Hőszivattyú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabadidő központ energiaellátása geotermikus és fotovoltaikus energiaforrások kombinálásával Szekszárd.
Advertisements

A halmazállapot-változások
Gázok.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
A hőterjedés differenciál egyenlete
Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
Fordított ciklusú gépek
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
Az időjárás.
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
A DVANCED E FFICIENT E NERGY S YSTEMS K ft. H-1124 Budapest, Fürj u. 31. Kálmán László Alternatív energetikai koncepciók készítése.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet, Budapest, okt. 24. Komlós Ferenc A hőszivattyúzás.
Hoval nap május 19.- Budapest
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Dr. Balikó Sándor ENERGIAGAZDÁLKODÁS 9. Hőhasznosítás.
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapot-változások
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS HŐSZIVATTYÚKKAL
A PASSZÍVHÁZ Bokor Erhard Levente Gál Tamás
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Készítette: Éles Balázs
Geotermális energia.
Levegő-levegő hőszivattyú
Összefoglalás 7. osztály
Gőz körfolyamatok.
A nedves levegő és állapotváltozásai
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
Reverzibilis és irreverzibilis folyamatok
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
Körfolyamatok n A körfolyamat olyan speciális állapotváltozás (vagy egymáshoz kapcsolódó állapotváltozások sorozata), mely önmagába záródik, azaz.
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Halmazállapot-változások
Geotermális energia.
A test belső energiájának változása a hőcsere során
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
Halmazállapot-változások
GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS "NORDIC®” HŐSZIVATTYÚKKAL
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
A FÖLDHŐS HŐSZIVATTYÚK ALKALMAZÁSI TAPASZTALATAI
Hőtan BMEGEENATMH 4. Gázkörfolyamatok.
A termodinamika II. főtétele
Gépek működésének termodinamikai kapcsolatai
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változékonyság a környezetünkben 2.
Gőz körfolyamatok.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Klima.
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
Készítette: Csala Flórián
Hőelvezetés.
Entrópia Egy szobában kinyitunk egy üveg parfümöt. Mi a valószínűbb?
A hőszivattyúk gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai, a fejlesztések várható irányai Csanaky Lilla Innowatt Épületgépészeti Tervező és Szerelő Kft
Halmazállapot-változások
Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
Padlófűtés előnyei 1. Padlófűtés rendszer energiatakarékosabb a radiátorral szemben, mivel a padlófűtés esetén hatékonyabban adja át a fűtésrendszer csöve.
Gőz körfolyamatok.
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

Lakóépületek hőszivattyús rendszerei
Halmazállapot-változások
Lenti Róbert Villamosmérnök BSC
Hőtermelés, hűtés.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Hőszivattyú

Hőszivattyú A hőszivattyú olyan, mint egy hűtőgép, amely hűteni és fűteni is tud. Alacsonyabb hőmérsékletű környezetből vonja el a hőt, és magasabb hőmérsékletű helyre táplálja be. A készülék egy speciális kompresszort, két nagy felületű hőcserélőt és egy nyomáscsökkentő szelepet tartalmaz. Egy hűtőkört alkotnak, melyben egy munkaközegnek nevezett anyag kering. A kompresszorhoz viszonyítva egy alacsony és egy magas nyomású kör található, mindkettőben egy hőcserélővel.

Az alacsony nyomáson a hőcserélőt elpárologtatónak hívják. (hőfelvétel) A magas nyomású oldalon a hőcserélőt kondenzátornak nevezik. (hőleadás)

Munkaközeg A munkaközeg olyan anyag, amely alacsony nyomáson folyadék halmazállapotú és nagyon alacsony hőmérsékleten képes elpárologni. Ha elpárolgott, a nyomásnövekedés hatására erőteljesen megemelkedik a hőmérséklete mely a környezetből elvont és a sűrítésre használt energiát is tartalmazza. Ha egy olyan közeggel találkozik, aminek a hőmérséklete alacsonyabb, akkor ennek átadja a hőjét, ettől pedig ismét folyékony halmazállapotú lesz, és megint képes lesz elpárologni.

