Mosonmagyaróvár november 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
TIENS GYÜMÖLCS GYÜMÖLCSÉS ZÖLDSÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉK SZEPTEMBER 2009.
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
Táplálékok,tápanyagok
Öltözködés és kozmetikumok
A vitaminok és ásványi sók
2011 óta az emberekért, akik korlátok nélkül akarnak élni
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Mosonmagyaróvár november 25.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Horváth Krisztián A Vitamin.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
„Vannak akik megélik az esőt, mások csak vizesek lesznek”
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései A bio élelmiszerek táplálkozástani sajátosságai Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád Mosonmagyaróvár 2011. november 25.

Az élelmiszeripar és az egészség Élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdasági termesztésben használt szer maradékait, az ipari technológia segédanyagait a tárolásnál és csomagolásnál használt anyagok nyomait Hormonok- és állatgyógyászati szerek maradékait

szintetikus vegyi anyagok kerülnek folyamatosan a szervezetünkbe terhesség alatt szoptatáskor Egész életünk során a táplálékkal a környezetből szintetikus vegyi anyagok kerülnek folyamatosan a szervezetünkbe 3

Vegyszerek a testünkben Megesszük Belélegezzük a bőrünkre kenjük Több száz peszticid és herbicid Allergiák A hererák 600 %-os emelkedése 1940-ben nem volt a testünkben szintetikus vegyszer Ma: 300-500 vegyszer nyomai, átlagosan 77 egyedenként “Ez egy teljesen kontrollálatlan kísérlet az emberiségen”

A bio/öko élelmek különböznek az intenzív, nagyüzemi mezőgazdaságban előállítottaktól, mert a bioélelmiszerek nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus szermaradékot

A JELENLEGI GMO SZABÁLYOZÁS Eddig számos kísérletben látták a máj, a vese károsodást, a here, a prosztata, a petefészek elváltozásait, A JELENLEGI SZABÁLYOZÁS NEM KÖVETELI MEG A REPRODUKCIÓS ÉS A HOSSZÚTÁVÚ VIZSGÁLATOKAT No post-marketing surveillance No human clinical trials No proper evaluation of plant changes or effects Approvals based on disproved or untested assumptions We don’t know because there is no post-marketing surveillance No human clinical trials No proper evaluation of plant changes or effects And government approvals are based on disproved or untested assumptions, or industry studies, which are widely criticized as rigged to avoid finding problems. Industry studies

A bio élelmek különböznek az intenzív,nagyüzemi mezőgazdaságban előállítottaktól, mert ezekben nem engedélyezik a rekombináns DNS technológia alkalmazását A bio/öko termékek garantáltan GMO mentesek

Élégtelen táplálkozás „A” típus „B” típus KALÓRIA MIKRONUTRIENSEK 2001

%-os vitamin-tartalom csökkenés C E A B1 B2 Niacin Folát B6 B12 --------------------------------------------------------------------- 37 68 55 32 31 27 34 54 17 % (USDA 1997)

A táplálék változása A kőkorszak óta Flavonoidok 75% C vitamin 50-60% Omega-3 50% Methil csoport 95% Karotinoidok 40% Foszfolipidek 50% 1900 óta Szelén 50% 1960 (UK) ” Prebiotikus rost 50% 1960 (Fr) ” Szterolok 66% 1960 (SA) ” A kőkorszak óta Dr. PAUL CLAYTON, 2007

AZ ÚJ ÉTEL PIRAMIS Magas CHO Zsírok, olajok: 25g Kcal/g 9 3 0.5 Hús, tejtermék: 150g Vitaminok, ásványi anyagok Hüvelyesek, magok, gabonafélék, szója: 300g Sokféle gyümölcs, zöldség (de krumpli nem!): 800g

A francia AFSSA tanulmány j A francia AFSSA tanulmány j. Agronomy for sustainable development (2009) A biotermékek 94–100%-a egyáltalán nem tartalmazott növényvédőszereket A bio-zöldségek kb. 50%-kal kevesebb nitrátot tartalmaztak (a nitrátok rákkeltőek, a diabetes és az Alzheimer’ kialakulásával hozhatók kapcsolatba) A biogabonák a konvencionálishoz hasonló mennyiségben tartalmaznak mikotoxinokat

A francia AFSSA tanulmány j. Agronomy for sustainable development, 2009 A bionövények több szárazanyagot tartalmaznak (nagyobb a tápanyag denzitásuk) Több bennük az ásványi anyag Több antioxidánst (fenolt és szalicilsavat) tartalmaznak, amelyek védenek a ráktól, szív- és keringési rendellenességtől Az állati termékekben több a többszörösen telítetlen zsírsav, amely véd a szívbetegségtől

Az EU kutatási keretprogram eredményei A bio élelmiszerek jobb beltartalmi értékűek A bio tej omega-3 zsírsav tartalma 60 %-kal nagyobb a konvencionális tejénél Több a bio-ban a vitamin és az antioxidáns  Az állattartás körülményei nem csak állatvédelmi szempontból fontosak, de a termék minőségét is befolyásolják.

Az EU projekt eredményei „Több a táplálkozás szempontjából kívánatos anyag (pl. az antioxidánsok, vitaminok, glikozinolátok) mennyisége a biotermékekben A nemkívánatos anyagok (pl. a mikotoxinok, glikoalkaloidok, a kadmium és a nikkel) azonos, vagy alacsonyabb volt a biotermékekben. Az esszenciális zsírsavak (a CLA és az omega 3 zsírsavak) mennyisége 10 - 60%-kal magasabb volt a biotejben és a bio- tejtermékekben A C vitamin tartalom növekedése a 90%-ot is elérte a leveles zöldségekben és a gyümölcsökben”

A BIO-ÁLLATOK BIZONYÍTOTT, hogy az ökogazdálkodásból származó szárnyasok és egyéb állatok teje, tojása valamivel több fehérjét Szignifikánsan több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz Több benne az omega 3 zsírsav, és a konjugált linolsav (CLA), amelyek a szív és az érrendszer egészségét támogatják

A bio élelmek különböznek az intenzív, nagyüzemi mező-gazdaságban előállítottaktól, mert a biotermesztésből származó növények sokkal táplálóbbak, több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő anyagok tartalmaznak

ÖSSZEFOGLALVA 1. A biotápanyag nem tartalmaz káros vegyszereket 2. garantáltan GMO mentesek 3. több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő komponenst tartalmaznak, ezért a bio alapanyagok és az ezekből készült ételek felbecsülhetetlenek az egészség megóvása szempontjából!

MIT HOZHAT A JÖVŐ? MEZŐGAZDASÁGI SZAKEMBEREINKNEK ÉS TUDÓSAINKNAK LEGFŐBB KÖTELESSÉGE, HOGY MEGMAGYARÁZZÁK AZ ÖKOGAZDÁLKODÁS GAZDASÁGI, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS KÖRNYEZETI ELŐNYEIT A BIOTERMESZTÉS FEJLESZTÉSE ÓRIÁSI GAZDASÁGI ELŐNYT JELENT MINDENKINEK, ÍGY JELENTHETNE MAGYARORSZÁGNAK IS

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!