Kis- és középvállalkozások finanszírozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
A Kormány intézkedései és tervei
A kis- és közepes vállalkozások versenyképessége
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Magyar Export-Import Bank Rt.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Piac és Profit - Pénzek a régióban március 21. Nézd meg kivel kötsz üzletet!
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vállalkozási ismeretek
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A Zempléni Regionális Vállalkozói Központ
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
III. További finanszírozási alternatívák
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Lorem ipsum.
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Előadás másolata:

Kis- és középvállalkozások finanszírozása Oderszky Petra - Tarcsi Ádám BMF KGK, 2005. április 18.

Tartalomjegyzék Kis- és középvállalkozások helyzete Magyarországon - Petra Problematikájuk - Ádám Finanszírozási lehetőségek – Ádám Bankok szempontjából Állami lehetőségek A kis- és középvállalkozásoknak fontos szerepe van a gazdasági növekedésben, ezért a piacgazdaságok alapvető szektorai. Helyzetük mégis hátrányos, ezért támogatásra szorulnak. A nagyvállalatok nagyságrendi előnyeinek ellensúlyozására összefogással kellene válaszolniuk. A kis- és középvállalatok megerősítése, versenyképességének javítása az egyik sürgető feladat. A kisvállalatok termelékenysége az alkalmazott technológiák elavultsága miatt messze elmarad a nagyvállalatokétól, a nyugati cégekétől. A fejlesztéseknek nem szabadna háttérbe szorulniuk! A kisvállalatok továbbra is versenyhátrányban vannak, rossz az információkkal való ellátottságuk, magasak az adó- és adminisztrációs terheik, a tőkéhez jutás pedig a kisvállalatok számára rendkívül nehéz, forrásai korlátozottak. Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

KKV-k besorolása Foglalkoz-tatottak száma Éves nettó bevétel (millió Ft) Mérlegfő-összeg Mikrovállalkozás 10 alatt max. 700 max. 500 Kisvállalkozás 10-49 Középvállalkozás 50-250 max. 4000 max. 2700 + Nagyvállalati részesedés max. 25%! A kis és mikrovállakozások jellemző vállalkozási formái - egyéni vállalkozás - a gazdasági társulások közül a személyi egyesülés jellegű közkereseti társaságok és betéti társaságok - ritkábban Kft., szövetkezeti vállalkozások Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Vállalkozások jellemző mutatói (%)   Alkal-mazott nélküli Mikro Kis Közepes KKV összes Nagy Össz. Darabszám 64,3 32 3 0,6 99,9 0,1 100 Foglalkozta-tottak száma 11,6 26,9 13,8 15,1 67,4 32,6 Nettó árbevétel 1,6 11,7 7,9 17,8 39 61 Hozzáadott érték 1,2 9,3 8,7 16,5 35,7 Saját tőke 1,3 4,2 9 17,5 82,5 Export 0,3 2,7 2,6 11 16,6 83,4 Jóval nagyobb mértékben részesednek a foglalkoztatásból, mint az árbevételből vagy a jövedelemtermelésből. Ez a tény önmagában természetes, de nemzetközi összehasonlításban a kis- és a nagyvállalkozások közötti különbség meglehetősen nagynak tűnik. Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Kis- és középvállalkozások szerepe A kis- és középvállalkozások jelentősen befolyásolják az ország gazdaságának versenyképességét. - az összes vállalkozás 99,9%-a a kis- és középvállalkozások körébe tartozik, - az alkalmazottak több mint 69%-át a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, - a bruttó hozzáadott értéknek mintegy 50%-át állítják elő. A jelenleg működő mintegy háromnegyedmillió vállalkozás 96,5 százaléka a tíz főnél kevesebbet foglalkoztató mikro-vállalkozás, •a 10-49 főt foglalkoztató kisvállalkozások részaránya 2,7 százalék, •a 250 főnél kevesebbet foglalkoztató középvállalkozásoké 0,67 százalék, •és az összes vállalkozás mindössze 0,2 százaléka tartozik a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalati körbe. Forrás: APEH (Mo-i adatok); Observatory of European SMEs (EU-19 tagállamában) * European Network of SMEs research 2003. évi adatok Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

KKV-k helyzete (2004) Ágazat Vállalkozások száma (ezer) Ágazati részesedés a GDP-ből (%) Ipar 150 40 Kereskedelem és szolgáltatás 400 80 Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Problémák Sok vállalkozás: Ezer aktív lakosra jutó vállalkozások száma Magyarország: 128 Európai Unió: 95 Közép- és kelet-Európa: 65 Ismeretek hiánya Gazdasági ismeretek Információ hiány Nem tudnak pályázni Vezető, tulajdonos személyétől, adottságaitól sok függ Előnyük ugyanakkor a rugalmasság Magyarországon a vállalkozás szerkezetre a szétaprózottság jellemző. Az ezer aktív lakosra jutó vállalkozások száma 128, e mutató sokkal magasabb mind a közép- és kelet-európai országokban (65), mind az Európai Unió tagországaiban (95) tapasztaltaknál. - Vezető betegségét, stb. az üzletmenet megszenvedheti Alacsony pénzügyi tartalék miatt a hullámvölgyet nehezen élik túl Méretüknél fogva nincs jó alkupozíciójuk a szállítókkal szemben Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Forrásteremtés Saját források Idegen Kölcsön (baráti), Vevői előleg Szállítói hitelek Üzletrész értékesítésével Bankhitel Állami, EU-s támogatások Faktoring Lízing Rossz alkupozíció  a források drágábbak, mint a nagyvállalatok esetén Méretgazdasági okokból a tőkepiacokon keresztül nem tudnak forrás bevonni: nyilvános kötvénykibocsátás nem jöhet szóba Szállítói hitel, vevőelőleg: esetleges, alkupozíciótól függ, Banki hitel: drágább (magasabb kamatok) Magas működési kockázat Pénzügyi, gazdasági helyzetet nehéz felmérni Faktoring: Áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követelések megvásárlása és kezelése. Ha nem bíznak a fizetőképességben Pénzügyi forráshiány esetén – pl. bankhitelhez jutás miatt Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Bankok szempontjából Magasabb kockázat, mint a nagyvállalkozások Forgótőke hitel ritkábban Üzleti és pénzügyi terv Ne legyen hitel-, köztartozása a vállalkozásnak BAR adóslista Több éve működjön Gyakran a tulajdonos korábbi cégeit is vizsgálják Szállítók, vevők vizsgálata Ne legyen negatív saját tőkéje Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

