Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szabadidő központ energiaellátása geotermikus és fotovoltaikus energiaforrások kombinálásával Szekszárd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szabadidő központ energiaellátása geotermikus és fotovoltaikus energiaforrások kombinálásával Szekszárd."— Előadás másolata:

1 A szabadidő központ energiaellátása geotermikus és fotovoltaikus energiaforrások kombinálásával
Szekszárd

2 Városi Sport- és Szabadidőközpont
A Szekszárd Városi Sport- és Szabadidőközpont 1989 óta, immár 20 éve áll a sportolók, illetve a sportszerető lakosság rendelkezésére. A sportcsarnok éves viszonylatban körülbelül 330 napon át, 5000 óra nyitvatartással üzemel. Látogatottság: fő/év Rendezvények száma: kb. 150/év Hasznos alapterület: 4105 m2 Közüzemi költségek (2010): gáz: Ft/év áram: Ft/év víz: Ft/év

3 Szekszárdi Családbarát Strand és Élményfürdő
Építtető: Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft Átadás várható ideje: május hó

4

5 A geotermális energiaforrások
Geotermikus energia: Tágabb értelemben a Föld belsejében keletkező, a földi hőáramban meghatározott szintig feljutó és ott a kőzetekben, illetve a pórusvízben tárolódó termikus energiamennyiség. Geotermális energia: Szűkebb értelemben a felszín alatti közeg hőtartalmában rejlő energia A Földön átlagosan 100 méterenként 3,3 °C-al nő a hőmérséklet, addig ez a Kárpát-medencében 5,5-6,6 °C-al A beruházás helyszínén a geotermikus gradiens ~ 0,06 °C/m; 350 m mélyen 32°C-os vizet lehet találni.

6 Lindal-diagram Az első tévedés: a geotermikus energia kizárólag hévíz kitermeléssel nyerhető. A földhő helyileg bárhol és bármikor kitermelhető, hasznosítható. A hulladék földhő - amely például kutakat üzemeltető létesítmények környéken, akár 1-2 km-es körzetben - jelentős gazdasági haszonnal felhasználható.

7 A napenergia Napenergia: A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia. A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív (az épület tájolása és a felhasznált építőanyagok a meghatározó) és az aktív energiatermelés (napkollektor, napelem).

8 „Geotermikus nagyhatalom”
Földünk hőtartalma - mint szinte kimeríthetetlen energia forrás - a hozzáértők olvasatában nemzetünk számára is komoly gazdasági lehetőségeket rejt. A hagyományos fürdőkultúránk létesítményeink magas hőtartalmú elfolyó vize például egy eleddig kiaknázatlan hőenergia nyerési lehetőség! Nemzeti büszkeségünk a Széchenyi Fürdő például több mint 7 MW hőteljesítményt folyat el meleg víz formájában (télen és nyáron) miközben a környező középületek és közintézmények (Vajdahunyad vár, Állatkert, Vidám Park, Nemzeti Múzeum és így tovább) összességében is kevesebb földgáz alapú hőteljesítményt fogyasztanak. Sőt, magát a fürdőt is földgázzal fűtik...

9 A beruházás A szekszárdi szabadidőközpont jó példa lehet az uszodai hőkaszkádra. 350 m mély termálkút létesült; Hőszivattyú beépítésével történik valamennyi hőtermelés: használati melegvíz, medencék pót- és forgatott vizeinek kívánt hőmérsékleten tartása; Az idényen kívüli hasznosítás lehetősége egybeesik a szabadidőközpont fűtési igényével – tehát kielégíthető a megvalósult hőszivattyús rendszerrel; Szükséges beavatkozások: távvezeték építése a hőszivattyús rendszer és a szabadidőközpont között, kismértékű átalakítás utóbbi hőközpontjában; További lehetőségek a rendszerben „Használt” (elfolyó) medencevíz hőjének hasznosítása Napelemekkel villamos áram termelés – hőszivattyú meghajtás, értékesítés hálózatra

10 A hőszivattyú A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani úgy, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítja. A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják. Minden olyan fizikai elv alapján készülnek hőszivattyúk, melyeket a hűtőgépeknél is használnak. Leggyakoribbak a gőzkompressziós elven működő berendezések, de léteznek abszorpciós hőszivattyúk is. A hőszivattyúk fordított üzemmódban is működnek, ekkor hűtésre is használhatók.

11 A hőszivattyú működési sémája
Két hőcserélő, egy körvezeték A vezetékben igen alacsony forráspontú közeg kering. Hideg oldalon hőcserélő előtt a közeg nyomását egy expanziós szelep lecsökkenti. A közeg elpárolog, és 0 0C körüli értékre lehűl. Kompresszor elszívja, besűríti bar nyomásra, melytől a lecsapódó közeg felmelegszik 40 – 60 0C-ra. A lecsapódásnál felszabaduló hőt adja át a fűtőközegnek.

12 A hőszivattyú felhasználási területei
Fűtés: A hőforrásból elvont hőt a berendezés általában a zárt körben keringetett víz fűtőközeg felmelegítésére használja fel. Melegvíz-készítés: Használati melegvíz készítésére is felhasználható a hőszivattyú, de a kondenzátor oldali felső hőmérséklet határ kb °C, emiatt a melegvíz hőmérséklete 60 °C alatt marad. Hűtés: A folyamat megfordításával a fűtésnél hőforrásként használt közegnek adja át a helyiségekből elvont hőt.

13 Víz-víz hőszivattyú A hasznosítható energia szempontjából a víz-víz hőszivattyúk a legoptimálisabbak, a legtöbb hőenergiát állítják elő ugyanazon befektetett elektromos energiából, az összes hőszivattyú típus közül. Oka: viszonylag magas talajvíz hőmérséklet, amely nem változik jelentős mértékben a téli hónapokban sem. A víz-víz hőszivattyúk telepítéséhez két kútra van szükségünk egy nyerő és egy nyelő kútra. (Amennyiben más elfogadott hasznosítási lehetőség nem áll rendelkezésre.) Kutak távolsága min. 15 méter kell legyen. Fontos, hogy a nyerő kút vízhozama folytonosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését. A kút elapadása esetén a hőszivattyú nem üzemel. Próba fúrás előnye: megállapítható a kútvíz minőség, kút vízadó képessége, szűrőzés helyzete és mérete, hőcserélő kiválasztása az adott vízhez.

14 Víz-víz hőszivattyú Előnyei:
legmagasabb COP : 5-7 (W C fokos vízhőmérsékleten mérve) állandó COP biztosítása passzív hűtés kialakításának lehetősége nem szükséges alternatív fűtési rendszer Hátrányai: nagy mennyiségű vizet igényel jelentős munkálatok, hosszú előkészítést igényel kút elapadása esetén nem működik

15 Források http://www.nyf.hu http://zoldtech.hu http://www.klimairoda.hu

16 Közreműködők Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 7100 Szekszárd, Béla király tér 8. Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: VÁTI Nonprofit Kft. 1016 Budapest, Gellérthegy u

17 Partnerek Dél-Dunántúli Terület- és Gazdaságfejlesztő Szolgáltató Nonprofit Kft. 7625 Pécs, Dr. Majorossy u. 36. Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. 7100 Szekszárd, Epreskert u. 9. Szekszárd Városi Sport- és Szabadidőközpont Cím: 7100 Szekszárd, Keselyűsi u. 3.

18 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A szabadidő központ energiaellátása geotermikus és fotovoltaikus energiaforrások kombinálásával Szekszárd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések