A kurszki csata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

A krétai csata A Merkúr hadművelet.
II. Világ Háború Fegyverei és csatái.
A területegységek átalakítása
Kezdő hadsereg játékosként:
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956.Okt.23. Forradalom.
Sztálingrádi csata.
A semlegességtől a doni katasztrófáig
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
5. A vonulás időbeli és térbeli szerveződése  Időbeli szerveződés Mikor, meddig? Nappali és éjszakai vonulás Éjszakai fajok (lappantyú, baglyok)- éjjel.
A hódító Róma.
A kurszki csata.
A KV-2 Nehéztank.
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Leíró éghajlattan.
: Adós Aladár számláján 2700 dinár tartozás. Elhatározta, a következő naptól a hónap végéig minden nap befizet 150 dinárt, hogy rendezze.
AZ OVERLORD-HADITERV.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
”A határozottság nem azt jelenti, hogy egy dolgot mindenáron meg kell tenni. A határozottság: nem habozni megvalósítani valamit, amikor a belső meggyőződés.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ FEGYVEREI
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Költségek Termelés Q Állandó Költség FC Változó VC Összköltség TC
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
A Győzelem napja máj. 09. Moszkvában Victory Day in Moscow.
szakmérnök hallgatók számára
Magyarország a II. világháborúban.
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
DEÁK JÁNOS NAPJAINK KATONAI MŰVELETEINEK JELLEMZŐI
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Általános katonai ismeretek
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
Szolnok a Horty-korszakban és a 2. világháború idején
Németország bukása 1945.
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
Kacziba Zita: Az isaszegi csata
A II. világháború (2.) A keleti front
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Föld népességének növekedése Dr. Kozma Gábor. A. A Föld népességének növekedése - duplázódás CiklusIdőszakNövekedés (fő) A megkétszereződéshez szükséges.
Névtelen| Biztonságos| Felhasználóbarát
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Juhász László százados
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
A TANK A harcmező ura.
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A fordulat. A kilátások  1942 nyara  stratégiai kezdeményezés a szövetségesek kezébe kerül  A fordulat lassú ’43 nyaráig tart  okok  Anyagháború.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A szövetségesek felülkerekedése
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A kurszki csata

Helyszín: Kurszk, Szovjetunió Dátum: 1943. július 4 – július 13. Helyszín: Kurszk, Szovjetunió Eredmény: Szovjet hadászati-hadműveleti győzelem Harcoló felek Németország Szovjetunió Parancsnokok Erich von Manstein Georgij Zsukov Günther von Kluge Konsztantyin Rokosszovszkij Hermann Hoth Nyikolaj Vatutyin Walther Model Ivan Konyev Hans Seidemann Robert Ritter von Greim

2700-3000 harckocsi és rohamlöveg 3600 harckocsi és rohamlöveg Németország Szovjetunió Haderő 900 000 katona 1 300 000 katona 2700-3000 harckocsi és rohamlöveg 3600 harckocsi és rohamlöveg ~9450 löveg 20 000 löveg 1400-2110 repülőgép 2800 repülőgép

1943 július 8 – 1943 július 13 Július 8. Felszáradt a talaj annyira, hogy a harckocsik már biztonságosan mozoghattak és ezen a napon a németek szinte mindenhol be is nyomták a szovjet arcvonalakat. Július 9. A szovjet 6. gárda-hadsereg védelmi körletében ~50 km-nyi előretörést értek el, de az akció kifulladt. Július 10. Német támadás Prohorovka ellen. Ez Hoth és Manstein ötlete volt, mivel rájöttek, hogy a szovjetek ismerik a haditerveiket az északi és déli erők kurszki találkozójáról. Július 11-12. Dél: szovjet ellentámadás a Tartalék Front 5. gárda-hadserege részéről, Pavel Rotmisztrov vezetésével. Másnap menetből ütköztek meg Hausser II. SS-páncélos hadtestével, megvívva a háború legnagyobb páncéloscsatáját. Július 13. A német hadsereg a Zitadelle-hadműveletet Hitler parancsára lezárta.

1943 július 4 – 1943 július 7 Július 4. A támadás a déli szárnyon, a 4. páncéloshadsereg bevetésével délután három órakor kezdődött, majd az éjszakai eső lassította a német kibontakozást. Július 5. Német egységeket nehéztüzérségi tűz várta. A szovjet tüzérséget választűzzel és zuhanóbombázó-támadásokkal zavarták, Az első napi roham áttörte a szovjetek első vonalát, július 6-án hajnalban már a második vonal ellen vonultak. Július 6. Model csapatai friss szovjet harckocsikkal találták magukat szemben, és fokozott nehéztüzérségi tűzzel. Július 7. A szovjetek már bevetni kényszerültek a tartalék Sztyeppi Frontot…

Szovjetek A tavasz folyamán mintegy félmillió vagonnyi utánpótlást szállítottak Kurszk körzetébe. 40 km mélységben kiépített védelem 4828 kilométer, a helyi lakosság által kiásott árokrendszer Aknamezők: négyzetkilométerenként ~1000 darab gyalogsági akna és ~800-900 darab páncélosakna, összesen 400 000 Észak: Rokosszovszkij két hadserege, dél: Vatutyin öt hadserege 1 900 000 katona, 4300 harckocsi, 14 000 tüzérségi- és 6000 pácéltörő löveg, 1000 Katyusa, 2900 repülő. A szovjetek a teljes páncéloserőik 75%-át csoportosították át Kurszkhoz. Tartalék Sztyeppei Fronton

Közepes Harckocsik

T-34 T-34-85 T-34-76

Nehéz Harckocsik

KV KV-2 KV-1

Páncélvadászok

SU - ISU sorozat ISU-152 SU-100

Tüzérség

BM-13 Катюша

Németek Északi szárny: von Kluge (Közép Hadseregcsoport), déli szárny: von Manstein (Dél Hadseregcsoport) 55 hadosztály 900 000 katona 10 000 löveg 1700 harckocsi 1800 repülő. 100 rohamlövegek közül itt debütált a Hummel önjáró tarack Az egész német hadseregben csak az 53. nehézpáncélos-zászlóalj állománya volt teljesen feltöltött. AZ 51. zászlóalj már az első nap 56%-os veszteséget szenvedett (22 Párduca maradt bevethető, 28 megsemisült, a többi megrongálódott).

Közepes Harckocsik

Panzerkampfwagen sorozat PZ-5 PZ-4

Nehéz harckocsik

Tigris-1

Páncélvadászok

PZ-38 sorozat Hetzer Stug 3

Tüzérség

Flak 8.8

Eredmény Német veszteség: 360-400 páncélos harcjármű, a Dél Hadseregcsoport 20 000, a Közép 10 000 katonát vesztett. A szovjet veszteségek a mai napig nem ismertek, általában 500 és 900 közé teszik az elvesztett harckocsik számát és 250 000-re az elesett katonákét. A vélemények megoszlóak abban a kérdésben, hogy a kurszki csatát Németország elvesztette-e.