A hitelezés folyamata: hitelkérelem összeállítása Befogadás, előszűrés Hitelbírálat Kérelem szöveges indoklása, ezen belül bemutatja a hitel: Célját, fajtáját Összegét Igénybevételének tervezett időpontját Törlesztésének ütemét A hiteligénylő által felajánlott biztosítékokat A vállalkozás maga is bemutatásra kerül Részletes értékelést ad a társaság eddigi, és jövőben várható gazdálkodásáról. Szokásos mellékletei: A vállalkozás létét, működését igazoló okmányok Utolsó két-három év beszámolója Tulajdonosokra vonatkozó információk Üzleti (de legalább pénzügyi) terv a kért hitel időtartamára Vevők és szállítók bemutatása Megvalósíthatósági tanulmány Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Hitelezés: befogadás, hitelbírálat Anyag teljességének ellenőrzése Előszűrés, hogy az eleve esélytelen igénylőket (pl. tetemes adóhátralékkal rendelkezők, jogszabályi tilalom alá esők, „fekete listán” szereplők stb.) Az előszűréshez ma már a Bankközi Adósnyilvántartó Rendszer (BAR) adatait is felhasználják. Hitelbírálat szokásos elemei az ügyfélminősítés, a biztosítékok értékelése és az ügyletminősítés Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Állami, EU források Állami garancia, kezességvállalás Kamattámogatások Beruházási hitelek Vállalkozói környezet fejlesztése Szaktanácsadás és képzés Informatikai infrastruktúra fejlesztés Ágazatonként eltérő Politika függvényében változnak a lehetőségek Szintén gyakori eset Szélesebb, tágabb lehetőségek EU-s pályázatok esetén 50% önrész Politika függvényében változhatnak a lehetőségek Iparáganként más-más minisztériumhoz tartozik Mit várnak el egy pályázattól Gyakran nem jutnak el a lehetőségek az érintettekhez: Sokunk fog ilyen helyen dolgozni  Figyelni kell: az állam nem keresi meg az érintetteket Gyakran pályázható pénzek maradnak bent: kevés, vagy nem megfelelő pályázat miatt Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Európai Unió és a KKV 2000: Kisvállalkozások Európai Chartája KKV-k nemzetközi együttműködésének segítése Részvételük elősegítése a kutatás-fejlesztésben Erősítésük regionális szinten Pályázati úton Nem likviditási gondokra Ötlet nem elég  önrész, pályázat menedzselés is kell Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Fejlesztési politika célkitűzései Elmaradott rétegek felzárkóztatása Speciális helyzetű rétegek (fiatalok, nők, kisebbségek, stb.) integrációjának előmozdítása Foglalkoztatottság növelése Versenyképesség javítása Termelékenység javítása KKV-k működőképességének javítása Ismereteik bővítése Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Finanszírozási programok Econova hitelprogram: Versenyképesség növelését szolgáló modernizációt, technológiafejlesztést végrehajtó KKV-k számára, beruházásaik finanszírozását célozza. Telephely létesítésére, bővítésére. Lánchíd faktoring program: célja faktoring-szolgáltatás megismertetése, megkedveltetése. Faktordíj-támogatás: 5% pont  60 m Ft faktorálására van lehetőség. 20 faktor cég, ban. célja: hitelhez juttatás Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

A hitelprogram eredményei (2003-2004) Vállalkozások száma Hitel felvett összege Mikrohitel 1 530 4,6 mrd Ft 2. Széchenyi kártya 19 500 62,5 mrd Ft 3. Midihitel 70 468 m Ft 4. Európa Hitel 1 316 75,2 mrd Ft Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

Felhasznált irodalom Pongorné dr. Csákvári Marianna, GKM helyettes államtitkár: A vállalkozások versenyképességének alakulása. Piac&Profit KKV konferencia, 2005 április Csubák Tibor Krisztián: Kis- és középvállalkozások finanszírozása Magyarországon. Ph.D. értekezés, BKÁE, 2003. Dr. Darabos Éva – Grasselli Norbert: Vállalkozások finanszírozása. Campus kiadó, 2003 GKM APEH, KSH Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak

KKV-k a növekedés útján Kis- és középvállalkozások finanszírozása, Oderszky Petra, Tarcsi Ádám, BMF-KGK, Gazdasági Informatika szak