Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Humánkineziológia szak
3. Két független minta összehasonlítása
Brüsszel milyen messze van
Az elhízás.
A tételek eljuttatása az iskolákba
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Az objektív tápláltsági állapot, a szubjektív testkép és a kortárs bántalmazásban való érintettség vizsgálata országosan reprezentatív adatokon Várnai.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
NETFIT® Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt mdsz
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségesek a roma nők?
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egyedi mérések összegzése
Előadás másolata:

Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012 Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012. január 28.

Prof. Dr. Szabolcs István Főiskolai hallgatók tápanyag-beviteli értékeinek és tápláltsági állapotának vizsgálata Lichthammer Adrienn Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok Doktori Iskola Témavezető: Prof. Dr. Szabolcs István tanszékvezető egyetemi tanár, akadémiai doktor

Előzmények Az egyes tápanyagok kiegyensúlyozatlan bevitele egészségkárosodáshoz vezethet. A helytelen táplálkozási tényezők, a mozgásszegény életmód együttesen - elhízás, szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú diabétesz, a csontritkulásért, daganatos megbetegedések vezethet. A fiatalok egészségi állapotára és egészséget befolyásoló magatartására vonatkozó kutatások eredményeinek ismerete és felhasználása alapvető a hazai egészségfejlesztő programok hatékonyságához. Az egészségmagatartás monitorozásán keresztül értékelhető az ország egészségvédő, egészségfejlesztő stratégiájának sikere vagy sikertelensége. A kutatási eredmények és összefüggések a hatékonyabb módszerek fejlesztéséhez nyújthatnak segítséget. Fontos a korcsoport vizsgálata - különösképpen a felsőoktatásban - célzottan rájuk vonatkozó táplálkozási ajánlásokat megfogalmazni, mert az egyéb felnőtt korosztálytól különbözik az életmódjuk, táplálkozási szokásaik és lehetőségeik.

Célkitűzés – 1. Vizsgálatom célja, a felsőoktatásban tanuló hallgatók, külön kiemelve az egészségügyi felsőoktatás különböző szakirányain tanuló hallgatóinak a vizsgálata. A hallgatók tápanyag-beviteli értékeinek, tápláltsági állapotának meghatározása, kitérve, arra, hogy az oktatással befolyásolhatók-e az étkezési szokásaik. A kutatással a következő kérdésekre kerestem a választ: 1. A vizsgálatban résztvevők tápanyag-beviteli értékei mennyire kiegyensúlyozottak? 2. A dietetikus hallgatók (a részletesebb táplálkozástudományi ismereteik miatt) tápanyag-beviteli értékei kedvezőbb képet mutatnak-e, mint a többi hallgatóé? 3. A tápláltsági állapot megítélésére használt többféle módon (BMI, BIA, haskörfogat) nyert adatok eredménye között különbséget fogok-e találni? 4. Mekkora az elhízás prevalenciája a vizsgált populációban (bár a vizsgált személyek valószínűleg igen nagy százalékban normál tápláltsági állapotú kategóriába fognak tartozni, az életkoruk miatt)?

Célkitűzés – 2. 5. A vizsgált csoportok között milyen különbséget találok tápláltsági állapotukat tekintve (azaz a dietetikus és gyógytornász hallgatók nagyobb számban kerülnek a normál kategóriába, mint a diplomás ápoló és BME-s hallgatók)? 6. A vizsgált csoportok tagjai mennyit tanultak az egészséges táplálkozásról általános és közép iskolai tanulmányaik során? 7. A dietetikus hallgatókon kívül más szakos hallgatók is elegendőnek fogják találni az egészséges táplálkozáshoz köthető óraszámot, valamint ezeknek a tantárgyaknak a tematikáját? 8. A dietetikus hallgatókon kívül, mely más szakos hallgatók változtatnak inkább a táplálkozási szokásaikon a felsőoktatásban szerzett ismereteik alapján?

