„Halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglalkoztatása” Phare HU0008-1 Elmélet és gyakorlat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató Foglalkozta Társ – Társ a foglalkoztatásban.
A Kormány intézkedései és tervei
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
Huszta Roland – Fejlesztési igazgató
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Humánkineziológia szak
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A munkanélküliség.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Munkanélküliség.
szakmérnök hallgatók számára
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Munkaerő-piaci helyzet Teljes népesség fő Foglalkoztatottak fő (15.életév és 61. életév között) Munkanélküliség hó,1040 fő (Mnk.ráta.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
Hátrányos helyzetben lévő nők egyéni és csoportos munkaerő- piaci felkészítése Hajdúsámson és környékén.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Foglalkoztatási programok tapasztalatai AZ ESZA Kht által megvalósított foglalkoztatási programok fejlődése a Phare programoktól a Strukturális.
Konzorciumi együttműködés
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A fogyatékkal élő célcsoportba tartozó projektek bemutatása, monitoring tapasztalatok HU Phare program,zárókonferencia Budapest,2004.október 4 Előadó:Lechnerné.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A munkanélküliség problémája Szabadkán - frissen végzettek álláskeresési problémái - Szekció: Társadalmi problémák a városokban Előadó: Kovács Krisztina.
2004. október 4.1 A program lebonyolítása menedzsment szempontból Lakner Judit programvezető ESZA Kht.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

„Halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglalkoztatása” Phare HU Elmélet és gyakorlat

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Gazdasági, materiális hatások Életmódbeli változások Pszichológiai hatások Függőségi állapotok

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Testi-lelki egészségre gyakorolt hatás Társas kapcsolatokra gyakorolt hatás Politikai aktivitás

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Gazdasági, materiális hatások Jövedelem csökkenése (Aiken) Pénzügyi kényszerhelyzet (Kessler) Az életvitel anyagi összetevőinek leromlása (Fryer)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Életmódbeli változások Több idő alvással és tévénézéssel (Jahoda) Fizikai mozgástér beszűkül, több idő a lakáson belül

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Pszichológiai hatások Az élettel való elégedettség érzésének csökkenése (Warr) Reménytelenség a jövő illetően (Israeli) Depresszió, szorongás növekedése (Jahoda) Rezignáltság, apátia érzése

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Pszichológiai hatások Unalom érzése (Jahoda) Önértékelés csökkenése (Leventman) Kisebbrendűség érzése (Branthwaite) Érzelmi trauma átélése (Foltman) Romló pszichológiai közérzet (Brenner)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Pszichológiai hatások Az önkép és identitás változása, szociális stigma (Kelvin) Az álláskeresési aktivitás növekedése (Baik) A kitartás csökkenése (Baum)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Pszichológiai hatások Az idő szétfolyása, időbeni dezintegráció (Jahoda) Alacsony aktivitási szint, passzivitás (Fagin) Képtelenség erőfeszítés kifejtése (Jahoda)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Függőségi állapotok Alkoholfogyasztás nő (Catalano) Dohányzás erősödik (Lee) Növekvő drogfogyasztás fiatal munkanélküli férfiaknál (Winefield)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Testi-lelki egészségre gyakorolt hatás Szomatikus egészségromlása (Stokes) A stressz fiziológiai manifesztációja (Marsh) Magas vérnyomás (Brenner) Fizikai megbetegedések (Slote) Mentális egészség hanyatlása (Fornham) Öngyilkosságok száma nő (Platt)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Társas kapcsolatokra gyakorolt hatás Csökkenő társas aktivitás és szűkülő kapcsolatok, szociális izoláció (Jahoda) Családi konfliktusok és válások számának gyarapodása (Liem) A munkahelyen maradók elkötelezettsége csökken (Davy)

A munkanélküliség feltételezett közvetlen és közvetett hatásainak áttekintése a jelentősebb életdimenziók alapján Politikai aktivitás Közéleti és politikai aktivitás csökkenése

nonprofit szektor tartós munkanélküliek védett foglalkoztatás támogató programok:  szociális munka  egyéni és csoportos terápiák  felzárkóztató programok  mentori rendszer munkaerőpiaci foglalkoztatás utógondozás, utánkövetés képzések, átképzések

Kiválasztás Összességében 214 hátrányos helyzetű, tartós munkanélkülit vontak be a programba: 147 (a Kontakt a tervezettnél 3 fővel többet választott ki) a fiatalok, 27 a fogyatékkal, 40 a roma származásúak célcsoportjához tartozó személyt. A kiválasztási folyamat megalapozta, a projektek többségénél segítette a képzési és foglakoztatási programok végrehajtását. Hozzájárult ahhoz, hogy a szervezetet és a programot az adott térségben megismerjék. Eredmények:

Kiválasztás Korszerinti összetétel 1. számú táblázat: a célcsoportok életkor szerinti megoszlása célcsoport összesen Korcsoportfiatalok roma származásúak fogyatékkal élők 18 év alatt5 (3.9%)005 (2.5%) év103 (79.8%)23 (53.5%)1 (0.8%)128 (64.3%) év21 (16.3%)8 (18.6%)3 (11.5%)32 (16.1%) év9 (20.9%)10 (38.5%)19 (9.5%) 46 év felett3 (7%)12 (46.2%)15 (7,5%) összesen:129 (64.8%)43 (21.6%)26 (13.1%)199 (100%) átlag életkor:19.0 év22.5 év44.9 év26.7 év

Kiválasztás A munkanélküli járadékban részesülők érintett létszámának megoszlása korcsoportonként iskolai végzettség szerint között Iskolai végzettség 19 év és alatta20-24 éves25-34 éves35-44 éves46 fölöttÖsszesen: Fő % % % % % % 8 ált.- nál keveseb b70,8%586,7%20623,8%21024,2%38544,5% Általános iskola530,6%7928,7%249127,4%243026,8%330936,5% Szakmunkáskép ző100,1%12089,8%417234,0%329926,9%359229,2% Szakiskola10,2%7513,5%24043,1%11119,9%13023,3% Szakközépiskola00,0%48714,8%122737,4%80924,7%75823,1% Technikum00,0%17017,4%36337,2%9810,0%34535,3% Gimnázium10,0%26512,7%72935,0%45521,9%63130,3% Főiskola00,0%455,8%40652,1%14819,0%18023,1% Egyetem00,0%124,3%13146,8%5620,0%8128,9% Összesen720,2%311210,3%996533,0%761625,2%941125,2%301760

Kiválasztás Az országos és a projekt adatainak összehasonlítása

Kiválasztás Az országos és a projekt adatainak összehasonlítása

Támogató alprogram Tapasztalatai:  Nem volt kötelező pályázati feltétel. Valamennyi program végzett valamilyen támogató tevékenységet. Ez folyamatosan fejlődött a projekt végrehajtása során. Kimutatható összefüggés a támogató alprogramok fejlettsége és a lemorzsolódás között.  Nem volt konzisztens rendszer. Bebizonyosodott a szükségessége

Támogató alprogram Tapasztalatai:  Nem volt kötelező pályázati feltétel. Valamennyi program végzett valamilyen támogató tevékenységet. Ez folyamatosan fejlődött a projekt végrehajtása során. Kimutatható összefüggés a támogató alprogramok fejlettsége és a lemorzsolódás között.  Nem volt konzisztens rendszer. Bebizonyosodott a szükségessége

Foglalkoztatási alprogram A célcsoport felkészítése, fejlesztése. A foglalkoztató felkészítése a célcsoport befogadására. Fontos tapasztalat a célcsoport munkaerőpiaci integrációja, reintegrációja kétirányú beavatkozási rendszert igényel:

Foglalkoztatási alprogram Eredmények: 9. számú táblázat: a projektek foglalkoztatási adatai havi bontásban projektek sorsz áma vállal t összesen

Foglalkoztatási alprogram A foglalkoztatás alprogram végrehajtásának időszakában, a 12 hónap alatt a foglalkoztatottak átlagos létszáma 188 fő volt, a szerződésben vállalt létszám 93,1%-a. Ez idő alatt a lemorzsolódás mértéke 25%-os volt, összesen 51 fő távozott a projektekből és helyettük 37-en léptek be. A 37 újonnan belépő megfelelt a pályázati felhívásban megadott feltételeknek. A lemorzsolódás mérteke tekintettel a célcsoportra és arra, hogy kísérleti programról végrehajtás történt jónak mondhat.

Foglalkoztatási alprogram 10. sz. táblázat: Százalékos megoszlás célcsoportonként április március Munkanapok száma Hiányzások fogl. száma Igazolt Tény- leges Ledol- gozottképzésiegyütttáppénzegyébegyütt Igazolat- lanösszes Fiatalok 100, 0068,5311,9680,487,878,9616,842,6819, Roma 100, 0066,995,5572,549,56 10,7 920,357,1027, Fogy. 100, 0063,9319,2283,150,80 16,0 516,850,0016,85 27 Össz: 100, 0067,5111,9279,437,06 10,4 318,013,0821,09 207

Foglalkoztatási alprogram 11. számú táblázat: a munkateljesítmények átlaga célcsoportonként (%) célcsoport év2004. év fiatalok48,650,563,462,552,454,656,358,359,760,662,758,6 roma71,971,668,763,666,667,962,664,562,660,552,148,9 fogyatékkal élők 76,779,984,285,285,8 87,586,089,686,784,488,5 összesen:55,556,968,565,756,759,559,661,462,1 61,758,5

Képzési alprogram: 7. számú táblázat: a képzési alprogram eredményei projekt azonosító számaképzés megnevezése Eredményesen levizsgázott résztvevők száma vállaltteljesített HU betonáru készítő15 HU hegesztő16 HU call center munkatárs15 HU általános mezőgazdász12 HU foglalkoztatási informátor15 HU kerti munkás10 HU szociális gondozó-ápoló szociális segítő 20 HU faipari gépmunkás12 HU varró, varrónő2019 HU hegesztő20 HU textiljáték készítő1511 HU pedagógiai asszisztens ügyviteli munkatárs rendszergazda 12 HU parkgondozó25 24 összesen:207201

Képzési alprogram: 8. számú táblázat: a célcsoportok vizsga eredményeinek átlagai célcsoport összesen Munkanélkü liség időtartama fiatalok roma származásúa k fogyatékkal élők elméleti záróvizsga 3,33,6 3,4 gyakorlati záróvizsga 3,14,43,93,5 záróvizsga eredménye: 3,44,23,7,3,5

Általános értékelés É átl.M átl megfelelés, megalapozottság 31,527,6 módszertan 21,618,6 fenntarthatóság 12,98,9 menedzsment kapacitás és szaktudás 12,79,8 ∑ 78,465,3

Általános értékelés

Lehetséges magyarázatok Pályázatírási és menedzsmenttudás elválik egymástól A pályázatot nem tekintik projekttervnek Kockázatok elemzése nem megfelelő