Spanyol képek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
Franciaország – Nagy-Britannia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
A válság és ami utána következik….
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió és Magyarország
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK, ÉS HATÁSUK
Francia Köztársaság République Française
Az Európai Unió története
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Munkanélküliség.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Ausztrália ipara.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Barcelona Hamar Márk.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Spanyolország, Portugália, Görögország
Magyarország ipara Tegnap-ma-holnap.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
SPANYOLORSZÁG Csicsay Viktória.
Spanyolország Madrid.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Portugália - Görögország
Az Európai Unió.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Bulgária.
Franciaország.
A gazdag és a szegény Itália
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
SPANYOLORSZÁG -TERCIER SZEKTOR-.
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Építőipari tréning HURO0901/138/2.1.2.
A nemzetközi migráció globalizálódása
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
30. ANGOL-AMERIKA GAZDASÁGA.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Spanyol képek

Baleár-szg., Kanári-szg

i.sz.711 mórok El Alcazar - Sevilla

1494 Tordesillasi szerződés

) Robert Capa: Az önkéntes halála (1936) Franco tábornok

I. János Károly – VI. Fülöp

Energiahordozók: - Feketeszén, barnaszén – Asztúriai medence Oviedo, Gijon - kőolaj, földgáz kevés az Ebro torkolatnál + Mexikó, Algéria (1996-tól csővezetéken a tenger alatt) - vízerőművek – Pireneusok, Mezeta pereme (gond: ingadozó vízjárás) - atomerőművek – saját U bányászat Vill. Energia 32%-a!

Ásványkincsek: D-Európa leggazdagabbja - Fe – Bilbao (jó minőség, 50% Fe tartalom) - Cu, Pb – Sierra Morena (Linares) - Zn – (Santander) - Hg (cinoberérc HgS) Almandén - W

Iparvidékek É-Atlanti part - nehézipar Katalónia - Madrid Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága - Németország, Franciaország és Olaszország után.

Bilbao Oviedo, Bilbao – Fekoh.,G, hajógyártás, vegyipar + Oviedo üvegipar

Sagrada Familia - Gaudi Barcelona – sokoldalú: textilipar (hagyományos), kikötői ipar – speciális acélgyártás, autóipar, hajógy. Spanyolország legnagyobb pénzügyi kp.+turizmus

1992-ben itt rendezték a XXV. Nyári Olimpiai Játékokat 1986 óta a Volkswagen csoportleányvállalata A gyár telephelye Martorellben található, amely Barcelonától 35 km-re fekszik.

Királyi palota - Madrid Elektronika, autógy., vegyipar, gyógyszeripar, G, textilipar,

Valencia, Murcia – vegyipar, selyemipar, papíripar Zaragoza – cukorgyártás Sevilla – dohányipar, G, É, Textilipar La Coruna, Malaga - halkonzerv

Altamira – Kantábria, Santandertől Ny-ra

La Mancha – Sierra Morenatól ÉK-re

Pamplona – Navarra tart. Pireneusok előtere

Santiago de Compostela

Az eurózóna peremországai A legsúlyosabb gond Görögországban van. A válság továbbterjedése által veszélyeztetettnek gondolt a PIIGS-országcsoport többi tagja (Portugália, Írország, Olaszország, Spanyolország)

Válság előtt Spanyolországban a 2008-as válság kirobbanásáig megfelelő volt a pénzügypolitika, (a jó időkben az államháztartás többletet halmozott fel) Spanyolország GDP-je 1999 és 2007 között átlagosan 3,7 százalékkal nőtt és folyamatosan csökkenteni tudta az államadósságát

Válság kialakulása Az ingatlanláz idején több új ház épült Spanyolországban, mint Angliában Németországban és Franciaországban együtt. Spanyolországban az építőiparból származott az ipari termelés 10-15 százaléka (átlag 4-5%). A gazdaság többi része inkább stagnált. A versenyképesség romlott. Az építőiparban és az ingatlanszektorban kialakult béremelkedéseket nagyrészt automatikusan kiterjesztették más ágazatokra is. Egyre többen adósodtak el és vásároltak hitelből lakást vagy házat maguknak (óriási ingatlanbuborék). A bankok ontották a hitelt. A keresletet élénkítették az ír, a német és más külföldi befektetők is, akik felverték az árakat.

Összefoglalva: A válságot a versenyképesség elvesztése okozta, ami elsősorban az ingatlanpiaci buborék kialakulásából, ezen keresztül a hitelezési tevékenység robbanásszerű fellendüléséből, illetve mindennek ár- és bérfelhajtó hatásából eredt.

A válság - A bankok hitelállományán belül igen magas építőipari hitelezés, és nagyban felelős a rossz hitelek megugrásáért.  A nem teljesítő hitelek aránya a spanyol bankokban folyamatosan nő. - A spanyol állampapírok hozama elérte a kritikus 7 százalékot. (Aki vesz belőle, legalább ennyi hozamot kap!) (Ez az a szint, amelynél Görögország, Portugália és Írország már mentőcsomagra szorult) Azt jelenti, hogy nem kap kölcsönt a piacon olcsóbban, ezt pedig nem tudja visszafizetni!

A válságban - a lakások értéke néhány év alatt a negyedével csökkent - a spekulatív ingatlanvásárlók eltűntek a piacról, - a hitelek kamata hirtelen megugrott, egyre többeknek lett nehezebb a törlesztés, - a vevők elszivárgása miatt lassultak, majd leálltak az új építkezések, - az építőiparban azonnal ezrek veszítették el az állásukat. - az állami adóbevételek megcsappantak, a gazdaság kitartóan zsugorodik - az állástalanok üteme elképesztő ütemben dagad, és csak tavaly 58 ezer családot lakoltattak ki.

Munkanélküliség - Európában itt van a legtöbb munkanélküli (24,3 százalék), ez az uniós átlagnak a duplája, (Andalúziában az emberek 33 százalékának nincs állása) - A 25 évnél fiatalabbak körében 51,5 százalékos a munkanélküliség.

A spanyol kormány így kénytelen újabb és újabb kölcsönöket felvenni (Ki kell fizesse a munkanélküliek tömegeinek járó segélyeket, pótolja a kieső adóbevételeket, a bankokat meg kell menteni) A befektetők bizalma megingott Kiút lehet, ha a közös európai válságalapból segítik ki Spanyolországot

EU megoldások/ javaslatok Bizottság szigorúbban gyakorolja költségvetési felügyeleti-ellenőrzési jogosítványait Közös EU-IMF megsegítésének Tagállami versenyképesség folyamatos vizsgálata A kormányoknak is rendszeresen értékelniük kellene versenyképességük alakulását