A vizsgálati minta Felsőoktatási intézmény Nő (fő) Férfi Összesen SE-ETK-Dietetikus 101 1 102 SE-ETK-Gyógytornász 80 4 84 SE-ETK-Ápoló… 99 7 106 BME 41 31 72 Összesen (fő) 321 43 364

Az alkalmazott vizsgáló módszerek Zárt és nyitott kérdéseket tartalmazó kérdőív: személyi adatok (kor, nem, lakhely, felsőoktatási intézmény) antropometriai mérések (testmagasság, testtömeg, haskörfogat, testzsírszázalék) 24h-ás recall (adagnagyságok pontosítása fényképalbum segítségével) Interjú módszer A tápanyag-beviteli adatokat a NutriComp program segítségével értékeltem leíró statisztikai és hipotézisvizsgálati módszereket alkalmaztam

Eredmények – antropometria 1. BMI-értékek átlaga alapján a normál kategóriába kerültek a fiatalok. Számszerűsítve: a fiatal férfiaknak 24,25 kg/m2 a fiatal nőknek 22,09 kg/m2 A BMI-eredményeket részletezve: a vizsgált személyek 75,82 %-a a normál tartományba esett túlsúlyos 15,93 % enyhén elhízott 2,20 % közepesen elhízott 0,27 % sovány 3,02 % kórosan sovány 1,92 % extrém sovány 0,55 %

Eredmények – antropometria 2. A haskörfogatot vizsgálva: a nők 29,91 %-a, a férfiaknak pedig 13,95 %-a betegség rizikót jelentő kategóriába került (a hallgatók 65,38 %-ának nem volt rizikója abdominális elhízásra). A testzsírszázalék mérés alapján: a hallgatóknak csak 59,62 %-a rendelkezett ideális értékekkel (szemben a BMI 75,82 %-os normál tartományával) a magas 17,86 %, nagyon magas 12,09 % Ezért az eredmény pontosítására, hitelesebbé tételére a „Testtömeg index” kiszámítása mellé minden esetben el kell végezni más (haskörfogat, vagy testzsírszázalék) mérést is.

Eredmények – antropometria 3. Antropometriai adatok Szak Total BME SE-ETK DIET SE-ETK GYT SE-ETK EGYÉB N % BMI kategória . 0.00 1 0.98 0.27 extrém soványság <16 0.94 2 0.55 kóros soványság [16-16,99] 1.39 1.96 4 3.77 7 1.92 soványság [17-18,49] 3.92 6.60 11 3.02 normál [18,5-24,9] 54 75.00 78 76.47 66 78.57 73.58 276 75.82 túlsúlyos [25-29,9] 16 22.22 14 13.73 16.67 13.21 58 15.93 enyhe elhízás [30-34,9] 4.76 1.89 8 2.20 közepes mértékű elhízás [35-39,9] Testzsír kategória Alacsony 2.78 6.86 22 20.75 31 8.52 Normál 46 63.89 63 61.76 56 66.67 52 49.06 217 59.62 Magas 13 18.06 20 19.61 19.05 15.09 65 17.86 Nagyon magas 15.28 12 11.76 14.29 9 8.49 44 12.09 Haskörfogat kategória 30.56 24 6.59 Nincs rizikó 37 51.39 68 64 76.19 69 65.09 238 65.38 Van rizikó 34 33.33 23.81 35 33.02 102 28.02

Eredmények – tápanyag értékek 1. Az átlagos energiabevitel: lányoknál 1864,34 kcal (p<0,001) a fiúknál 2590,96 kcal ezek az irányértékekkel (Tápanyagtáblázat) kerültek összevetésre, ennek értéke nők esetében 2150 kcal, férfiaknál 2700 kcal (az Új Tápanyag-táblázat átlagosan 2500 kcal ad meg irányértékként). A vizsgálatban részt vevők átlagértéke ezektől elmaradt, a lányoknál 13 %-kal, a fiúknál pedig 4 %-kal.

Eredmények – tápanyag értékek 2. A makrotápanyagok százalékos tápanyag megoszlásra vonatkozó WHO ajánlásokhoz képest a fehérjebevitel épp a 15 E%-os felső határon, a zsiradékbevitel magasabb, a szénhidrát-fogyasztás viszont alacsonyabb volt a vizsgálatban részt vett egyetemisták körében. A kapott eredmények jól tükrözik a felnőtt magyar lakosságra jellemző hibákat. a zsiradékbevitel 4%-kal haladta meg a maximálisan ajánlott értéket, a szénhidrátok esetében már jelentősebb az eltérés volt tapasztalható, az ajánlás alsó határától 7-10%-kal alacsonyabbak a kapott paraméterek. Számszerűsítve: a dietetikusok átlagosan 74,36 g fehérjét, 67,09 g zsiradékot és 223,39 g szénhidrátot a gyógytornászok átlagosan 75,98 g fehérjét, 75,69 g zsiradékot és 276,17 g szénhidrátot az egyéb szakosok átlagosan 71,17 g fehérjét, 73,53 g zsiradékot és 210,26 g szénhidrátot a BME-s hallgatók fehérjéből 87,06 g-ot, zsiradékból 82,99 g-ot és szénhidrátból 260,49 g-ot fogyasztottak