Működése A hideg oldali hőcserélő előtt a folyékony halmazállapotú munkaközeg nyomását egy nyomáscsökkentő szelep leejti 1,7 bar-ra. Ekkor a munkaközeg hevesen elpárolog, -2°C-ra lehűl és a párolgáshoz szükséges hőt a hőcserélő másik oldalán található környezeti közegből vonja el, annak lehűtésével. A 3°C-ra felmelegedett munkaközeget a kompresszor besűríti 13,5 bar nyomásra, melynek következtében a lecsapódó munkaközeg felmelegszik 73,5°C-ra. A lecsapódásnál felszabadul az elvont hő, megnövelve a kompresszorba betáplált és hővé átalakult energiával. Mindezt az energiát a másik hőcserélőn áthaladva átadja a fűtési rendszerben keringő fűtőközegnek.

Carnot körfolyamat Hőszivattyúk alapvető termodinamikai körfolyamata Két izentropikus (nem vesz fel és nem ad le hőenergiát), és két izotermikus (egyenlő hőmérsékletű) állapotváltozást tartalmaz Állandó T0 hőmérsékleten Q0 hőmennyiséget vesz fel a hőforrásból Az izentropikus kompresszió után ismét állandó Tc hőmérsékleten a bevezetett W munkával megnövelt hőmennyiséget adja le a hőnyelőnek (Qc = Q0 + W) A körfolyamat egy izentropikus térfogat növekedéssel záródik.

Carnot körfolyamat A körfolyamatban lévő izotermikus állapotváltozás a hőcserélők munkaközeg oldali megvalósítása: Hőbevezetés, hőelvezetés a munkaközeg halmazállapot-változásával van egybekötve. (Pl.: a munkaközeg az alsó hőmérsékleten elpárolog, a felső hőmérsékleten pedig kondenzálódik.)

Víz A talajvíz néhány méter mélyen helyezkedik el, ennek viszonylag egyenletes a hőmérséklete és a megléte, így megvalósítható a hosszú éves működés. Az állandó hőmérsékletű +8-12°C-os talajvíz garantálja az optimális fűtési üzemeltetést. A hőnyeréshez szükséges vizet egy nyerő kútból kiszivattyúzzák, mely a hőszivattyúban lehűl és a lehűtött vizet egy másik kútba (elnyelő kútba) vezetik vissza.

Talaj A földfelszínben rejlő geotermikus energia 98%-a Napból származik. Talajkollektorokat vagy szondákat helyeznek el abba a rétegbe, ahonnan ki akarják termelni a hőt. A kollektorok vagy szondák műanyag csövekből készülnek, melyekben egy hőátadó-fagyálló folyadék (hőközvetítő folyadék) található. Ezt a folyadékot (közvetítő közeget) vezetik be a hőszivattyúba. Többféle közvetítő közeg használható fel a talajkollektoros rendszereknél: etilén glykol alapanyagú folyadékot vagy direkt elpárologtatásút (közvetlenül a munkaközeg kering a talajkollektorokban).

Levegő Ha nincs lehetőség a talaj vagy a talajvíz felhasználására, akkor a levegőt is lehetséges felhasználni. Ezt a hőforrást általában kiegészítő fűtéssel szokták alkalmazni. A levegős hőszivattyú -25°C-ig képes kivonni a külső levegőből a hőmennyiséget. A levegős (levegő-víz) hőszivattyúk döntő többsége osztott rendszerű, azaz a kültérben van elhelyezve az elpárologtató eszköz, ami a levegőből vonja el a hőt, majd az épületben a beltéri egységben leadja a hőt.

http://www.rifeng-hoszivattyu.hu/hasznos/alapismeretek http://wagnersolar.hu/hoszivattyu/elonyok# http://hu.wikipedia.org/wiki/Hőszivattyú