Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései A bio élelmiszerek táplálkozástani sajátosságai Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád Mosonmagyaróvár 2011. november 25.
Az élelmiszeripar és az egészség Élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdasági termesztésben használt szer maradékait, az ipari technológia segédanyagait a tárolásnál és csomagolásnál használt anyagok nyomait Hormonok- és állatgyógyászati szerek maradékait
szintetikus vegyi anyagok kerülnek folyamatosan a szervezetünkbe terhesség alatt szoptatáskor Egész életünk során a táplálékkal a környezetből szintetikus vegyi anyagok kerülnek folyamatosan a szervezetünkbe 3
Vegyszerek a testünkben Megesszük Belélegezzük a bőrünkre kenjük Több száz peszticid és herbicid Allergiák A hererák 600 %-os emelkedése 1940-ben nem volt a testünkben szintetikus vegyszer Ma: 300-500 vegyszer nyomai, átlagosan 77 egyedenként “Ez egy teljesen kontrollálatlan kísérlet az emberiségen”
A bio/öko élelmek különböznek az intenzív, nagyüzemi mezőgazdaságban előállítottaktól, mert a bioélelmiszerek nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus szermaradékot
A JELENLEGI GMO SZABÁLYOZÁS Eddig számos kísérletben látták a máj, a vese károsodást, a here, a prosztata, a petefészek elváltozásait, A JELENLEGI SZABÁLYOZÁS NEM KÖVETELI MEG A REPRODUKCIÓS ÉS A HOSSZÚTÁVÚ VIZSGÁLATOKAT No post-marketing surveillance No human clinical trials No proper evaluation of plant changes or effects Approvals based on disproved or untested assumptions We don’t know because there is no post-marketing surveillance No human clinical trials No proper evaluation of plant changes or effects And government approvals are based on disproved or untested assumptions, or industry studies, which are widely criticized as rigged to avoid finding problems. Industry studies
A bio élelmek különböznek az intenzív,nagyüzemi mezőgazdaságban előállítottaktól, mert ezekben nem engedélyezik a rekombináns DNS technológia alkalmazását A bio/öko termékek garantáltan GMO mentesek
Élégtelen táplálkozás „A” típus „B” típus KALÓRIA MIKRONUTRIENSEK 2001
%-os vitamin-tartalom csökkenés C E A B1 B2 Niacin Folát B6 B12 --------------------------------------------------------------------- 37 68 55 32 31 27 34 54 17 % (USDA 1997)
A táplálék változása A kőkorszak óta Flavonoidok 75% C vitamin 50-60% Omega-3 50% Methil csoport 95% Karotinoidok 40% Foszfolipidek 50% 1900 óta Szelén 50% 1960 (UK) ” Prebiotikus rost 50% 1960 (Fr) ” Szterolok 66% 1960 (SA) ” A kőkorszak óta Dr. PAUL CLAYTON, 2007
AZ ÚJ ÉTEL PIRAMIS Magas CHO Zsírok, olajok: 25g Kcal/g 9 3 0.5 Hús, tejtermék: 150g Vitaminok, ásványi anyagok Hüvelyesek, magok, gabonafélék, szója: 300g Sokféle gyümölcs, zöldség (de krumpli nem!): 800g
A francia AFSSA tanulmány j A francia AFSSA tanulmány j. Agronomy for sustainable development (2009) A biotermékek 94–100%-a egyáltalán nem tartalmazott növényvédőszereket A bio-zöldségek kb. 50%-kal kevesebb nitrátot tartalmaztak (a nitrátok rákkeltőek, a diabetes és az Alzheimer’ kialakulásával hozhatók kapcsolatba) A biogabonák a konvencionálishoz hasonló mennyiségben tartalmaznak mikotoxinokat
A francia AFSSA tanulmány j. Agronomy for sustainable development, 2009 A bionövények több szárazanyagot tartalmaznak (nagyobb a tápanyag denzitásuk) Több bennük az ásványi anyag Több antioxidánst (fenolt és szalicilsavat) tartalmaznak, amelyek védenek a ráktól, szív- és keringési rendellenességtől Az állati termékekben több a többszörösen telítetlen zsírsav, amely véd a szívbetegségtől
Az EU kutatási keretprogram eredményei A bio élelmiszerek jobb beltartalmi értékűek A bio tej omega-3 zsírsav tartalma 60 %-kal nagyobb a konvencionális tejénél Több a bio-ban a vitamin és az antioxidáns Az állattartás körülményei nem csak állatvédelmi szempontból fontosak, de a termék minőségét is befolyásolják.
Az EU projekt eredményei „Több a táplálkozás szempontjából kívánatos anyag (pl. az antioxidánsok, vitaminok, glikozinolátok) mennyisége a biotermékekben A nemkívánatos anyagok (pl. a mikotoxinok, glikoalkaloidok, a kadmium és a nikkel) azonos, vagy alacsonyabb volt a biotermékekben. Az esszenciális zsírsavak (a CLA és az omega 3 zsírsavak) mennyisége 10 - 60%-kal magasabb volt a biotejben és a bio- tejtermékekben A C vitamin tartalom növekedése a 90%-ot is elérte a leveles zöldségekben és a gyümölcsökben”
A BIO-ÁLLATOK BIZONYÍTOTT, hogy az ökogazdálkodásból származó szárnyasok és egyéb állatok teje, tojása valamivel több fehérjét Szignifikánsan több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz Több benne az omega 3 zsírsav, és a konjugált linolsav (CLA), amelyek a szív és az érrendszer egészségét támogatják
A bio élelmek különböznek az intenzív, nagyüzemi mező-gazdaságban előállítottaktól, mert a biotermesztésből származó növények sokkal táplálóbbak, több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő anyagok tartalmaznak
ÖSSZEFOGLALVA 1. A biotápanyag nem tartalmaz káros vegyszereket 2. garantáltan GMO mentesek 3. több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő komponenst tartalmaznak, ezért a bio alapanyagok és az ezekből készült ételek felbecsülhetetlenek az egészség megóvása szempontjából!
MIT HOZHAT A JÖVŐ? MEZŐGAZDASÁGI SZAKEMBEREINKNEK ÉS TUDÓSAINKNAK LEGFŐBB KÖTELESSÉGE, HOGY MEGMAGYARÁZZÁK AZ ÖKOGAZDÁLKODÁS GAZDASÁGI, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS KÖRNYEZETI ELŐNYEIT A BIOTERMESZTÉS FEJLESZTÉSE ÓRIÁSI GAZDASÁGI ELŐNYT JELENT MINDENKINEK, ÍGY JELENTHETNE MAGYARORSZÁGNAK IS
KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!