Eredmények – tápanyag értékek 3. A tanulmányomban megerősítést nyer, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani azoknak a makro- és mikrotápanyagoknak az optimális bevitelére melyek az eddigi felmérések szerint is kiegyensúlyozatlanok, túlzottak, vagy elégtelenek a fiatal felnőttek étrendjében. Kedvező, hogy a szakonkénti vizsgálatoknál, egyes tápanyagoknál a dietetikus hallgatók jobb eredményeket értek el, mint társaik pl.: a dietetikus hallgatók szignifikánsan magasabb rostot fogyasztása, a többi szakhoz képest. Kedvezőtlen: a fiatal nők Ca-, Fe-, E-vitamin bevitele a fiatal férfiak Na-fogyasztása, alacsonyabb K-bevitel mellett, szintén a férfiakra jellemző a magas koleszterin fogyasztás. elégtelen a B1-, B2-, C-vitamin, valamint a folsav, a pantoténsav, a retinol ekvivalens, a D-vitamin fogyasztása.

Eredmények – folyadék fogyasztás Kávé, illetve az energiaital fogyasztás: Átlagos a napi 2 csésze kávé és/vagy 2-3 csésze tea fogyasztás Szakonkénti megoszlásban: a gyógytornászok koffein (958,52 mg) fogyasztása magas, a tea és kávé mellé még 1-1,5 liternyi kólát is fogyasztottak a napi folyadékbevitelük fedezésére. Nemi megoszlásban: a nők fogyasztottak nagyobb mennyiségben koffein tartalmú italokat Lakhely szerinti megoszlásban: a község/falu-ban élők fogyasztottak több koffeint, ez visszavezethető a bejárás, a közlekedés nehézségeire, az időhöz kötöttségre A napi folyadékfogyasztás, a vizsgálati minta egészét tekintve az átlag a javasolt mennyiség felett van, azonban jelentősen kevesebb folyadékot fogyasztanak a dietetikus hallgatók

Eredmények – étkezési ritmus A napi étkezések száma az ajánlásoknak megfelelő volt. a dietetikus hallgatók átlagosan 4-5 alkalommal, a más szakra illetve egyetemre járó fiatalok inkább 2-szer illetve 3-szor étkeznek naponta.

Eredmények – az oktatásra vonatkozó kérdések A dietetikus hallgatók változtattak legnagyobb arányban a táplálkozási szokásaikon. Szintén a dietetikus hallgatók elégedettek a leginkább az egészséges táplálkozás témakörében oktatott tantárgyak tematikájával. Kedvezőnek ítélem, hogy a BME-s hallgatók 77,3 %-a szeretne többet tudni az egészséges táplálkozásról és 81,8 % változtatna is az étkezési szokásain, ha oktatásban részesülne. Kedvezőtlen, hogy azok, akik nem változtattak az oktatás hatására az étkezési szokásaikon, okként elsősorban a kitartás hiányát jelölték meg. Jelen vizsgálat alapján látható, hogy nem záródik le 13-14 éves korban az életmódi, étkezési szokások változtatásra való hajlandóság, hanem az kitolható, a fiatal felnőttkorra (19-25 év) is.

Összefoglalás Hiányosság volt: az általunk vizsgáltak energia-bevitele nem érte el a táplálkozási ajánlás értékeit az eredmény megegyezett a korábbi országos szintű táplálkozási vizsgálatokkal, hogy a tápanyagarányok sem voltak megfelelőek Pozitívum volt: az átlagos napi étkezések száma valamennyi csoport esetében megfelelt a hazai és nemzetközi ajánlásoknak. a hallgatók szeretnének többet tudni az egészséges táplálkozásról és többek változtatnának is az étkezési szokásaikon.

Következtetések Mindezek alapján lehetségesnek tartanék egy kifejezetten korosztály specifikus ajánlást megfogalmazni. A vizsgált fiatalok nagy érdeklődést mutattak az egészséges életmód és táplálkozás iránt. Ez a korosztály nagyon nyitott azokra a változtatásokra, melyekkel egészségesebbek, fittebbek lehetnek. Szívesen fogadnák az ilyen jellegű oktató programokat, mely akár a felsőoktatási intézmények együttműködésével egyszerűen megvalósítható lenne.

Köszönöm a figyelmet!