszírozás háttérbe szorulása, Vagyongazdálkodás és Létesítménygazdálkodás centralizálása, saját vagyon megszüntetése, Pályázati rendszer átalakítása, EU források szűkülése a költségvetési intézmények vonatkozásában, Betegellátási rendszer és annak finanszírozásának erőteljes átalakítása, centralizálása, Nemzetközi trendek alapján látható a gazdasági szféra érdeklődésének elmozdulása a kutató szervezetek felé

Lehetőségek Az állami finanszírozás mértékének és részarányának változásával arányosan növelni kell a külföldi és belföldi térítéses képzések mértékét és színvonalát, ami a versenyképesség növelését várja el a magasabb szintű kapacitás-kihasználás érdekében (KST: költség-hatékonyság, minőség), Vállalkozásain keresztül megvalósuló „vállalkozó egyetem” megvalósítása, a gazdasági társaságokban rejlő lehetőségek jobb kihasználása (KST: gyorsaság, alkalmazkodóképesség), Pályázati és más finanszírozási források bevonása a vállalkozásokon keresztül, a projektcégek mellett az egyetem számára valóságos forrást megteremtő klasszikus nyereség-érdekeltségű vállatok létrehozása és működtetése partnerekkel közösen (KST: technológiai transzfer, innováció, együttműködés), Gazdasági szférával szorosabb kapcsolatok kialakítása az alkalmazott kutatások, az innováció és az oktatás, mint szolgáltatás területén, a klaszter együttműködések szellemi hátterének megteremtése (KST: együttműködési készség, kommunikáció, érdekeltség), Regionális (határon átnyúló) vezető szerep megszerzése, a térség tudás-központjaként

megtisztelő figyelmüket! Köszönöm megtisztelő figyelmüket! www.unideb.hu